Menu

Kaputići, šlapice, šapice - pretjerujemo li ili ne?

Napisao: dr.vet.med. Mirko Ćelić

   Nekad se pitam jesu li jaknice i šlapice želja da antropomorfiziramo svoje ljubimce, pošto smatram da mladi i zdravi psi ne trebaju nikakvu odjeću ni na temperaturama ispod nule. Međutim, iznimku treba praviti kod starijih, bolesnih i pasa sa naročito kratkom dlakom. Važno je da je odjeća lagana, da se psi osjećaju dobro u njoj i da se lako kreću. Stoga su funkcionalnost i udobnost daleko važnije od modnog aspekta. Ukoliko psu odgovara kaputić koji ste odabrali, on će se normalno kretati a ne stajati u uglu s repom između nogu.
shutterstock 109703726
Prilikom odabira važno je paziti na prirodne materijale, bez mnogo kemije i mirisa, u suprotnom odjeća kod pasa stvara stres i nelagodu.
Na našim tržištima se poslednjih godina može pronaći uglavnom zaštitna odjeća neadekvatnog sastava i nedovoljne ispitanosti, pošto treba znati da određeni sintetički materijali mogu dodatno rashladiti tijelo i time ugroziti zdravlje psa. Neke vještačke boje koje se upotrebljavaju prilikom bojenja materijala mogu penetrirati u kožu i dovesti do niza dermatoloških problema - ovo je naročito zapaženo kod odjeće koja dolazi od nekih proizvođača iz Azije.

Još jednom treba napomenuti, neadekvatna odjeća koja nije u funkciji održavanja tjelesne temperature (bolest, starost, kratka dlaka/bezdlakost) gubi svaki smisao i u sukobu je sa osnovnim postulatima dobrobiti životinja.
Najbolja preporuka za vlasnike čiji su psi osjetljivi na hladnoću je da na niskim temperaturama smanje izlaske ili da ih svedu samo na vrijeme neophodno za obavljanje fizioloških potreba.

shutterstock 586934444


Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na održavanje šapa, ali pri tome je važno naglasiti da nanošenje krema i balzama nije neophodno.
Koža na jastučićima (mekušima) je daleko neosjetljivija od recimo ljudskih stopala. Ispod nje su depoziti masti koji predstavljaju iznimno dobru izolaciju od hladnoće. Upotrebom raznih pomada koža se razmekšava i na ovaj način je činimo još ranjivijom. Njena funkcija zapravo zahtijeva da bude što deblja i tvrđa.
Pažnju bi više trebalo usmjeriti na skraćivanje dlake na šapama na onim mjestima na kojim se nakupljaju snijeg i led.
U gradovima psi zimi hodaju po ulicama posutim solju, a sol može dovesti do problema sa šapama u smislu oštećenja kože i iritacija, a lizanje soli koja ostane na šapama može dovesti do dijareje (prolivaste stolice). Sol se vrlo lako može skinuti vlažnom krpom ili jednostavnim ispiranjem čistom mlakom (nikako toplom ili vrelom) vodom.


Upotreba čizmica ili čarapa za pse može također biti u neskladu sa dobrobiti životinja. Mišljenja stručnjaka su oprečna - jedni smatraju da je njihova upotreba od velike koristi ( USA), ovo čak na svojim službenim stranicama propagira i američki Kennel Club. Stručnjaci iz Evrope se uglavnom pozivaju na to da šapa kao jako bitan taktilni dio tijela sa posebnom funkcjom u održavanju ravnoteže ne bi smjela biti pokrivena jer će to dovesti do nelagode i stresiranja psa.Iz vlastitog iskustva mogu reći da je obuvanje psećih čarapa/čizmica uvijek dovodilo do nepotrebnog stresiranja mojih pasa. 
Obuvanje čizmica/ čarapica ima smisla u situacijama kada sa manjim pasminama koje teže regulišu tjelesnu temperature na hladnoći provodite duže vremena na snijegu - ovde mislim na duže šetnje po dubljem snijegu. Manje pasmine, pogotovo one koje imaju lošiji dlačni pokrivač u predjelu ekstremiteta mogu pretrpjeti oštećenja nakon izlaganja većoj hladnoći. Ovo se ne mora nužno primjeniti na pse koji u žive u gradu, pošto se oni uglavnom kreću po očišćenim površinama i ne provode mnogo vremena na zaleđenoj podlozi.

Određena medicinska stanja daju opravdanje za upotrebu ovih odjevnih predmeta:
psi koji su povrijeđeni u predjelu šapa, koji imaju rane koje treba zaštiti od spoljašnjih uticaja, psi sa artritisom itd.

shutterstock 89370421

Određene sportske aktivnosti sa psima na snijegu takođe ponekad zahtjevaju upotrebu zaštitne obuće - neophodne su recimo, kod pasa koji vuku sanke (sled dog) jer će u suprotnom doćo do ozbiljnog promrzavanja.


Na kraju da zaključimo - nošenje obuće za pse ne mora biti rutina. Možemo reći da je sa svim morfološkim osobinama pas potpuno prilagođen hodanju na snježnoj – hladnoj podlozi. Noge je nekada potrebno zaštiti ako se gazi po dubljem snijegu po nekoliko sati.
Nježnije pasmine na ovim vremenskim uslovima treba umjereno izvoditi na hladnoću (obavljanje nužde i slično).
Ukoliko se već odlučite da psa obujete/obučete to činite samo ako vidite da pas nije u stanju stresa kada na sebi ima obuću/odjeću.
U protivnom, ne činite mu dobro.

mirko
"Hvala doktore Mirko!"Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!Pasji život™
Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.
KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK