Menu

Obrnuto kihanje - što, kako zašto?

Napisao: dr.vet.med. Mirko Ćelić

   Ovaj fenomen se relativno često javlja, a češće kod malih i brahiocefaličnih pasa.
Kod uobičajenog kihanja vazduh se velikom brzinom i uz karakterističan zvuk izbacuje van, dok se kod tzv. obrnutog kihanja vazduh  zapravo usisava u respiratorne puteve. Ovo se stanje javlja potpuno iznenada. Upravo zbog iznenadnog pojavljivanja i dramatičnih simptoma vlasnici najčešće pomisle da se radi o veoma teškom stanju. Naš dogblogger Felix će vam demonstrirati o čemu se radi:Obrnuto kihanje je obično uzrokovano spazmom farinksa i mekog nepca do kojeg dovode različiti podražaji.
Među ovim podražajima su često uzbuđenje, netolerancija fizičke aktivnosti, uske ogrlice, poleni, parfemi, osvježivači prostorija pa čak i iznenadne promjene temperature. Važno je da vlasnik uoči koji je od ovih razloga okidač za obrnuto kihanje.


Kod obrnutog kihanja obično nema potrebe išta preduzimati. Ali treba obratiti pažnju ukoliko je prenaglašeno, produženo i ako se uporno vraća.
Važno je reći da ovo stanje može preći u hronični oblik.


Brahiocefalične pasmine (mopsovi, buldozi itd.) imaju duže meko nepce koje se može zaglaviti u farinksu ili epiglotisu što za posledicu može imati obrnuto kihanje.
Tačan uzrok nastanka još nije do kraja razjašnjen, međutim infekcije u predjelu farinksa i krajnika mogu takođe dovesti do ove pojave.
Znači, vazduh se jako brzo i zvučno usisava u gornje respiratorne puteve. Dosta se često javi kada su psi u stanju relaksacije na primjer nakon uzimanja obroka, nakon istrčavanja. Za neke pse možemo reći da je obrnuto kihanje manje više normalna pojava.

Kao što ste vidjeli - u momentima „napada„  ispruža se vrat, laktovi su odmaknuti od tijela, tijelo je više pomjereno unazad i paroksizmalno je veoma zvučno strujanje zraka kroz gornje respiratorne puteve – stiče se utisak da zrak ne može da se „usisa„. Ovo obično traje nekoliko sekundi, rjeđe nekoliko minuta a nakon toga se pas vraća u prvobitno, normalno stanje.

Da bi se pas vratio u prvobitno stanje mnogo će pomoći izazivanje refleksa gutanja, na primjer kratkim pridržavanjem njuške da bi pas udahnuo na usta, laganom masažom ždrijela, laganim lupkanjem po prednjem dijelu grudnog koša ili davanjem poslastice.

Kada je ova pojava veoma uporna, dugo traje a pogotovo kada je u kombinaciji sa iscjetkom iz nosnica neophodno je odmah obratiti se veterinaru. U ovim slučajevima je moguće prisustvo stranih tijela u respiratornom sistemu, tumora, polipa, gljivičnih infekcija, infekcija gornjih respiratornih puteva itd.

U pravilu je u najvećem broju slučajeva ovo stanje potpuno bezopasno i ne zahtjeva bilo kakav medicinski tretman. Imajte na umu da psi nemaju ruke da obrišu nos, pa ako su njuškanjem usisali neko malo srano tijelo, moraju ga nekako izbaciti.


mirko
"Hvala doktore Mirko!"


Važno: ovaj tekst ne smije poslužiti za dijagnostiku niti liječenje vaše životinje! Ukoliko imate problema navedenih u tekstu, potražite pomoć veterinara!
Ako imate pitanje za Dr. Mirka, pošaljite ga u Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.!Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!


Pasji život™
Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem - znate vi dobro koji ste, dosadilo nam je biti vaša samoposluga za ideje.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK