Menu

Anestezija kod hrtova - što, kako, zašto?

Jedan od najvećih strahova svakog vlasnika kućnog ljubimca je osjetljivost na anesteziju. Ovo se posebno odnosi na vlasnike brahiocefaličnih pasmina, ali i hrtova – oba tipa pasa imaju povećani rizik za anesteziju, ali iz različitih razloga.

Pošto sam odnedavno vlasnica šetogodišnje Whippetice Vile, umirovljene uzgojne kuje, proučila sam problematiku anestezije kod hrtova zbog kastracije. Dakle, ovo je ono što sam saznala, ukratko i laički rečeno - u slučaju da, kao i ja, bjesomučno googlate i nailazite na nekoliko zastrašujućih i oprečnih informacija.

Whippeti su, kao i ostale pasmine hrtova, osjetljivi na anesteziju. To u biti znači da je veća vjerojatnost da će hrtovi imati nuspojave od anestezije, dakle - češće nego većina drugih pasa. Hrtovi mogu doživjeti ono što se naziva "maligna hipotermija", stanje koje može brzo postati opasno po život, stoga je važno da ih na bilo koji operacijski zahvat odvedete u što bolje opremljenu kliniku koja koristi inhalacijsku anesteziju i ima grijane boksove, električne deke i ostalu potrebnu opremu.

Ali zašto su hrtovi osjetljivi na anesteziju?

getty images thGNQIOnthU unsplash


Između ostaloga, uglavnom zbog niskog postotka tjelesne masti, što utječe na brzinu kojom njihovo tijelo metabolizira anesteziju. To ne znači da moramo utoviti svoje hrtove prije zahvata, jer postoji još jedna razlog - visoki postotak tzv. brzih mišićnih vlakana, zbog čega imaju manje mioglobina u mišićima.
Mioglobin je protein koji veže kisik unutar mišićnih stanica, pa ako ga ima manje znači da u mišićima hrtova ima manje kisika, što pak znači da im je teže proizvesti dovoljno energije (dakle zagrijavati tijelo) kada su pod anestezijom. Ovaj niski postotak tjelesne masti ima još jedan učinak na anesteziju: između kože i mišićnog tkiva nema dovoljno izolacije (dakle, opet se gubi toplina).


Važno je da vlasnici hrtova budu svjesni mogućih zdravstvenih rizika pasmine prije podvrgavanja zahvatima koji nisu nužni. Nažalost, kod Vile je kastracija bila nužna zbog uočenih patoloških promjena na maternici i jednom jajniku, inače se ne bismo tek tako odlučili na kastraciju pošto imamo uvjete sačuvati je od neželjene trudnoće.

Inhalacijska anestezija je, međutim, općenito sigurna za Whippete i ostale hrtove, pod uvjetom da nemaju drugih zdravstvenih problema.
Znači, prije zahvata smo bili na vađenju krvi i kardiološkom pregledu, što je kod Whippeta posebno važno jer znaju imati srčane šumove i mane, no ona je zdrava kao dren!


Iako su Whippeti osjetljivi na anesteziju, iz nekog razloga nisu tako loši kao druge pasmine hrtova. Whippeti sporije metaboliziraju anestetik nego većina ostalih pasmina pasa, pa im je potrebno više vremena da se probude i u potpunosti "otrijezne". Zbog toga mi je rečeno da je za Vilu najbolje da provede noć nakon operacije na Klinici za porodiljstvo Veterinarskog fakulteta, gdje je danas obavljen zahvat.

Naravno, trebalo je potpisati privolu, što se potpisuje i u bolnicama kada idete na operativni zahvat koji iziskuje anesteziju, a to znači da prihvaćate rizik.
Najveći rizik je da se pas (ili čovjek) neće probuditi nakon operacije ili zahvata.
To je obično mali rizik, ali dovoljan da utrpam u sebe nekoliko Normabela.


Drugi rizik je od reakcije na anesteziju. To može biti bilo što, od blage alergijske reakcije do otkazivanja nekih organa, ovisno o vrsti anestezije koja se koristi i koliko je neki pas osjetljiv na nju. Alergije na anestetike lako se liječe, ali mogu izazvati ozbiljne nuspojave – čak i smrt – ako se ne prepoznaju na vrijeme.

Ukratko - rizici od anestezije su niski, ali kod hrtova su malo veći, zbog toga je ključno da odaberete veterinara koji je svega toga svjestan i koji radi u ambulanti ili klinici koja ima uređaj za inhalacijsku anesteziju.


Osim anestezije, hrtovi su osjetljiviji i na lijekove protiv bolova nakon operacije.
 Sve u svemu, ono što vaš odabrani vet mora znati je da za anesteziju NE daje sredstva koja su na bazi barbiturata (i da koristi inhalacijsku anesteziju), a protiv bolova ona koja su na bazi opijata.


Dakle, prije nego povjerite svog hrta veterinaru, prvo ispitajte zna li sve ovo gore navedeno. Naravno, to bi svi vetovi trebali znati, ali bolje pitati – nego skitati.

getty images O Msh jp3r8 unsplash2


Rujana Jeger
Pasji život™

KOMENTARI

Share
back to top