Menu

Vjerujete li u anđele?

Nikada nisam vjerovala u anđele.
Sve dok nisam po prvi puta posjetila Rehabilitacijski centar Silver...
A onda sam shvatila...

pas andjeo31-robertoorlic-2

...da poznajem puno anđela:

pas andjeo4-robertoorlic

...ima ih posvuda...

pas andjeo17-robertoorlic

...paze na nas...

pas andjeo21-robertoorlic

...pokazuju nam put...

pas andjeo27-robertoorlic

...motre s visina...

pas andjeo28-robertoorlic

...a mi ih ponekad odbacimo...

pas andjeo29-robertoorlic

...ignoriramo...

pas andjeo52-robertoorlic

...lomimo im krila...

pas andjeo45-robertoorlic

...umjesto da im pomognemo da polete...

pas andjeo31-robertoorlic-2

...steknu samopouzdanje...

pas andjeo32-robertoorlic

...upoznaju svijet...

pas andjeo34-robertoorlic

...nosićem...

pas andjeo35-robertoorlic

...i jezikom...

pas andjeo36-robertoorlic

...i nauče nas ono što slijepi ljudi tako dobro vide...

pas andjeo41-robertoorlic

...da nije važno koje smo boje, jer ...

pas andjeo39-robertoorlic

"Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo." Antoine de Saint Exupery, Mali princ

Zato molim vas - volite svoje pse, oni ne traže puno, a tako puno daju. Ako ne vjerujete meni, vjerujte onima koji bez njihove pomoći ne mogu!Autor ovih divnih fotografija, Roberto Orlić, 
nekada je radio kao fotograf u časopisima Nacional i Globus - no osim što je umjetnički fotograf po struci je doktor veterine, a danas živi i radi u Kanadi.

Cijelu seriju fotografija za Centar Silver izradio je volonterski, a od dvjestotinjak fotografija njih je pedeset bilo izloženo u sklopu izložbe “Psi anđeli” u Tiflološkom muzeju.

"U središtu ovog ciklusa fotografija Roberta Orlića su psi pomagači, psi s kojima se svakodnevno u Centru Silver susreću brojni korisnici. Za psa smo nebrojeno puta čuli kako je najbolji čovjekov prijatelj, a upravo u Centru ovaj izraz dobiva svoj pravi smisao jer psi svakodnevno i na različite načine pomažu brojnim osobama s tjelesnim i intelektualnim oštećenjima te postaju njihov oslonac u svakodnevnom životu. Bilježeći objektivom pse, s jednostavnim rekvizitom krilima, autor nas direktno asocira na njihovu ulogu koju preuzimaju u životima ljudi, kojima je njihova pomoć neophodna, ulogu bića s posebnim poslanjem - anđela. Fotografirajući ove plemenite životinje, ovdje gotovo nestvarne likove pasa s krilima, na različitim zagrebačkim lokacijama, autor ih smješta u novi kontekst te stvara male nadrealistične prizore, ali s uvijek jasnom porukom upućenom gledatelju. Time što su sve fotografije crno-bijele dodatno je naglašena njihova nadrealnost  i odmak od obojane stvarnosti , a jasnim kadriranjem te poigravanjem tamnim i svijetlim tonovima uspijeva ostvariti snažne, ali u isto vrijeme vrlo poetične fotografije. Unatoč istoj tematici i protagonistima, autor uspijeva ostvariti raznolikost motiva te ovdje pronalazimo: portrete pasa, pse na različitim urbanim lokacijama i u svakodnevnim situacijama, interakciju psa i čovjeka. Jedan od češćih motiva su psi ispred nekih od najvažnijih urbanih obilježja grada odnosno građevina koje na ovim fotografijama postaju izvrsna scenska pozadina kojom naglašava svoje glavne protagoniste. Često nepomični na fotografijama, na ovaj način zabilježeni i ovjekovječeni psi izgledaju gotovo kao mali spomenici te tako ovi uradci postaju prava posveta njihovoj ulozi u životu čovjeka. Kod gledatelja će ove fotografije zasigurno probuditi empatiju, ali i poštovanje prema ovim plemenitim životinjama te skrenuti pozornost na važnu ulogu koju igraju u životu velikog broja ljudi." (iz predgovora kataloga izložbe, koji potpisuju Dr.sc.Marijan Alfonzo Sesar i Jelena Hihlik)
Izložbu na žalost više ne možete pogledati u muzeju, ali zato je u cijelosti dostupna ovdje - ipak sam ambasadorica, potegla sam neke veze ;)
KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK