Menu

Strah od petardi - rezultati ankete, 1.dio

Napisala: dr.sc.Irena Petak

Za početak, jako smo zahvalni svima koji su sudjelovali! I odmah isprike što ste čekali mjesec dana do objave rezultata, ali neke stvari uzimaju vremena.

Anketu je popunilo više od 500 vlasnika pasa, a od toga oko 400 vlasnika čiji se psi boje i svega oko 100 vlasnika čiji psi se ne boje pucnjave petardi.
Ovdje su rezultati vašeg i našeg truda u slikama i tekstu....

Rezultati za pse koji se boje pucnjave:

anketa1

Kao što se ovdje vidi, najveći broj pasa čiji vlasnici su popunili anketu je u „srednjim godinama“, odnosno ima dvije do 12 godina. To je važno jer u zadnje vrijeme susrećem vlasnike koji kažu da se njihovi psi sve više boje pucnjave što su stariji, a s druge strane, događa se da neki stariji psi sve slabije čuju, pa sve manje reagiraju.

U komentarima ispod teksta slobodno iznesite Vaša iskustva.


Poseban tekst o tome koje se pasmine boje više ili manje pripremamo vam za slijedeći puta, a za sada samo možemo reći da je većina pasa koji su bili tema istraživanja manje do srednje veličine. Možemo pretpostaviti da su takvi psi najčešći u gradskim sredinama, gdje i ima više pucnjave tijekom blagdana.

anketa2

Također, većina vlasnika u našem istraživanju ima jednog psa. Mislite li da je to tako zato što se "single" psi više boje?
Gotovo 32% vlasnika smatra da se njihovi psi jako boje: na skali od 1 do 10 strah svog psa ocijenili su sa 10!
Vrlo jaki strah (7, 8 i 9 po jačini) osjeća daljnjih 40-ak posto pasa. To znači da ukupno više od 70% naših ljubimaca proživljava pravu traumu u vrijeme blagdana zbog pucnjave!

anketa3

Kada se boje, većina pasa se pokušava sakriti, gura se k vlasniku i podvije rep. Malo dio pasa, svega 1% ponaša se agresivno zbog straha od pucnjave.
No, treba znati da postoje druge strahovi koji vrlo često mogu navesti pse na agresiju… Dakle, sa životinjama koje se boje uvijek treba pažljivo, strpljivo i oprezno.

Sve navedene znakove straha pokazuje gotovo 7% pasa – to je puno, i to je za te pse stvarno strašno.

anketa4

Većina plašljivih pasa strah od pucnjave proživljava i prije blagdanske pucnjave, čak od početka 12. mjeseca ili tjedan dana prije toga, a neki i nakon blagdana.

anketa6

Kao što vidite prema grafu, psi koji se boje pucnjave obično se boje i grmljavine, a poneki i ostalih zvukova. Ipak, oko 25% pasa boji se samo pucnjave petardi.

anketa6

Većina vlasnika psa problem nastoji sama riješiti dok je oko 18% vlasnika potražilo pomoć na više mjesta.

anketa9

Konačno, kod većine pasa (52%) strah tijekom godina ostaje isti, dok kod oko 23-24% pasa strah se povećava ili smanjuje.

anketa10

A sada nešto o psima koji se ne boje pucnjave – u našem istraživanju javilo se točno 97 vlasnika „hrabrih“ pasa.

Naši najhrabriji psi, koje pucnjava petardi ne smeta, uglavnom su stari dvije do pet godina…

anketa11

…i veliki su pet do 40 kg! Najviše pasa koji se ne boje pucnjave teški su 5 do 12 kg…

anketa12

Što mislite, jesu li terijeri (poznati po neustrašivosti) glavni razlog ovakve slike? To ćemo doznati nakon analize podataka o pasminama u slijedećem tekstu :)


anketa13

Najviše pasa koji se ne boje pucnjave žive sami… Dakle, ništa od naše pretpostavke u gornjem dijelu teksta da život u grupi pomaže savladavanju straha,…

anketa14

Psi koji su od odgovornih uzgajivača i imaju rodovnicu češće se ne boje pucnjave – njih 38% prema našoj anketi.
Psi udomljeni iz skloništa manje se boje nego psi kupljeni bez rodovnice (ono što najčešće povezujemo se „štancom“).


Među psima koji se ne boje pucnjave najmanje ima onih koji su nabavljeni preko oglasnika – takvih ima svega 8%.

anketa15

Većina pasa koja se ne boji pucnjave u dom svog vlasnika došla je s idealnih 10 tjedana, odnosno u našem istraživanju u dobi 8 do 16 tjedana – čak njih 58%.
Da podsjetimo, period socijalizacije i habituacije kod pasa traje otprilike od 3. do 16. tjedna starosti, pa je to vrijeme u kome se štenci trebaju susresti sa svim zvukovima koje život s nama ljudima podrazumijeva: prvo uz zaštitu svoje mame kuje (do 10. tjedana), a onda uz zaštitu odgovornog vlasnika.

anketa17


Prema našem istraživanju, nije bitno u kome mjesecu je pas bio oštenjen.
To se razlikuje od inače uvriježenog mišljenja prema kojem štenci koji prolaze period socijalizacije i habituacije u vrijeme blagdanske pucnjave kasnije nemaju strah od iste. Dakle, među „hrabrim“ psima trebalo bi biti najviše onih koji su rođeni u 9., 10., 11. i 12. mjesecu. Naše istraživanje to, međutim - ne potvrđuje…

anketa18

Eto, hrabri psi su u punom smislu riječi hrabri – većinom se ne boje niti drugih glasnih zvukova, samo ih se 11% ih se boji još nekih zvukova, dok ih 10% ima strah od drugih pasa – ali to je sasvim druga priča…

anketa19

Prema mišljenju svojih vlasnika, ovi psi su gotovo da nemaju strahova,…

anketa20

… a većina vlasnika sebe ne smatra za to zaslužnim – smatraju kako je njihov pas naprosto - takav!

Sve u svemu, nadam se da ste se zabavili čitajući rezultate ankete, te da ćete s jednakim interesom pročitati našu detaljniju analizu o strahu od pucnjave prema pasminama koju planiramo objaviti sljedeći tjedan - dakle, pratite nas i dalje, i još jednom svima hvala na izdvojenom vremenu!

shutterstock 777179374


Ukoliko vam je ovakav način suradnje zanimljiv, ostavite nam ispod teksta svoje mišljenje i/ili želje za druge ankete o onim ponašanjima pasa koja vas zanimaju - svaki je konstruktivan komentar kao i uvijek dobrodošao!

I na kraju, ankete za pse koji se boje i dalje su aktivne (ovo su linkovi na dvije identične ankete – moguće popuniti ili samo jednu, ili po jednu za svakog psa ako ih imate više) - ukoliko skupimo dovoljnu količinu rezultata, nije isključeno da budu korišteni za pisanje znanstvenog rada o ovoj važnoj temi!

https://www.surveymonkey.com/r/M5CNMDB
https://www.surveymonkey.com/r/X5DYQKF
Ovo su ankete za pse koji se ne boje (dvije iste ankete – popuniti jednu):

https://www.surveymonkey.com/r/BTSZNZS
https://www.surveymonkey.com/r/XHGB8VQAko vam se sviđa ovaj tekst, slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!

Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje problematično/agresivno ponašanje,
kontaktirajte savjetnicu za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.


Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK