Menu

Cushingova bolest ili hiperadrenokorticizam – što, kako, zašto?

Napisala: Helena Laković, dr.med.vet., Veterinarska ambulanta Bibino

78467587 1450 45c3 9358 8f9b9cc36ed5 2
Helena i Rino

 
Cushing ili hiperadrenokorticizam je multisistemski organski poremećaj koji nastaje zbog kronično povišene koncentracije glukokortikoida u krvi. Glukokortikoidi su hormoni koje luči kora nadbubrežne žlijezde, a među njima je svakako najvažniji i najpoznatiji kortizol – hormon stresa..

UZROCI

Oni mogu biti povišeni zbog 3 glavna uzroka, a to su:

1.) Tumor hipofize koji uzrokuje prekomjerno lučenje adrenokortikotropnog hormona zbog čega dolazi do poremećaja nadbubrežne žlijezde. Takva nadbubrežna žlijezda je povećana (hiperplazija) i luči enormno velike količine kortizola

2.) Tumor nadbubrežne žlijezde, koji luči prekomjerne količine kortizola

3) Iatrogeni hiperadrenokorticizam

S obzirom na prva dva glavna uzroka, razlikujemo Cushing ovisan o hipofizi i Cushing ovisan o nadbubrežnoj žlijezdi.

Dog Adrenals Pituitary 2020 02
Gore: hipofiza, desno: nadbubrežne žlijezde - crtež https://vcahospitals.com

Treći uzrok nastanka hiperadrenokorticizma smo mi - ljudi! Bilo iz neznanja i linije manjeg otpora od strane veterinara ili pak na inzistiranje vlasnika, dugotrajna terapija kortikosteroidima se i prečesto aplicira šakom i kapom!!! Ponekad je takva terapija alergijskih ili imunoposredovanih poremećaja nažalost neizbježna. Ipak, danas tome može stati na kraj nova generacija lijekova, konkretno u slučaju alergije – Cytopoint. Ovakva vrsta Cushinga tj. hiperadrenokorticizma naziva se, dakle, iatrogeni hiperadrenokorticizam.

RIZIČNE SKUPINE

Općenito, od Cushinga obično obolijevaju stariji psi, a pasminski su najpodložniji pudl, jazavčar, labrador/retriver, njemački ovčar, te različite pasmine terijera.

KLINIČKI ZNAKOVI

Tipični klinički znakovi Cushinga koje će vlasnici prepoznati su pretjerana količina konzumiranja vode i preobilno te prečesto uriniranje i izrazito pojačan apetit!

Kako znati da vaš pas previše pije?

Ako zdjelicu punite nekoliko puta dnevno, a vaš ljubimac navaljuje na vodu kao da nije pio od jučer! No, konkretna količina na koju se pod tim misli je više od 100 mililitara po kilogramu tjelesne težine. Znači, pas od deset kilograma bi tako pio VIŠE od 1l vode dnevno, a pas od 50 kg VIŠE od 5 litara!!
(iako treba uzeti u obzir da psi koji jedu suhu hranu općenito piju nešto više, kao što i svi psi više piju ljeti, teško da možete previdjeti ovakvu razliku!, op.ur.)


Kako znati da vaš pas previše urinira?

Ako vaš ljubimac piški obilno i učestalo (često se vlasnici žale da im piški po kući bez obzira što su nekoliko puta bili s njim vani), svakako treba s njim otići na kontrolu krvi i urina.

Naime, pretjerano uriniranje i konzumacija vode (poliurija i polidipsija) mogu biti i simptomi šećerne bolesti (dijabetesa) – o čemu više pročitajte ovdje.

Stoga su krvni nalazi neophodni kako bi se utvrdilo je li riječ o šećernoj bolesti ili o Cushingu. Još je bitnije donijeti na uvid urin iz kojeg se može utvrditi prisutnost glukoze. Glukoza je u urinu prisutna samo kada je riječ o šećernoj bolesti. Nekastrirane kuje mogu piti velike količine vode i kod gnojne upale maternice (piometre), što isto tako zahtijeva oprez (osim krvi i urina, za to je bitna dijagnostika ultrazvučnim pregledom)!

Ostali simptomi:

Psi koji pate od Cushinga gotovo uvijek imaju probleme sa kožom i dlakom (dlaka je suha, prhutava i bez sjaja). Koža kod tih pasa je izrazito tanka (kao papir) i neelastična te se ljušti (posebno vidljivo kod bradavica), a česte su i alopecije (bezdlačna područja). Ponekad je ta koža i zadebljala. Slični problemi sa dlakom prisutni su i kod bolesti štitnjače - stoga ponavljam, pravilna dijagnostika je vrlo bitna jer često se možemo naći u zabludi.

Najtipičniji klinički znak Cushinga je nesumnjivo bačvasto proširen (povećan) abdomen (viseći trbuh)!
Doduše, kod nekih pasa mogu biti prisutni i neurološki simptomi!
Vlasnici isto tako mogu primjetiti da rane jako sporo zarastaju (pa čak i one bezazlene).
Zbog slabosti mišićja, psi koji pate od Cushinga često se brzo umaraju, slabo podnose tjelesni napor te ubrzano i plitko dišu.

Screenshot 2022 07 04 at 12.25.15
U smjeru kazaljke na satu nabrojani su simptomi: povećano pijenje, gubitak dlake, pojačano uriniranje, izbočen trbuh, pojačani apetit, pojačano dahtanje
Slika: https://www.dogsnaturallymagazine.com/


DIJAGNOSTIKA


Što se tiče dijagnostike, ona je kod Cushinga vrlo složena i ponekad ju je teško razaznati od, primjerice, bolesti štitnjače.

Prvu sumnju na Cushing imamo kada nakon prepoznatih kliničkih znakova pri biokemijskoj pretrazi krvi naiđemo na enormno povišenu količinu ALP-a (alkalna fosfataza) što je tipično za Cushing. Osim toga, čest su nalaz i povišen kolesterol, glukoza i ALT (jetreni enzim). Na Cushing ćemo posumnjati ako u krvnoj slici naiđemo na povišene leukocite (bijele krvne stanice), povišene trombocite, te snižene limfocite.

Psi koji boluju od Cushinga imaju česte i ponavljajuće urinarne infekcije pa ćemo pri pretrazi urina pronaći sniženu specifičnu težinu (mokraća je, naravno, razrijeđena jer puno piju i piške) s prisutnim proteinima u mokraći, ali i izostankom glukoze (što nam je bitno kako bismo isključili dijabetes).

Osim hematoloških i biokemijskih nalaza krvi, za dijagnosticiranje Cushinga nam je izrazito važan ultrazvučni pregled kojim se mogu utvrditi promjene na nadbubrežnim žlijezdama.
Kod Cushinga ovisnog o nadbubrežnoj žlijezdi, promjena će biti uočena samo na zdravoj nadbubrežnoj žlijezdi, te će ona biti atrofirana (tumor nadbubrežne žlijezde luči prekomjerne količine kortizola bez obzira na kontrolu hipofize, a time zdrava nadbubrežna žlijezda zakržlja).
Kod Cushinga ovisnog o hipofizi, ona kronično i neprekidno izlučuje kortizol, pa će obje nadbubrežne žlijezde biti povećane (hiperplazija)
Kod iatrogenog Cushinga će pak obje nadbubrežne žlijezde biti atrofirane (zakržljale).


Specifični endokrinološki testovi su neophodni za potvrdu Cushinga, a zovu se Low dose dexamethasone test ili ACTH stimulacijski test, a važan pokazatelj je i omjer kortizola i kreatinina u urinu.

Low dose dexamethasone test koristan je u otkrivanju spontalnog Cushinga, dok kod otkrivanja iatrogenog Cushinga nije pouzdan. Provodi se jutarnjim uzorkovanjem krvi pri kojem se određuje razina kortizola te se intravenozno aplicira niska doza deksametazona. Kortizol u krvi se zatim provjerava 4 i 8 sati nakon aplikacije. Znači da pas ne mora nužno provesti osam sati u ambulanti, osim ukoliko vlasnik ima takav posao da nema drugog izbora. Kanila se postavlja tako da se psa ne mora opetovano bosti kod svakog vađenja krvi.
ACTH stimulacijski test nam može otkriti je li riječ o spontanom ili iatrogenom Cushingu. Test se provodi tako da uzorkujemo krv pri čemu određujemo razinu kortizola (bazalni kortizol), nakon čega apliciramo sintetski ACTH. Sat vremena kasnije ponovno se uzorkuje krv i određuje razina kortizola (stimulirani kortizol).
 
TERAPIJA

Cushing nije bolest koja se može u potpunosti izliječiti, ali se može jako dobro kontrolirati, u smislu povlačenja kliničkih znakova i osiguravanja kvalitete života vašeg ljubimca. Ali prvo što se mora napraviti jest prekidanje bilo kakve terapije kortikosteroidima.

Lijek Trilostan (Vetoryl) je (sintetski steroid) koji blokira nadbubrežnu žlijezdu u sintezi kortizola. Tijek liječenja ovim lijekom potrebno je psa redovno nadzirati (pretrage se provode u ritmu nakon 10. dana, 4 tjedna, 12 tjedana i 3 mjeseca) te s vremena na vrijeme valja ponoviti endokrinološke testove i krvne nalaze kako bismo bili sigurni u odgovarajući utjecaj lijeka, te mogli korigirati i samo njegovo doziranje.

Ističem da psi koji pate od Cushinga mogu živjeti i bez terapije, no njihova kvaliteta života često nije adekvatna Također, ovaj poremećaj može uznapredovati pa time i dovesti do ranije smrti (primjerice, uslijed visokog tlaka). Stoga, ukoliko ste prepoznali većinu simptoma navedenih u ovom tekstu – što prije zatražite pomoć veterinara i time svom ljubimcu pružite puno bolju kvalitetu i dužinu života.

Ukoliko vas zanima osobno iskustvo jedne naše čitateljice koje nas je potaklo da objavimo ovaj prikaz bolesti, kliknite na sliku:

WhatsApp Image 2022 07 01 at 23.00.27


VAŽNO:
Upozoravamo da ovaj tekst ne smije poslužiti za dijagnostiku niti liječenje vaše životinje! Ukoliko prepoznajete probleme navedene u tekstu, hitno potražite pomoć veterinara!


Pasji život™

Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom - blogeri, portali i drugi mediji - ukoliko ne tražite dopuštenje autora, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.Naslovna fotografija: //unsplash.com/@rstone_design?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&;utm_content=creditCopyText">Ryan Stone on Unsplash

KOMENTARI

Share
back to top