Menu

Prehrana štenadi BARF*-om može u odrasloj dobi povoljno utjecati na zdravlje kože!

Napisala: Rujana Jeger

....
Kao što su oni koji nas redovno prate nedavno mogli pročitati, mojoj Pixie, osmogodišnjoj mješanki, nedavno je uz pomoć testova krvi koji su poslani u dijagnostički centar Laboklin, otkriveno nekoliko alergija – srećom, ne u izrazito snažnom obliku. Testiranje u Laboklinu služi za hiposenzibilizaciju, ne za postavljanje dijagnoze, tako da nisu svi psi kandidati za hiposenzibilizaciju. Kod atopijskog dermatitisa, recimo, problem je okoliš. Alergija na hranu je sasvim druga priča, kao što je i alergija na buhe.
Znači, Pixie je bila kandidat za hiposenzibilizaciju/imunoterapiju ali mi je odmah rečeno da terapija ne mora upaliti.
Mi smo ipak odlučili pokušati pa smo naručili izradu specifične imunoterapije u Lanoklinu, u nadi da će nakon nekoliko mjeseci alergija (uglavnom na grinje, dvije vrste stabala i jednu travu, te u najmanjoj mjeri na hranu - govedinu, janjetinu, ribe i kuniće) uminuti ili se barem donekle smanjiti suludo češanje.
Međutim, nekoliko mjeseci kasnije, izvještavamo da imunoterapija nije pomogla, pa je veterinar preporučio Cytopoint injekcije, jer za razliku od kortića i Apoquela - one nema nuspojava (prema testovima rađenim na zdravim psima), no moraju se naručivati izvana (u Sloveniji je najbliže) iako je odobren kod nas, a proizvođač je isti kao za Librela injekcije protiv osteoartritisa koje je Liza dugo dobijala i koje su joj sigurno pomogle da dogura skoro do sedamnaeste..
Cytopoint djeluje na Pixie, uopće se ne češe, sada je na drugoj dozi, doze idu u otprilike dvomjesečnom razmaku, odnosno kad primijetite da se pas ponovno izraženo češe).

IMG 0865 copy


Stoga dosta čitam u vezi alergija kod pasa, pa sam tako naletjela i zanimljivo istraživanje provedeno u Finskoj!

Dakle, atopijski dermatitis pasa (CAD – canine atopic dermatitis) je multifaktorska bolest koja uključuje genetsku predispoziciju i druge čimbenike, poput životne sredine i - prehrane. Ne postoji univerzalni lijek za ovu bolest. Pravi i funkcionalni tretman može biti teško pronaći, a bilo bi načelno dobro uložiti više truda u prevenciju. Cilj istraživanja bio je pronaći uzročnike iz okoliša i definirati pasmine povezane s alergijskim kožnim simptomima i atopijskim dermatitisom u pasa kućnih ljubimaca.

Osim toga, znanstvenici su promatrali učinak sirove prehrane na ekspresiju gena, fiziologiju i metabolizam, i to kliničkim ispitivanjem intervencije u prehrani, uz korištenje pasa u vlasništvu klijenata. U tu svrhu znanstvenici su napravili anketu pod nazivom DogRisk, koju su koristili kako bi analizirali podudaranje okolišnih čimbenika i karakteristika pasa s CAD-om. Utvrdili su da postoji pet pasmina s najviše kožnih simptoma prijavljenih od strane vlasnika:

1.    zapadnoškotski bijeli terijer
2.    bokser
3.    engleski buldog
4.    dalmatinski pas
5.    francuski buldog

Kada su pasminske pse usporedili sa mješancima, pasmine FCI skupine III (terijeri) i VI (goniči i srodne pasmine) imale su značajno veći rizik da razviju CAD.
S druge strane, skupine V (špicevi i primitivni tipovi) i X (hrtovi) su imale značajno manji rizik.
Okolišni faktori kod kojih je utvrđena rjeđa pojava kožnih simptoma i veterinarski potvrđen CAD su:

1. rođenje u obitelji vlasnika
2. suživot s drugim psima

Osim toga, utvrđena je značajna veza između manje kožnih simptoma kod pasa koji žive u samostojećoj kući, pretpostavljam zbog vrta.

Faktori koju su utjecali na učestalost bolesti uključivali su
1. iznimno čisto kućanstvo i
2. preko 50% bijele boje dlake

Također su proučavali odnos između kožnih simptoma povezanih s alergijom i atopijom u odrasloj dobi i različitih tipova prehrane kao i pojedinačnih prehrambenih proizvoda kod 4022 psa dok su bili štenci.

Ispalo je da su psi hranjeni sirovim tripicama, sirovim mesom organa i ostacima ljudskog obroka tijekom šteneće dobi, pokazali značajno manje kožnih simptoma alergija i atopije u odraslom životu.

S druge strane, štenci koji nisu dobivali sirovo, nego jeli većinom suhu hranu, konzumirali voće i toplinski sušeno meso, imali su znatno više kožnih simptoma alergija i atopija u odrasloj dobi, kako je za jedan časopis navela voditeljica DogRisk tima istraživačke grupe, docentica Anna Hielm-Björkman s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Helsinkiju.
U slučaju pasa koji sirovu hranu uopće nisu konzumirali ili su ih kao štence hranili sa 80% i više suhe hrane, zamijećena je značajna prevalencija kožnih simptoma povezanih s alergijom i atopijom u odrasloj dobi.

shutterstock 1564297729

Nadalje, hranjenje sa 20% ostalih vrsta prerađene komercijalne hrane za pse (kao što su konzerve ili pasje kobasice), također je povezano sa značajnim povećanjem prevalencije kožnih simptoma povezanih s alergijom i atopijom u odrasloj dobi.
Štenad koja nikada nije bila na industrijskoj pasjoj hrani imala je značajno manje šanse oboljeti od kožnih atopija i alergija u odrasloj dobi.
Znači, nalazi su pokazali da je komponenta sirove hrane blagotvoran promotor zdravlja, „pa čak i samo 20% sirove hrane, već pruža određene zdravstvene prednosti” rekla je Hielm-Björkman.
Uz prethodne varijable, štenci koji su jeli sirovu hranu sušenu na zraku, također su kasnije pokazali smanjenu učestalost kožnih simptoma povezanih s alergijom i atopijom (kod nas nema takve hrane, pa nisam sigurna na što se misli).

Dakle, prema ovom istraživanju, konzumacija od najmanje 20% sirove hrane u štenećoj dobi, povezana je sa značajno smanjenom prevalencijom kožnih simptoma povezanih s alergijama u odrasloj dobi.

shutterstock 209503042


“Naša buduća misija je pronaći načine na koje vlasnici mogu utjecati na zdravlje svog ljubimca. Uočili smo povezanost između niže prevalencije alergijskih i kožnih simptoma povezanih s atopijom u odrasloj dobi i hranjenja štenaca svježom hranom te izbjegavanjem prerađene hrane kao i slatkog voća. To je dobar početak za svakog vlasnika.

VAŽNO:
"Iako istraživanje sugerira uzročnu vezu, ono je ne dokazuje. Potrebna su dodatna istraživanja o prehrani kako bi se dodatno razjasnila dubinska povezanost između razvoja atopije i kožnih simptoma povezanih s alergijom i prehrambenih čimbenika kao što su sirova i suha hrana, ostaci ljudskog obroka i ispravno doziranje ulja,” upozorila je Manal Hemida, veterinarka istraživačke grupe DogRisk iz Helsinki One Health mreže.
 
Nažalost, iako moje kućanstvo jest višepasno i nipošto nije ultračisto, te imam samostojeću kuću s mini dvorištem, Pixie je k meni stigla tek sa 4 mjeseca, a što je do tada jela, nije mi poznato. Naravno da je predominantno bijela i moguće križanka/mješanka s nekim tipom terijera. Otkad je kod mene jela je BARF*, u kraćim navratima (godišnji i sl.), suhu hranu, nekoliko godina kuhano i tijekom prošle godine, zbog stjecaja okolnosti - kvalitetne (i ne baš jeftine) konzerve. Ali u tih godinu dana, stanje joj se pogoršalo. Sada je ponovno na BARF*-u, od onih vrsta proteina koje smije (piletina, puretina), a nadam se da će imunoterapija uskoro stići - svakako ćete prvi saznati kako to djeluje!

*Kada kažem BARF, mislim na bilo koji BARF, ne nekog određenog proizvođača, kao i BARF iz kućne radinosti - u znanstvenom radu nije spomenut BARF izrijekom, već obrok koji sadrži 80% mesa od mišića, 10% organa i 10% kostiju, što otprilike odgovara sastavu prosječnog BARFA - i
straživanje u cijelosti možete pročitati ovdje: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jvim.16211

Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!

Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - no ukoliko ne tražite dopuštenje i ne navedete link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.
KOMENTARI

Share
back to top