Menu

OPREZ - OTROV! Otrovi za štakore, puževe i zmijski ugriz - što, kako, zašto?

Napisao: Mirko Ćelić, dr.vet.med.

Psi tokom šetnji ili u igri često u usta uzimaju različite stvari, između ostalog otrovne supstance koje ih mogu koštati života. Manje iskusni vlasnici često plaćaju danak neiskustvu.
U proljeće najveću opasnost predstavljaju sredstva koja služe za trovanje glodara i puževa.


Otrovi za glodare:

glodacid otrov stakore miseve slika 74531047glodacid otrov stakore miseve slika 74531331

ratimor otrov stakore miseve slika 74531298ratimorU otrovima za glodare su najčešće takozvani derivati kumarina (varfarin).
Ove supstance smanjuju aktivnost vitamina K u organizmu psa. Otrov blokira metabolizam ovog vitamina i time uzrokuje niz reakcija i simptoma koji - ukoliko se ne liječe - dovode do smrti životinje.


650x obje Varvarin i Dikumarol 650x
www.skolski-portal.hr

Primarno, nedostatak ovog vitamina dovodi do nemogućnosti koagulacije krvi.


Simptomi se pojavljuju obično tri do četiri dana nakon uzimanja otrova, ali nekad i duže:

Vlasnici obično prvo uoče simptome na disajnim putevima u smislu otežanog disanja i kašljanja.

Drugi klinički znakovi uključuju oticanje zglobova, otekline ispod kože ili krvarenje iz različitih otvora kao što su nos, usta, vagina ili rektum.
Mogu se pojaviti i gastrointestinalni znakovi kao što su krvavi proljev, tamne stolice i povraćanje krvi.
Drugi znakovi uključuju oslabljeni puls, blijede desni, hromost, letargiju, depresiju, oslabljene srčane tonove i kolaps.


Bez liječenja je izvjesan smrtni ishod!

Liječenje je bazirano na davanju visokih doza vitamina K i može potrajati i do nekoliko sedmica. Nakon primjene terapije većina pasa se jako dobro oporavi bez posledica. Ne liječite na svoju ruku - važno je da veterinar odredi količinu terapije!

Sistematska deratizacija se u gradovima Hrvatske provodi u ožujku/martu, kada češće i dolazi do slučajeva trovanja (op.ur.)Otrov za puževe

Puzomor 200gpuzomor
shop.sjemenarna.com                              https://epodravina.hr/foto-monstrum-mesom-uvaljanim-puzomor-otrovao-ljubimaca-ugrozio-djecu-kvartovskom-igralistu/


Metaldehid je ciklički polimer koji je aktivni sastojak u limacidima („pužomor“) – sredstvima koji služe za suzbijanje puževa.
Najviše su ugroženi domaće i divlje ptice jer jedu uginule puževe, zatim psi i mačke.


metaldehyde 250x250

Kada pas uzme otrov za puževe to po život opasna situacija!

Koliko će se pas otrovati zavisi od pojedene količine otrova. Za razliku od otrova za glodare, pužomor djeluje mnogo brže.

Simptomi se obično ispoljavaju 30 do 60 minuta nakon uzimanja!

Kada je preko probavnog sistema otrov jednom dospio u krvotok ne postoji adekvatna terapija.
U većini slučajeva psi ugibaju, a liječenje se bazira na sprovođenju simptomatske terapije – zato u slučaju da je vlasnik primjetio da je pas uzeo ovaj otrov, neophodno je ODMAH ga odvesti veterinaru!

Simptomi mogu biti višestruki, ali najvažniji su:

-       povraćanje sa sadržajem plavičaste boje

-       uznemirenost

-       značajane promjene u srčanom ritmu

-       otežano disanje

-       promjene tjelesne temperature


Specifičniji simptomi:

-       slinjenje

-       povraćanje krvi

-       nadražaj slunica usne šupljine i očiju

-       prolivaste stolice

-       drhtanje

-       nekoordinisani pokreti

-       ubrzano disanje i dahtanje

-       povišena tjelesna temperatura


Prva pomoć – aktivni ugalj

Kada se zna da je pas progutao otrov za puževe vlasnik će u značajnoj mjeri davanjem ovih tableta pomoći da se smanji obim trovanja. Davati aktivni ugalj ima smisla, ako se zna da je otrov progutan u skorije vrijeme. SVEJEDNO TREBA također ODMAH potražiti pomoć veterinara!
Kada je prošlo mnogo vremena od ingestije otrova djelovanje u smislu hitne medicinske pomoći više nema smisla. U veterinarskim ustanovama tretman ide u pravcu održavanja vitalnih funkcija i monitoringa pacijenta.

Da bi postavljanje dijagnoze bilo što uspješnije, bilo bi dobro da vlasnik kod veterinara sa sobom ponese povraćeni sadržaj ili feces.

Do trovanja pužomorom najčešće dolazi u martu/ožujku i aprilu/travnju kada ljudi žele zaštititi mladu salatu slične biljke.
Pazite da u to vrijeme ne puštate pse bez uzice tamo gdje mogu zalutati u tuđe vrtove! (op.ur.)


Ugriz zmije

Osim ovih otrova, sa prvim proljećnim zraka sunca dolaze i dobro poznate otrovnice - poskok i riđovka:

poskok.hr.wikipwdi.org
Posko (Vipera Ammodytes)
riđovka

Riđovka (Vipera Berus)

Dosta pasa ugine zbog ujeda ovih zmija.
Do fatalnog ishoda uglavnom dolazi kada se na vrijeme ne utvrdi tačna dijagnoza ili kada se ne daje adekvatna terapija.


Koliko će biti jak intenzitet trovanja zavisi od toga kolika je količina otrova ubrizgana u organizam i od veličine psa. Ovisno o lokaciji ugrizne rane, simptomi mogu biti izraženi blaže ili jače.

Nakon zimskog mirovanja zmije se u prirodi aktiviraju u vrijeme proljeća (mart/april). U početku su uglavnom aktivne muške jedinke koje tragaju za ženkama zbog parenja. Zmije su u prirodi uglavnom plašljive i ujedaju samo životinje koje za njih predstavljaju plijen u lancu ishrane. Pse napadaju samo u situacijama kada kada nemaju prostora da pobjegnu ili kada su iznenađene.

Dijagnoza

Kod pasa se najčešće događaju ugrizi u predjelu glave. Otrov zmija otrovnica koje žive u našem regionu ima hemotoksično/nekrotično dejstvo.
Ujed poskoka je u pravilu opasniji od ujeda riđovke.

Prvi simptom je formiranje neobično velikog edema (otoka) na mjestu ugriza. Svaki put kada vlasnik u predjelu glave primjeti formiranje otekline koja je izuzetno bolna treba odmah da posumnja na ujed zmije. Prilikom detaljnog pregleda se na mjestu ujeda (otoka) često mogu uočiti dvije manje ubodne ranice između kojih je prostor od otprilike jednog centimetra. One su trag zuba nastao prilikom ugriza.
Zbog hemolizirajućeg dejstva otrova oko mjesta ugriza se formira krvni podliv u obliku prstena (1-5 mm) .

Terapijske mogućnosti:


Terapija podrazumijeva upotrebu seruma (antitoksina, Antivenina).

Kada se primjeni adekvatan serum prognoza je obično dobra ili vrlo dobra. Antitoksin  za otrov europskih zmija (konjski) upotrebljava se samo za liječenje nakon ugriza zmija iz porodice Viperidae – dakle poskoka i riđovke. Polivalentni antitoksin neutralizira apsorbirani otrov zmije.

Simptomatska terapija se obično sastoji od liječenja boli, lokalnog liječenja rana i simptomatskog liječenja – ukoliko sumnjate na ujed zmije, svakako se javite svom veterinaru! Do tada neka životinja miruje, nije dobro da se kreće (ako je ikako moguće) a ako je ugriz na ekstremitetu treba da se imobiliše. Ekstremitet do dolaska veterinaru može i da se podveže ali ne smije da se stisne tako da posve zaustavi cirkulaciju.

P.S.

S obzirom na stanje Imunološkog zavoda u Zagrebu, saznajemo da u Hrvatskoj načelno nitko nema serum protiv ugriza zmije, pa čak ni Veterinarski fakultet. Poduzima se simptomatsko liječenje, a ugriženog psa je – ovisno o mjestu ugriza i veličini psa te količini otrova – najčešće potrebno hospitalizirati.

Nekoliko veterinara koje smo nazvali je izrazilo mišljenje da je moguće nabaviti serum preko privatnih apoteka ali i ukazalo na veliku opasnost od nestručnog doziranja kod psa, pošto su pripremljene doze predviđene za ljude! Također, nema svaka zmija pune otrovne žlijezde, tako da je moguće napraviti grešku i dati serum psu koji je primio nisku/nikakvu dozu otrova – a to također predstavlja opasnost po njegovo zdravlje! (op.ur.)


mirko
"Hvala, doktore Mirko!"
Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!

Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem - znate vi dobro koji ste, dosadilo nam je biti vaša samoposluga za ideje.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK