Menu

Zubni kamenac kod psa i kako ga spriječiti

Napisala: Mirta Vučković, dr.med.vet.

Njega zuba kod pasa iznimno je važna jer može spriječiti nastanak vrlo opasnih bolesti i stanja. Kako je na tržištu mnogo proizvoda koji obećavaju skidanje plaka, pa čak i kamenca, o tome kako odlučiti koji proizvod i kakvu vrstu njege odabrati te u kojim se slučajevima obratiti veterinaru, prepustili smo riječ Mirti Vučković, asistentici u Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta, koju posebno zanima veterinarska stomatologija.


Screenshot 2021 10 27 at 12.21.19
Dr.Vučković s jednom od pacijentica

S vremenom vlasnici počinju osjećati neugodan zadah iz usta svog ljubimca što postaje glavni razlog posjeta veterinaru. Zadah se javlja ponajprije zbog nakupljanja zubnog plaka, odnosno uslijed zanemarivanja higijene usne šupljine. Budući da veće naslage zubnog plaka uzrokuju upalni proces na zubnom mesu (gingivi), neugodan zadah je u stvari posljedica naslaga zubnog plaka i upalnog procesa gingive. Naposljetku nastaje i zubni kamenac, koji ima sposobnost da na njega još dodatno prijanja zubni plak, pa upalni proces prodire i napreduje u dublje strukture tkiva. U tim situacijama neugodan zadah rješava se isključivo uklanjanjem zubnog kamenca i plaka u općoj anesteziji, što dovodi i do povlačenja kliničkih simptoma, osim u slučaju kada je uslijed uznapredovale bolesti nastala nepopravljiva šteta.

Čim zub naraste, njegova je površina prekrivena glikoproteinima i proteinima iz sline te zbog toga na sebe privlači bakterije. Prvi korak u nastajanju naslaga na zubima je stvaranje ljepljivog sloja, opne od glikoproteina iz sline na čistom zubu. Takva sluzava tanka naslaga idealna je baza na koju se bakterije svojim mikronastavcima zalijepe i stvore tzv. biofilm.

Zubni plak je biofilm koji se sastoji od agregata bakterija i njihovih nusproizvoda, komponenata sline te poneke upalne i epitelne stanice. Skupljanje plaka počinje nekoliko minuta nakon profesionalnog čišćenja zuba, i to prvenstveno na zubnoj kruni. Na zubima ga vidimo kao bijele do žućkaste mekane naslage koje vrlo lako možemo ukloniti prstima. Istraživanja su pokazala da nakupljanje plaka na zubima uzrokuje upalu zubnog mesa (gingivitis) te da uklanjanjem plaka nestaju klinički znaci upale. U slučaju da se ne poduzme odgovarajuća terapija, upalni proces postaje opsežniji i prodire u dublje strukture te posljedično nastaje periodontitis, upalni proces periodontalnog i alveolarnog koštanog tkiva.

Zubni kamenac nastaje postupkom mineralizacije, odnosno stvrdnjavanja zubnog plaka, a vidimo ga kao tamnožute ili sive do smeđe naslage na zubima koje ne možemo ukloniti prstima jer vrlo čvrsto prianjaju uz zub. Zubni kamenac uvijek prekriva i sloj plaka, što zajedno pogoduje napretku bolesti.

SLIKA 1


Krajnja posljedica neliječenog periodontitisa je ispadanje zuba zahvaćenog bolešću. Dok je gingivitis reverzibilan zbog nepovezanosti s gubitkom podupirućeg tkiva, periodontitis je ireverzibilan proces jer zub gubi svoje podupiruće tkivo!

Ukrako, formiranje plaka uzrokuju dva procesa: prijanjanje bakterija na sam zub te njihovo kontinuirano nakupljanje i razmnožavanje na njegovoj površini, a zubni kamenac je rezultat stvrdnjavanja plaka.

Bakterije koje nalazimo u usnoj šupljini ne možemo u potpunosti ukloniti, ali održavanjem higijene zuba možemo smanjivati njihov broj i količinu njihovih nusproizvoda. Kada vlasnicima govorim o održavanju higijene usne šupljine kućnih ljubimaca, primjećujem da me većina gleda s čuđenjem i da im se ta ideja, najblaže rečeno, čini neobičnom. Ali zašto? Ako je pranje zuba dobro za naše zdravlje, zar nije logično da je ono dobro i za zdravlje naših ljubimaca? Usna šupljina je početak probavnog trakta, a njezino zdravlje vrlo je često odraz općeg stanja organizma. Stoga je vrlo važno redovitom higijenom usnu šupljinu održavati čistom, budući da zdravlje zuba i desni utječe na zdravlje cijelog organizma!

Mehaničko čišćenje zuba je stoga najbolja metoda sprečavanja naslaga zubnog plaka i kamenca. Ono podrazumijeva korištenje četkice za zube te četkanje svih zuba u usnoj šupljini, jer se na taj način sa zuba uklanja zubni plak, dok korištenje oralnih suspenzija s oralnim antiseptikom smanjuje broj bakterija u usnoj šupljini.

Zbog činjenice da vlasnici uglavnom slabo brinu o higijeni usne šupljine svojih ljubimaca, zadovoljna sam ako bilo što koriste, ali četkice za zube – a to ne moraju biti one posebno namijenjene psima, dobre su i one obične, namijenjene ljudima – svakako su najbolji izbor, ali ih treba koristiti svakodnevno. Dakako, može se koristiti i pasta za zube, no ona mora biti pseća! Pseće zubne paste vrlo često imaju dodatak aroma, mirisa i okusa po hrani ili mesu pa ih psi često smatraju poslasticom ili nagradom i jedva čekaju četkanje zuba. Ali oprez! Zubna pasta za ljude može sadržavati zaslađivač otrovan za pse, stoga je u nedostatku posebne paste za pse, četkanje zuba bez paste bolje nego nikakvo pranje!

Upotreba žvakalica, igračaka ili kosti je dobra i korisna, ali samo u određenoj mjeri. Uslijed njihovog prekomjernog korištenja može doći do trošenja zuba, a to u budućnosti može uzrokovati probleme. Naime, ako vlasnici ne uoče početak patološkog procesa na zubima, on može napredovati.

Danas na tržištu postoji mnogo preparata koji se mogu koristiti za higijenu usne šupljine, među kojima su i prašci od algi, ali ono što bih ja osobno preporučila i dalje je – stara, dobra četkica za zube.

Kada vlasnicima pokušam objasniti da će nakon skidanja zubnog kamenca većina zubi biti pomična, slijede šok i nevjerica. Nažalost, nevjerojatna količina bakterija koja u tom trenutku živi na kamencu i udomljava se u njegovim strukturama zapravo je svojevrsni parazit koji nanosi ogromnu i nepopravljivu štetu. Takav proces ne nastaje preko noći, za takvu patologiju potrebno je izvjesno vrijeme, a nažalost je upravo vlasnik onaj koji je svojim nemarom sve to omogućio. Zbog sporog napredovanja tog procesa, vlasnici često ne primijete kliničke simptome koje im njihov ljubimac na sebi svojstven način pokazuje.

SIMPTOMI BOLESTI USNE ŠUPLJINE

Pojačano slinjenje, primjese krvi u slini, zijevanje, žvakanje hrane samo jednom stranom čeljusti, izbjegavanje pojedine hrane, npr. suhe hrane ili tvrđih komada kuhane/sirove hrane. Ako primijetite te i slične simptome, obratite se veterinaru!

Najčešći problemi koji nastaju zbog zubnog kamenca:

·      progresivno povlačenje zubnog mesa (gingive)

SLIKA 2


·      upala zubnog mesa, razaranje periodontalnog ligamenta i alveolarne kosti te nastajanje oronazalnih fistula

SLIKA 3


·      upalni proces na samoj kosti

SLIKA 4


Najznačajniji problem koji se javlja uslijed razvoja patologije uzrokovane nakupljanjem zubnog kamenca jest kronična bol. Spoznaja da pas prilikom hranjenja, igranja ili spavanja neprekidno trpi bol doista je poražavajuća.

Stoga ne zanemarujte činjenicu da je neugodan zadah siguran znak uznapredovale bolesti i da vaš ljubimac zbog nje trpi veliku bol. Mnogi vlasnici smatraju da je pas dobro ako ima dobar apetit, ali apetit je samo dokaz da životinja ima nagon za preživljavanjem, a ne i dokaz da ne trpi bol. Nakon zahvata najdraže mi je kada vlasnik kaže: „Napokon je ovo onaj naš stari pasonja, promjena je nevjerojatna!“ Naravno da jest kada smo uklonili uzrok kronične boli!

Uklanjanje zubnog kamenca provodi se isključivo u općoj anesteziji, a životinja za vrijeme izvođenja zahvata mora biti intubirana. Tijekom čišćenja zubnog kamenca, osim ručnih instrumenata, koriste se ultrazvučni i sonični uređaji, za čiji rad je potreban stalni protok vode kako ne bi došlo do pretjeranog zagrijavanja zuba, a posljedično do upale zubne pulpe. Kako bi se u toku zahvata spriječilo slijevanje u pluća velike količine tekućine pomiješane s nakupljenom nečistoćom, svaka životinja prilikom čišćenja zubnog kamenca mora biti intubirana, a u području ždrijela potrebno je osigurati skupljanje tekućine pomoću sisaljke ili kompresama, baš kao i kod takvih i sličnih zahvata kod ljudi. Stomatološka obrada započinje stomatološkim pregledom koji se dijelom provodi na budnoj životinji, a nastavlja u sedaciji. Nemoguće je adekvatno i detaljno pregledati 42 zuba na budnoj životinji, niti većina budnih pacijenata to dopušta! Nakon što se u anesteziji obavi pregled i zabilježe sve promjene i problemi, slijedi rendgensko snimanje gornje i donje čeljusti. Tek tada dobivamo cjelokupnu sliku zdravstvenog stanja zubala jer je većina problema golim okom nevidljiva.

Nakon obavljene pretrage, slijedi planiranje zahvata koji nažalost, zbog uznapredovale bolesti, često uključuje vađenje određenog broja zuba. Ponekad se primjenjuje postupak endodoncije, odnosno „čišćenja“ živca te ispune zubnih kanala - no prije bilo kojeg kirurškog zahvata na zubima nužno je očistiti zubni kamenac. Nakon što se ukloni sav debris, plak i kamenac, zube treba ispolirati. Ultrazvučna ili sonična sonda ostavljaju sitna oštećenja na zubnoj caklini, koja se poliranjem izgladi te ukloni ostatak plaka.

Niti jedna anestezija nije sasvim sigurna, niti se može jamčiti da će sve dobro proći, jer i kod najzdravijih pacijenata za vrijeme elektivnih zahvata stvari mogu krenuti u krivom smjeru. Najsigurniji izbor za životinju u tom slučaju je opća inhalacijska anestezija.

Stomatološka obrada ili operacija same po sebi ne predstavljaju rizik ali određeni faktor rizika je starost pacijenta. Nažalost, najčešći su pacijenti starije životne dobi kod kojih nije održavana oralna higijena, pa je peridontalna bolest uznapredovala. Kod njih je vrlo česta pojava tumoroznih promjena te je sam zahvat opsežniji. S godinama su, dakako, moguće promjene i bolesti koje utječu na samu anesteziju i na njezinu sigurnost, što ovaj zahvat čini rizičnijim. No, svemu tome se može doskočiti redovitim pregledima, pravovremenom reakcijom i, dakako (i najvažnije!), svakodnevnom oralnom higijenom.

lucian dachman FNC5P2lyxQ8 unsplash


Ipak, ukoliko imate štene ili mladog psa – najbolje je od početka ga naučiti na pranje zuba. Ali kada vlasnicima pasa spomenem četkicu za zube, najčešće slijede brojni zanimljivi komentari, od smijeha i čuđenja do izjava poput: „Nitko nam to još nije rekao!“ i slično. Budući da mi najčešće dovode starije životinje, one posebice negoduju prilikom pokušaja pranja zuba, no upornost se uvijek isplati i potrebno je neko vrijeme kako biste u tome uspjeli. U razvijanju te navike treba biti strpljiv, no iz dana u dan ćete napredovati, posebice ako nakon četkanja zuba nagradite psa, koji će s vremenom uvidjeti da to nije ništa strašno niti bolno. Također, svima koji se tek odlučuju nabaviti psa poručujem: radne navike se stječu od malih nogu. Štenci najbolje reagiraju na takve navike i vrlo ih lako usvajaju, naravno, uz nagradu i pohvalu. To, međutim, ne znači da i starog psa nećete moći naučiti novim trikovima! Sve se može kad se hoće, samo su potrebni dobra volja i upornost. Sve u svemu – ako ne budete vodili brigu o oralnoj higijeni svog psa, sav moj trud i vaš novac bit će uzaludni.

VAŽNO:

Upozoravam čitatelje da neprimjerene igračke mogu izazvati ozljede usne šupljine, kao i da prirodne žvakalice, kosti i igračke za žvakanje nisu dostatne za sigurnu oralnu higijenu. Upotreba prirodnih kostiju je u današnje vrijeme kontraindicirana, jer psi mogu ozlijediti usnu šupljinu, a može doći i do frakture zuba i oštećenja zubnog mesa (gingive). 
 

Upozoravamo daovaj tekst ne smije poslužiti za dijagnostiku niti liječenje vaše životinje! Ukoliko imate problema navedenih u tekstu, potražite pomoć veterinara!


Pasji život™

Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom - blogeri, portali i drugi mediji - ukoliko ne tražite dopuštenje autora, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.

 
KOMENTARI

Share
back to top