Menu

Što je to piroplazmoza/babezioza i kako se liječi?

Napisao: dr.vet.med. Mirko Ćelić

Babezioza ili kako se još često naziva - piroplazmoza je oboljenje dobro poznato svim vlasnicima pasa, a obično je najčešće u proljeće.
Uzrokuju ga jednostanični organizmi koji se zovu babezije, kod nas je to uglavnom Babesia Canis koja inficira crvena krvna zrnca – eritrocite i razmnožava se u njima.
Bolest se kod pasa prenosi direktno sa krpelja koji služi kao rezeorvar ili putem krvi, odnosno indirektno -vugrizom od zaraženog psa ili transfuzijom.  
Trajanje inkubacije je vrlo promjenjivo, uglavnom od 1-3 sedmice - ovisno o vrsti patogena, ali može povremeno biti znatno kraće.

Za prenošenje babezija je najzaslužniji smeđi pasji krpelj, Rhiphicephalus sanguineus, no u zapadnoj i srednjoj Europi glavni vektori za babezije su krpelji iz reda Dermacentor npr. Dermacentor reticulatus. O krpeljima i sredstvima borbe protiv njih više ćete naći ovdje. 

Sporozoiti Babesia spp. generalno se prenose krpeljima i dođu do krvotoka dok krpelji sisaju krv (preko pljuvačnih žlijezda krpelja). Kada dospije unutar domaćina, parazit ulazi u  eritrocite, a zaraženi eritrociti na kraju puknu - predominantni simptom koji je povezan sa babeziozom je hemolitička anemija. 
Hemolitička anemija rezultat je direktne povrede eritrocita uzrokovane parazitima i imunološki posredovanim mehanizmima. Osim toga, većina pasa s babeziozom ima trombocitopeniju.

duffy brook 350227 unsplash 


Štenci su općenito osjetljiviji na babeziju i imaju najveći rizik od ozbiljnih komplikacija - pa čak i smrti uslijed niske koncentracije kisika (hipoksiemija) koja je rezultat anemije, a najpatogeniji sojevi uzrokuju oštećenja bubrega i jetre.

SIMPTOMI:
   
Iako svaki krpelj nije nužno inficiran ovim parazitima i da se bolest neće uvijek manifestirati, dobro je imati na umu da je period inkubacije od jedne do tri sedmice, pa u ovom periodu nakon zapažanja krpelja na psu pažnju treba usmjeriti na pojavu simptoma koji su kod babezioze nespecifični – ali uglavnom, vlasnik koji kod psa uoči: 
  • brzo zamaranje 
  • blijede sluznice
  • povišenu tjelesnu temepraturu (obično oko 41 C) 
  • žute sluznice ili bjeloočnice
  • odbijanje hrane
  • eventualno otok u predjelu abdomena
  • letargiju/bezvoljnost/brzo zamaranje
  • mokraću koja varira od boje joda do potpuno crvene
  • promjene u boji stolice koja je često zbog hemolize narančaste boje

....NEKA SE ODMAH JAVI VETERINARU!

Dobro je znati da se simptomi mogu pojaviti pojedinačno ili u težim formama oboljenja - svi zajedno. 

charles deluvio 351207 unsplash

TERAPIJA:

Idealno bi bilo da se sa terapijom započne odmah prvi dan pošto su se simptomi pojavili. Uključivanje terapije nakon tri dana za sobom vuče veliki rizik za fatalan ishod. Babezija dosta brzo dovodi psa u teško stanje, pa se liječenjem mora početi što ranije. Medikamenti koji se daju (najčešće Imizol) su veoma efikasni - već nakon jednokratne doze oni psi koji su terapirani na vrijeme već za svega nekoliko sati više gotovo ne pokazuju simptome.
Ono što treba napomenuti je da su ovi lijekovi pored svoje efikasnosti I veoma toksični, a naročito štetne toksične efekte ispoljavaju na jetri I na bubrezima, zbog čega je  njihova česta upotreba apsolutno nepoželjna.

OPORAVAK:

Da bi se narušeni krvni parametri i organizam općenito vratili u prvobitno stanje je u prosjeku potrebno oko 6 sedmica. 
U ovom periodu kod pasa treba naročitu pažnju obratiti na kvalitetnu ishranu (po mogućnosti visokoproteinsku) i suplementaciju, npr. vitaminima i esencijalnim aminokiselinama. 
Obzirom da pas nije u stanju zbog nedostatka kisika da iznese fizičke napore bilo bi dobro da se što manje izlažu istim u periodu oporavka. 
U većini slučajeva bolest ne ostavlja značajnije posledice na organizam, no u određenoj mjeri se kod manjeg procenta pasa javljaju teže posljedice u smislu otežanog rada jetre i bubrega. 
Svaka reinfekcija sa sobom donosi više komplikacija. 
Zbog svega navedenog  je od suštinskog značaja je da se ode kod veterinara koji će jednostavnom pretragom krvnog razmaza i krvne slike
veoma brzo uspostaviti dijagnozu. 

OPREZ:

Bolest kod pasa koji se oporavljaju obično poprima hronični tok (kod nekih traje mjesecima, a kod nekih pak doživotno), pa čak i nakon primjene odgovarajuće terapije. Iako se psi koji su preboljeli babeziozu naizgled čine potpuno zdravi, oni ipak predstavljaju trajni izvor infekcije, pa se se njihova krv nikada koristi za transfuziju kod zdravih pasa. Više o transfuziji kod pasa i bazi podataka pasa donora krvi u Hrvatskoj možete pročitati ovdje.
Posebno bi trebalo napomenuti da se bolest može aktivirati ponovo nakon izlaganja jačem stresu, padu imuniteta i slično - drugim riječima - pas se može ponovno zaraziti od krpelja, ali ukoliko je prebolio babeziozu, vrlo vjerojatno se zapravo radi o reaktivaciji "stare" bolesti. 


I na kraju, zbog svega navedenog - vrlo je važno vršiti prevenciju kontakta krpelja sa psima!
Posljednjih nekoliko godina je dosta teško naći pravi preparat koji je dovoljno efikasan, a sa druge strane bezbjedan po zdravlje pasa. 
Za sada se u najvećem broju slučajeva najefikasnijom i najbezbjednijom pokazala kombinacija topikalnih sredstava (tzv. spot on ampule ili ogrlice) i redovnih pregleda/četkanja/češljanja nakon boravka u sredinama u kojima žive krpelji.
Ali nemojte se pouzdati samo u svoje čulo vida, evo što o tome kaže moja kolegica na portalu....

mirko
"Hvala doktore Mirko!"

Važno:
ovaj tekst ne smije poslužiti za dijagnostiku niti liječenje vaše životinje! Ukoliko imate problema navedenih u tekstu, potražite pomoć veterinara!
Ako imate pitanje za Dr. Mirka, pošaljite ga u Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.!Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!


Pasji život™
Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem - znate vi dobro koji ste, dosadilo nam je biti vaša samoposluga za ideje.KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK