Logo
Print this page

Gastritis kod psa - što, kako, zašto?

Gastritis kod psa - što, kako, zašto?
Znate kako se kaže – «Kakav gazda, takav i pas!»

E, pa Joy i ja patimo od gastritisa. Ja obično kad sam u stresu, a ona...u stvari, vjerujem da je sklona tome kao i njezina prethodnica iste pasmine – naime, iz razgovora s drugim vlasnicima pasa, tomu su sklonije male pasmine, a tegobe su posebno izražene kada se «vrijeme mijenja» (ne mislim pri tome na ljetno/zimsko pomicanje sata, već na ciklone i anticiklone). Kod Joy se manifestira tako da pase travu kao luda, uzmuva se, spusti uši, želudac joj krulji i cvili, a nekad zna drhturiti. Ako ne skužim na vrijeme, povrati žutu pjenu. Nakon par godina promatranja, naprosto sam došla do toga da joj izuzetno rijetko pozli ukoliko dnevnu količinu hrane podijelim u 4 mala obroka, s tim da joj usred noći dam komadić suhog integralnog kruha. Ne znam zašto joj to smiri želudac, ali takav režim djeluje na nju bolje nego Controloc ili Peptoran koji su nam u nekoliko navrata vetovi preporučili i koji primijenim isključivo ako je jako jadna.

Stoga, znajući koliko je gastritis proširen, a i iz vlastite radoznalosti - zamolila sam našeg veta Mirka da napiše nešto o tome, pa se nadam da će vam koristiti!
Rujana Jeger


Kod većine pasa koji pate od nekog oblika gastritisa vlasnik uglavnom prvo primjeti opsežno povraćanje čiji je sadržaj uglavnom žućkast i pjenušav. Naročito se često događa kod pasa koji nisu jeli i čiji je želudac duže vrijeme prazan.

U navedenom sadržaju se dosta često mogu vidjeti krv i komadi poluprovarene hrane, osobito kada pas uzima hranu koja je neadekvatna za njega. Vlasnici također mogu uočiti uznemirenost i dahtanje prilikom povraćanja, a ukoliko povraćanje traje duže od 24 sata postoji mogućnost dehidracije.

Akutni gastritis se javlja kao posledica upale sluznice želudca, a rezultira povraćanjem, odnosno mučninom.
Uzimanje određene (pogrešne) hrane ili bilo koje materije koja dovodi do iritacije dovodi do akutnog gastritisa koji je najčešći uzrok povraćanja kod pasa.

Do toga najčešće dolazi nakon konzumacije kontaminirane hrane (pokvarene), stranog tijela, određenih lijekova ili kostiju.

Kada je uz povraćanje prisutna i tekuća/mekana stolica tada možemo lakše diferencirati uzrok. U ovom slučaju se obično radi ili o konzumiranoj toksičnoj tvari ili patološkog procesa na crijevima (npr. infekcije korona ili parvovirusima). Dakle, dobro je znati da uzrok povraćanja nije uvijek u želducu i da svako povraćanje nije posledica gastritisa.

shutterstock 746010967


Značajni simptomi koji prate akutni gastritis su pojačano uzimanje vode, potištenost i odbijenje hrane.

Hronični gastritis, odnosno hronična upala želudca se manifestira kroz dugo vrijeme - trajno povraćanje može trajati nekoliko sedmica do nekoliko godina.
U izbačenom sadržaju se može zateći krv, ukoliko je došlo do pojave čira na sluznici. Prisustvo žuči – žućkastog pjenušavog sadržaja, pogotovo u jutarnjim satima, upućuje na refluksni gastritis.
Hronični gastritisi su većinom nepoznatog porijekla – stoga se nazivaju idiopatski.

Uprkos velikoj učestalosti gastritisa, rijetko se prilikom donošenja dijagnoze identifikuje pravi uzrok koji je doveo do ovog stanja. Simptomi koji se javljaju i kod hroničnog oblika gastritisa su najčešće povraćanje hrane ili žuči, smanjen apetiti. Može doći i do pojave krvi u stolici i povraćotini.

Stoga se prilikom postavljanja dijagnoze kod veterinara pažnju treba usmjeriti i na postojanje drugih simptoma. Ukoliko su pored povraćanja prisutne promjene i na koži, treba razmišljati o preosjetljivosti na određene vrste hrane.
shutterstock 151837820
Kod određenih pasa sa pasminskom predispozicijom često se javljaju određene promjene na gastrointestinalnom sistemu. Tako će se kod pasmine Basendži/Basenji hipertrofija sluznice fundusa želudca manifestovati kroz jako česte mučnine i povraćanja, dok se kod određenih brahiocefaličnih pasmina dosta često javlja povraćanje zbog hipertrofije sluznice pilorusa (izlaznog dijela želudca) što za posledicu ima otežano pražnjenje želuca odnosno pojačanu sklonost ka povraćanju (Francuski buldog, Lhasa Apso).

Veliki značaj kod nastanka hroničnog oblika gastritisa pripisuje se prisustvu bakterije Helicobacter spp. - slično kao i kod ljudi, prisustvo ove bakterije (no ipak sojeva različitih od ljudskog Helicobacter pylori) dovodi do promjena na sluznici želudca, ali jasan mehanizam djelovanja nije do kraja jasan. Dobro je spomenuti da se na određeni antibiotski tretman stavljaju samo oni psi kod kojih je potvrđeno prisustvo ove bakterije.
Vaš veterinar će prilikom donošenja odluke o antibiotskoj terapiji dobro razmisliti i o mogućim drugim uzrocima koji su doveli do gastritisa. Kao veoma dobar terapijski protokol se pokazala kombinacija amoksicilina, klaritromicina i metronidazola u trajanju od 2 sedmice.

Pored neadekvatne hrane, lijekova koji iritiraju sluznicu želudca ili prisustva specifičnih bakterija, hronični gastritis mogu prouzrokovati i određene vrste parazita, poput nematoda koje se priljubljuju uz zid sluznice želudca i nekad dovode do hroničnog povraćanja (Physaloptera spp. i druge).

Prilikom dijagnostifikovanja hroničnog gastritisa i njegovih uzroka, vaš veterinar će uraditi niz pretraga koje su neophodne za postavljanje valjane dijagnoze:

  • Hematološke i biokemijske pretrage krvi će isključiti postojanje problema na organskim sistemima, a naročitu pažnju prilikom krvnih pretraga će usmjeriti na rad bubrega i jetre. Nepravilan rad ovih organa ima veliki uticaj na pojavu povraćanja kod pasa. Kroz pretrage krvi se takođe može utvrditi postojanje određenih metaboličkih problema.

  • Ukoliko se u povraćenom sadržaju pronađe hrane 10 sati poslije obroka veterinar će lako zaključiti da postoji neprohodnost u nekom dijelu probavnog sistema. Rentgenska dijagnostika sa kontrastom može biti od značaja prilikom utvrđivanja prisustva ulkusa (čira) ili zadebljanja zida želudca.

  • Jedna od najznačajnijih dijagnostičkih metoda je gastroskopija. Na ovaj način se na licu mjesta uočava svaka promjena u strukturi želudca. Gastroskopijskim pregledom se mogu utvrditi eventualna krvarenja i zadebljanja sluznice želudca, prisustvo stranih tijela, parazita itd. Prilikom izvođenja gastroskopije radi se biopsija želudca koja je obavezna prilikom obavljanja svakog gastroskopijskog pregleda.

Generalno, kod akutnih stanja liječenje se uglavnom bazira na nadoknadi izgubljene tečnosti, ukoliko je povraćanje bilo dugotrajno. Psima se daju antibiotici i lijekovi koji zaustavljaju povraćanje, a dobro bi bilo da se uskrate hrana i voda. Ovisno o težini stanja, hrana i voda se mogu uskratiti od 24 do 48 h.
Ovu odluku naravno, donosi veterinar. Hrana se zatim postupno ponovo uvodi u manjim količinama, a nekada će veterinar preporučiti hranu sa manjim udjelom masnoća.

Uopšteno je veoma bitno detektovati pravi uzrok – na primjer, kada je uzrok gastritisa nešto što je vaš pas pojeo, u budućnosti se treba truditi da se izbjegne ponovno uzimanje. Povraćanje koje je prouzrokovalo strano tijelo zahtjeva hiruršku intervenciju, dok određene vrste hroničnih gastritisa iziskuju doživotnu primjenu terapije.

Pojedini, tzv. infiltrativni gastritisi se dugotrajno liječe uz primjenu lijekova iz skupina antiulkusnih lijekova, kortikosteroida, prokinetika itd.

Dakle, terapija gastritisa može biti veoma kompleksna i zahtijeva konzistentno djelovanje veterinara i vlasnika.
Dugoročno, netretirani ili pogrešno dijagnostifikovani i tretirani gastritis može imati devastirajući efekat na opšte zdravlje vašeg voljenog psa.

Napisao: Mirko Ćelić, dr.med.vet.

mirko
"Hvala doktore Mirko!"

Važno: ovaj tekst ne smije poslužiti za dijagnostiku niti liječenje vaše životinje! Ukoliko imate problema navedenih u tekstu, potražite pomoć veterinara! Ako imate pitanje za Dr. Mirka, pošaljite ga u Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

A ukoliko vam se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!

Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.


 


KOMENTARI

Share
Website developed @ mediaart.hr Sva prava pridržana.