Menu

Čišćenje zuba kod psa ili: Put do pakla popločen je dobrim namjerama

Napisala: Petra Puvača, grooming salon Cuckeraj


     Uvijek razmišljam što bih još mogla ponuditi ljudima u salonu: masku od gline Mrtvog mora, mineralnu kupku, Caviar i zelene alge (dobro da mi nitko ne nadgleda račune za kozmetiku:)) kad mi sine krasna ideja: pa kupit ću ja onu ultrazvučnu četkicu za čistit kamenac, em svako malo netko pita za to, em kolegice stavljaju zadivljujuće prije i poslije fotke, em ne mora pas pod narkozu. Mašala.

    I tak ne budi lijena udri po googlu, nađi stranicu stavi sve u košaricu, te četkica, te daj odmah 14 nastavaka (jer ne bum ja s istim nastavkom svima), pa daj i sterilizator jer ipak treba to bit čisto, pa daj i taj kaladont i tako 400 eura u košarici, sva sam se ja nabrijala, reko' to je to. I sad, kao - nema dostava u Hrvatsku.

     A ništa - piši mail, zovi, možeš bit i partner, 'ajd pitaj i za to zašto ne, kad je tak' super. Usput zovi frendicu koja je veterinarka i znam da ima, pa malo proćakulaj s njom, da nije baš da učiš sa Youtube-a jer nema nekog tečaja, pa zovi kolegicu koja to radi da malo nju ispitaš al' me dosta brzo otpilila s tim da ne radi tečajeve i da ima samo jedna vrsta četkica i bok. Zovi drugu kolegicu, ali ona to ne koristi i tak da baš i nisam imala nekog uspjeha, odnosno onu količinu informacija s kojom bih ja bila zadovoljna, osim jedne koja je glasila: pazi da ne skuriš desni???!!!
A proizvođač se još ne javlja za partnera i više info...


     U međuvremenu je izašao članak o standardizaciji zanimanja koje obuhvaća i grooming odnosno ono što će se nekad valjda zvati stilist za kućne ljubimce (khm khm radimo mi puno više od stiliziranja al dobro) i među komentarima i komentar veterinara koji kaže da će onda valjda neki saloni prestati se baviti skidanjem kamenca.

Komentar mi se učinio dosta neblagonaklon prema skidanju kamenca «na živo» pa sam opet, ne budi lijena, kontaktirala gospona veterinara da ga pitam misli li on na čišćenje ultrazvučnom četkicom, fizičko struganje ili nešto treće (za što možda niti ne znam još!!!???).
Dobila sam poprilično oštar komentar koji je glasio da je stomatologija grana veterine (ok, ok znam načelno da možda "malo" krademo posao al'  mislila sam si tada: ne'š ti čišćenja kamenca) i da je pitanje vremena kad će se nekome dogoditi - sranje.

t r photography TzjMd7i5WQI unsplash2


Sranje? Kakvo sranje? Pričamo o ultrazvučnoj četkici za zube, ono - ima je i za ljude, prodaje se običnim ljudima, vlasnicima, kako onda ja - koja ipak znam malo više od prosječnog vlasnika mogu napravit' sranje? I kaže gospon vet - primjerice, može doći do aspiracijske pneumonije!!!

Ok, nisam veterinar, ali godine studiranja biologije na PMF-u, a bogami i provođenje preko nekoliko godina života po veterinarskim ambulantama sa udrugom Sedma od Devet su rezultirali tome da me aspiracijska pneumonija ne zastraši, već da razumijem kaj znači i (ne)malo me zabrine.

I sad, umjesto da googlam o četkici - googlam o potencijalnim sranjima s četkicom. I imam kaj za čitat...

Prvo kaže kiropraktičar za pse (da ok, članak je iz SAD-a i tamo imaju kiropraktičare za pse onak legalno i certificirano) da ima dosta posla s psima koji imaju ozlijede vrata i ramena nakon tretmana. Ok ima smisla, ali ja sam ionako mislila raditi samo s psima koji su mirni i dopuštaju petljanje po ustima, dakle nema natezanja, pa me se to kao baš i ne tiče.

Onda čitam dalje i sad kreću prava sranja, i onaj aha efekt: bože, Petra jesi plava, al' ovo ti je trebalo past na pamet!

Ultrazvučnim čišćenjem kamenca nastaje aerosol pun sitnih čestica kamenca, virusa i bakterija koje udišemo i pas i ja. I sad naravno biolog u meni lupa glavom u zid jer to sam trebala i sama zaključiti, a ne pročitat. O tome zašto nije zgodno da udišemo komade kamenca i hrpu virusa i bakterija mislim da nije potrebno previše pisati u vrijeme pandemije kad smo svi pod maskama zbog virusa.

Ali ovo je samo početak: otpadaju i veći komadi kamenca koji mogu izazvati gušenje, ili ako su ipak malo manji - gore spomenutu aspiracijsku pneumoniju zajedno s divnim aerosolom.

Zbog aerosola i komada kamenaca koji plahutare po usnoj šupljini, u veterini se čišćenje zubnog kamenca bez inhalacijske anestezije smatra stručnom greškom, obzirom da tubus koji se stavlja prilikom inhalacijske anestezije služi između ostalog i kao mehanička barijera ovim gadarijama na putu do pluća, a bilo bi zgodno da ti pacijent ne umre zbog bijelih zubi.

Onda kažu i da je nemoguće dobro očistiti zube bez anestezije obzirom na oblik zubi i čeljusti i velika je šansa za ozlijedu. Vrlo je malo pasa koji će ti dat' da mu gurneš ruku u usta toliko da mu uspiješ dobro očistiti kutnjake. I iako nisam probala, ovih desetak godina iskustva intenzivnog rada sa psima kažu da je šansa za to stvarno minimalna, da ne kažem nemoguća.

Al' ok - čak i da postoji neki super najbolji pas ikad i dalje ne mogu očistiti sve ono što se nalazi ispod ruba desni, a sve što se vidi na zubu je i ispod ruba desni. Dakle sve što napravim je da počistim samo estetski ono što se vidi, a sve ono što se ne vidi će se opet namnožiti i spustiti tamo di se vidi.
Što je s financijske strane za mene kao osobu koja to radi super, jer znam da će mi se klijent vraćati, al' ono - psi su mi dragi pa bih voljela da ono što radim ima nekog smisla za njih.

petracuko


Onda, čitam dalje kako se uslijed čišćenja kamenca zna dogoditi da se otkrije i klimavi zub, otvoren korijen i svakakvi nekakvi stomatološki problemi koje nitko tko nije veterinar sigurno ne može riješiti, a nisam sigurna da bi vlasnik stvarno otišao kod veterinara to riješit' kad je meni dao parsto do tisuću i pol (toliko se cijene kreću kad ima puno posla) kuna i sad mu pas ima bijele zube, dakle za njega je posao - napravljen.

Pa onda nakon skidanja kamenca zub ostane hrapav i na to se još lakše lijepe bakterije i kamenac, jer sa ultrazvučnom četkicom  zubi ne mogu - ispolirati.
A znamo svi da kad idemo kod zubara na skidanje kamenca onda zubar ispolira zube i baš nam je super ić' preko njih s jezikom, al' eto ne radi to zubar zbog našeg igranja s jezikom, već zbog sprječavanja nakupljanja naslaga.


Pa onda još ako se previše zadržiš na nekom zubu možeš uništiti dentin (o tome kako su radili to istraživanje neću pisat jer ni meni nije drago),a naravno i caklinu.

I jedna stavka koja je meni osobno doista sporna - iako ne spada u samo ultrazvučno čišćenje, a to je upotreba Sedalina. Dakle, ja osobno ne planiram nikada u životu sedirati nikakvu, a pogotovo tuđu životinju da bih na njoj nešto radila. Svi psi koje uređujem me podnose bez droge, ovi koje nekad vidite na videima na mom Facebooku da spavaju dok i ja četkam spavaju od dosade. Dakle sedacija da mu/joj čačkam po zubima otpada. Točka.

      I sad kad sam iščitala sva ta čuda i čudesa oko ultrazvučnog čišćenja kamenca na živo se pitam kako mi je to uopće i palo na pamet. Ono - svoju pesicu sam sa 6 godina poslala kod veterinara očistiti kamenac, a sad bih bila "pametna" i sama to radila u salonu. Što bi rekao moj muž - malo me ponijela atmosfera i želja da udovoljim vlasnicima i pomognem psima, ali kao što sam se do sad već nebrojeno puta u životu uvjerila, put do pakla je popločan dobrim namjerama.

      Dakle, ako još uvijek mislite da sam luda što sam odlučila sebi iz džepa ovom odlukom izbiti lovu iz džepa tako što mi nakon svega više ne pada na pamet čistiti kamenac psima, pročitajte stručni komentar Mirte Vučković, dr.med.vet., asistentice u Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu:

Screenshot 2021 10 27 at 12.21.19

"Danas je, nažalost, postalo moderno i traženo da svatko može čistiti zubni kamenac, (koji se i prečesto javlja), a vlasnici nisu dovoljno educirani i ne brinu o higijeni usne šupljine. S druge strane, oni koji obavljaju čišćenje zuba bez narkoze (dakle, osobe koje nisu veterinari) ne razmišljaju o potencijalnoj šteti koju mogu učiniti.
Za izvođenje stomatoloških procedura pacijent mora biti intubiran endotrahealnim tubusom kako bi se izbjegla mogućnost aspiracijske pneumonije, te kako sve nečistoće i bakterije usne šupljine ne bi završile gdje ne trebaju.
Obzirom da je caklina pasa i mačaka iznimno tanka, nestručno rukovanje može dovesti do upale zubne pulpe te do loma same cakline, koja se kao takva klasificira prvim stupnjem kod lomova zubi. Tada je učinjena nepopravljiva šteta obzirom da caklina nema vaskularnu niti živčanu osnovu, te je postupak reparacije u potpunosti nemoguć.
Prilikom manipulacije ultrazvučnom sondom, osobito se mora paziti da se skine kamenac u području gingivalnog sulkusa (područja između zubnog mesa i zuba), prilikom čega vrlo često gingiva prokrvari.
Ne mogu ni zamisliti kako tome pristupiti na budnoj životinji, a u slučaju da se gingivalni sulkus ne očisti - onaj tko pristupi takvom nestručnom čišćenju ostavlja za sobom iznimno veliki broj bakterija, plaka i kamenca i zapravo ne učini ništa korisno osim što inkomodira životinju!

Također, smatram da za svaki posao treba biti educiran i konstantno učiti - pa i mi sami kada imamo problema sa zubima, ne idemo kod doktora opće prakse, već kod stomatologa. Specijalistički studij veterinarske stomatologije u Americi je pokrenut još 1988. godine, The American Veterinary Dental College (AVDC), a 10 godina nakon osnovan je i europski koledž The European Veterinary Dental College (EVDC). Stoga ne treba umanjivati vrijednost veterinarske stomatologije, te o zdravlju usne šupljine trebaju brinuti isključivo educirani veterinari."

Komentar dr.Vučković u cijelosti možete pročitati ovdje, a o tome kako uopće spriječiti nastajanje naslaga plaka a time i zubnog kamenca saznajte ovdje!VAŽNO:
 

Upozoravamo da ovaj tekst ne smije poslužiti za dijagnostiku niti liječenje vaše životinje! Ukoliko imate problema navedenih u tekstu, potražite pomoć veterinara!


Pasji život™

Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom - blogeri, portali i drugi mediji - ukoliko ne tražite dopuštenje autora, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.

 


VAŽNO:
Upozoravamo da ovaj tekst ne smije poslužiti za dijagnostiku niti liječenje vaše životinje! Ukoliko imate problema navedenih u tekstu, potražite pomoć veterinara!


Pasji život™

Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom - blogeri, portali i drugi mediji - ukoliko ne tražite dopuštenje autora, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.

 
 


KOMENTARI

Share
back to top