Logo
Print this page

Idete na more? Ali zna li vaš pas plivati?

Idete na more? Ali zna li vaš pas plivati?
Ovih dana stalno mislim na more... nije ni čudo, s ovim ljetnim temperaturama.
Za početak, evo popisa plaža gdje je dozvoljeno doći s psima, hvala Udruzi Indigo:


plaže

Mene najviše zanima kako će se snaći moja nova kujica Pixie. S obzirom da ima plivaće kožice na šapama, s te strane svakako ima predispozicije biti dobra plivačica - za razliku od Parson Russel terijerke Joy koja mrzi more!
Nema Joy problem s plivanjem, već s okusom; Mirna, Jarun, potoci i šoder grabe - u sve njih ulazi, ali bez neke lude želje za samim plivanjem. Najdraže joj je ući u vodu do lakta i onda gnjurati njušku i piti. Preplivala je ona Mirnu više puta, ali samo zato jer je krenula za Lizom, križankom labradora i zlatnog retrievera kojoj ne postoji ništa draže od plivanja i ronjenja!

Photos from 22 Nov 2012

Ali prvi puta kada je Joy ugledala more, veselo se zaletjela, te počela gnjurati i piti - a zatim je složila uvrijeđenu facu i više nije ulazila. Osim kada je jednom prilikom odlučila zadaviti gnjurca koji se drznuo prići preblizu. Moja stara Jack Russelica Chili znala je zaplivati za loptom, ali nikada nije u more ušla tek tako - samo da zapliva ne bi li se ohladila - ili iz zabave, poput Lize.

Pixie je vrlo vjerojatno križanka Jack Russella i možda Cavalier King Charles španijela - prvi i jedini puta zaplivala je u šoderici kraj Lučkog, ali nije mi se činila pretjerano entuzijastična. 

Photos from 3 Events


Ne bih imala ništa protiv da pliva sa mnom poput Lize, ali nije mi to previše važno. Ako ne bude htjela, neću je tjerati. Znam da svaki pas zna plivati ako mora, iako jedna moja prijateljica tvrdi da bi njezin pas potonuo da nije - pojasa za spašavanje! Oni su svakako dobra ideja ukoliko jedrite ili imate neki brži brod, ali je još bolja ideja da pas na sebi ima ormu i da bude vezan kako ne bi sletio u more!

sailing dog

I na kraju, kako "naučiti" psa da pliva? Malo po malo, baš kao što se uči sve drugo!

Ana Odak, licencirana voditeljica pasa kaže:
"Prije svega, smatram da je velika razlika ako se pas boji plivati ili ako se boji vode.


Ako se boji plivati - to znači da trči uz obalu, uđe i smoči noge i ima interes ući dublje ali ni sam ne zna kako. Pokušala bih ga ga motivirati nekom igračkom, nadohvat njuške tako da pas može doći do nje, ili možda nekom jako slasnom hranom i tako postepeno sve dok se pas ne bi oslobodio. U jednom će trenutku takav pas proplivati  i onda je to-to.

Takvom psu plaža mora biti uvijek adekvatnog ulaza da može ući postepeno ulazi, bez velikih dubina, idealno ako može trčati kroz plićak. Sve treba raditi bez forsiranja, uvlačenja psa u vodu i slično.
Jedna od ideja koja uvijek upalti je otići na plažu zajedno s nekim drugim psom ludim za kupanjem na plažu, kako bi poslužio kao primjer.
Pas koji se boji vode i uopće se plaži ne želi približiti (tko zna, možda bi more moglo skočiti na njega, mislio je nekada moj Lujo) - njega sam naučila točno kao ovi ljudi na snimci svog mastifa - ali proces je trajao doslovno godinu dana - no sada, nekoliko godina kasnije, Lujo je faca i skače s mola!"

Što se tiče skakanja s mola, to je čak jedan od službenih pasjih sportova:Ako idete na more tek za dva mjeseca, poput mene, do tada uživajte u fotografijama - možete ih kupiti kao knjigu ili kalendar

underwater dogs

Seth Casteel je fotograf koji se proslavio podvodnim snimkama pasa a možete ih vidjeti i na njegovoj Facebook stranici...

Možete li pogoditi pasminu?.....mmmmm....bijela psina?
seth3

I na kraju, pogledajte kako je proplivao ovaj preogromni a tako bojažljivi mastif:

KOMENTARI

Share
Website developed @ mediaart.hr Sva prava pridržana.