Menu

Upala gušterače i egzokrina insuficijencija - kako ih prepoznati i liječiti?

Napisao Mirko Ćelić, dr.vet.med.

   Gušterača (pankreas) je žlijezda smještena u prednjem dijelu abdominalne šupljine. To je žlijezda sa vanjskim (egzokrinim) i unutarnjim (endokrinim) lučenjem.

Endokrina funkcija gušterače zadužena je za hormone, inzulin koji snižava šećer u krvi i glukagon koji ga povisuje. (op.ur. o šećernoj bolesti - dijabetesu kod psa čitajte ovdje)

Egzokrina funkcija gušterače zadužena je za lučenje velikog broja enzima za varenje hrane, odnosno razgradnju proteina, masti i polisaharida, zatim lučenje različitih elektrolita kao i bikarbonata koji regulišu pH i time olakšavaju djelovanje enzima, odnosno - neutrališe želučanu kiselinu. O egzokrinoj insuficijenciji gušterače više pročitajte ispod.

Pancreatitis in dogs
www.urdogs.com

UPALA GUŠTERAČE - PANKREATITIS (na slici gore desno)


Pankreatitis je patološko stanje pri kojem kod aktivacije enzima gušterače dolazi do autodigestije - “samovarenja“ pankreasa.
Dakle, uslijed upalnog procesa narušava se struktura ovog organa pa se u okolna tkiva izlučuju enzimi koji dovode do oštećenja.
Upalni proces može imati akutni ili hroničan tok:


Pri akutnom toku dolazi do uvećanja ili odumiranja (nekroze) tkiva gušterače.
Ukoliko akutni pankreatitis prođe bez komplikacija i težih simptoma, tkivo ovog organa se može u potpunosti oporaviti.
Hronična upala gušterače je bolest koja se kontinuirano javlja tokom života.

OBA OBLIKA SU OPASNA PO ŽIVOT, RANO OTKRIVANJE JE VAŽNO!UZROCI

Kod pasa je uzrok često nejasan: kod osjetljivijih pasa može se javiti čak i nakon samo jednog obroka bogatog mastima!
Ali prekomjerna tjelesna težina, neki lijekovi (lijekovi za izmokravanje, kortikosteroidi, tetraciklini), kao i dijabetes mogu često biti uzrok za nastanak pankreatitisa. Pasminsku predispoziciju imaju Cavalier King Charles španijeli, engleski koker španijeli, škotski ovčari, patuljasti šnauceri i jorkširski terijeri - terijeri su generalno skloni nastanku pankreatitisa. Kod patuljastih šnaucera se javlja tzv. idiopatska forma ovog oboljenja (nepoznate etiologije).
Kod manjih pasmina se jako često uočava nakon uzimanja masnog obroka (patuljaste pudle, bichon frise i slični).


jez timms 50295 unsplash

SIMPTOMI I KLINIČKA SLIKA

Umjerenija upala gušterače se uglavnom ogleda kroz letargiju, odbijanje hrane, povraćanje i proliv. Vlasnici često uoče da je abdomen napet i bolan. Tjelesna temperatura je povišena pa se može javiti i dehidratacija.

Teška upale gušterače uzrokuje javlja opštu slabost organizma, a stanje je praćeno jakim bolom u predjelu gornjeg/prednjeg abdomena. U povraćenom sadržaju često se uočava krv, a može se nalaziti i u stolici (tzv. melena). Vidljive sluznice su žute, a puls obično vrlo ubrzan.

Kod pasa se često uočava položaj tijela sličan pozivu na igru, s prsima na podu i stražnjim dijelom u zraku. Taj položaj nije specifičan samo za upalu pankreasa već i za sva stanja koja dovode do jake abdominalne boli, ali pri tome pas ne iskazuje nikakvu veselost.
vector silhouette dog on white 260nw 717176737
Prilikom analize krvi vidi se povećani broj leukocita, a biohemijske vrijednosti mogu varirati, ali obično su povišeni enzimi jetre (AST i ALT), povećana je koncentracija bilirubina zbog čega dolazi do žutila sluznice (tzv. ikterusa), a dolazi i do povećanja koncentracije glukoze (šećera).

Vrijednost pankreasnog enzima amilaze može poslužiti kao specifičan test za ovu bolest, pošto se njena aktivnost uvećava za oko 90 %, ali treba imati u vidu da je aktivnost ovog enzima uvećana i kod oboljenja bubrega, pa zato treba provjeriti i funkciju bubrega (kreatinin, urea).


TERAPIJA

Psi sa akutnim pankreatitisom zahtjevaju intenzivnu njegu. Moraju se hospitalizirati i pomno pratiti jer se njihovo stanje može brzo pogoršati.
Minimalno 24-satna infuzijska terapija kompenzirati će gubitak tekućine od proljeva i povraćanja. Kod teškog povraćanja psi ne bi trebali da uzimaju niti hranu niti vodu kako bi se pankreas odmorio. Životinjama također dajemo jake analgetike za kontrolu abdominalnog bola.


Kada se povraćanje i bol povuku, životinja se može hraniti hranom bez masnoće. Na ovaj način će se očuvati crijevna barijera, spriječiti atrofija crijevnih resica i najvažnije - ovo je preventivna mjera za sprječavanje ili barem odgađanje recidiva, dakle ponovljenog oboljenja.

Preporuka za sve vlasnike čiji je pas ikada imao pankreatitis je da ga doživotno drže na hrani sa malim udjelom masnoće (tzv. low fat diet), jer kod pasa koji su imali pankreatis je ponekad već i količina masti koja je zastupljena u komercijalnim pakovanjima hrane za pse dovoljna da dovede do recidiva.

charles 451760 unsplash

PANKREATITIS JE VRLO OPASNA BOLEST SA VELIKIM POSTOTKOM SMRTNOSTI, POGOTOVO KADA SE NE OTKRIJE NA VRIJEME! U SLUČAJU GORE NAVEDENIH SIMPTOMA, POSJETITE VETERINARA!EGZOKRINA INSUFICIJENCIJA PANKREASA (ako čitate tekstove na webu na engleskom, kratica je EPI - exocrine pancreatic insufficience, op.ur.)

Do ove bolesti dolazi zbog nedovoljne proizvodnje probavnih enzima pa time slabe resorpcije hranjivih materija iz probavnog sistema. Do nedostatka enzima dolazi zbog gubitka tzv. acinusnih stanica gušterače. Količina enzima koju produkuje gušterača ovisi o unosu hranjivih materija, pa će tako na primjer psi koji uzimaju veću količinu ugljikohidrata izlučivati veću razinu amilaze.

Kao što smo već ranije rekli, enzimi gušterače pomažu u varenju i resorpciji hrane, a enzimi kao što su lipaza, tripsin i amilaza učestvuju u probavi masti, proteina i ugljikohidrata.

U početku razvoja bolesti se u pravilu javlja poremećaj probave masti što za posledicu ima veliku količinu nesvarenih masti u debelom crijevu, koje će zbog uticaja na crijevnu mikrofloru imati negativan uticaj na resorpciju vitamina, elektrolita i elemenata u tragovima. Zbog toga dolazi do pojave kašastih do prolivastih stolica i to oko 6-10 stolica svijetle boje i masnog izgleda, poput sirove gline, a vlasnici obično čuju i vrlo intezivno krčanje crijeva.

Kao posledica nedovoljne resorpcije se javlja gubitak tjelesne težine iako psi obično imaju veoma pojačan apetit i jedu ono što inače možda i ne bi pojeli, pa čak i vlastiti izmet. U želji da povećaju tjelesnu težinu ljubimca, vlasnici obično u ishranu uvode hranu sa pojačanim kalorijama zbog koje nastaju još veći problemi...

Psi kod kojih se ova bolest javi već u prvoj godini života, slabije će se razvijati, a zbog nedostatka nutrienata a pogotovo esencijalnih masnih kiselina dolazi do promjena na dlaci i koži – suhe su i ispucale, a kod jako teških slučajeva se zbog nedostatka vitamina K u potkožju javljaju krvni podlivi.


UZROCI

Najčešći je takozvani naslijedni juvenilni oblik, odnosno štenad se rađa sa funkcionalnim pankreasom koji vremenom atrofira, a prvi simptomi se javljaju obično između šestog i osamnaestog mjeseca života.

Smatra se da je razlog za nastajanje juvenilnog oblika autoimuna reakcija koja je naročito česta kod njemačkih ovčara i kratkodlakih škotskih ovčara.
Pankreatitis može biti jedan od uzroka ukoliko prilikom upale propadne veći dio tkiva ove žlijezde.
Prisustvo određenih tumora može biti jedan od uzroka, ali u vrlo malom broju slučajeva.

marcus cramer 481656 unsplash

DIJAGNOZA

Rutinske laboratorijske pretrage nisu pouzdane - najpouzdaniji test za ovo oboljenje je tzv TLI (trypsin-like immunoreactivity). Za uspješno sprovođenje testa je neophodno da pas prethodno ne jede 8-12 sati.


TERAPIJA

Terapija se u velikom broju slučajeva uspješno sprovodi dodavanjem pripravaka koji sadrže enzime pankreasa uz obrok. Ovi pripravci mogu biti u obliku kapsula, tableta ili praha koji se posipa preko hrane. Primjenom terapije se simptomi obično povlače za otprilike 7 dana, ali treba napomenuti da se resorpcija masti uglavnom ne normalizuje jer dodani enzim lipaza ne može proći kroz želudac nedirnuta zbog dejstva hlorovodonične kiseline.

Dozu pankreasnih enzima koji se daju psu mora odrediti veterinar!

Važno je držati se režima prehrane: tokom dana treba izbjegavati velike obroke - najbolje je predviđenu dnevnu količinu hrane podjeliti u 3 do 4 manja obroka.
Na ovaj način se smanjuje potreba za pojačanom količinom pankreasnih enzima.
Psima koji su izgubili svoju normalnu tjelesnu težinu se u pravilu daje 20-40% više hrane nego zdravim psima, sve do postizanja željene težine kada se ova količina smanjuje.


Najbolje je pse hraniti lako probavljivom hranom!
Na komercijalnim suvim hranama obično piše da je probavljivost oko 85%, kod specijalno napravljenih veterinarskih dijeta prelazi 90%.


Laka probavljivost se postiže upotrebom visokokvalitetnih namirnica. Kvalitetni izvori lako probavljivih proteina su kvalitetno meso, jaja i svježi sir - ukoliko sami spremate hranu za svog psa, tjestenina, riža i slični ugljikohidrati moraju biti što bolje skuhani kako bi bili mekši i probavljiviji.

Prognoza je upravilu povoljna samo ukoliko se već inicijalno tokom uvođenja enzimske suplementacije simptomi počnu povlačiti – dakle, brz odgovor na terapiju je najbolji pokazatelj kakav tok će imati ova bolest - odnosno hoće li terapija biti doživotna ili ne.

Važno:
ovaj tekst ne smije poslužiti za dijagnostiku niti liječenje vaše životinje! Ukoliko imate problema navedenih u tekstu, potražite pomoć veterinara!


mirko
"Hvala doktore Mirko!"

Ukoliko vam se sviđa ovaj članak slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!

Pasji život™

Poruka drugim medijima - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK