Menu

Ima li vaš ljubimac manekenskih ambicija?

Nedavno ste mogli pročitati tko je vlasnica najposlušnijeg psa u Hrvatskoj, Marta Denise - no možda niste znali da je ona i fotografkinja koja se bavi upravo fotkanjem kućnih ljubimaca.

MD12

Svoj rad je do sada najviše pokazala kroz Documentary Art fotografiju kojom prizore iz svoje svakodnevice zarobljava u sliku. U zadnje vrijeme se izdvajaju dva nova pravca njezina umjetničkog fokusa a to su sport i životinje. Svaka od ovih tema zaokuplja ju zbog osobnog interesa i aktivnog života koji prezentira kroz forografiju.

MD17

Naravno, belgijska ovčarka Polani joj je vječna inspiracija i motiv da profesionalno fotografiranje životinja predstavi Hrvatskoj publici. No Polani se, osim kroz rad, uspjela dokazati i kao savršeni fotomodel.

MD19

Marta napominje da se zaljubila u svoju malu njuškicu od prvog dana kad ju je ugledala kao štene i naravno da je sve trenutke njihovog zajedničkog života i treninga željela zabilježiti fotografijom kao svojim umjetničkim izričajem.

polani copy

Aktivan život u prirodi, posvećenost treninzima i kvalitetnom životu sa psom, Martu je doveo i do suradnje s brojnim udrugama u Hrvatskoj koje se bave zaštitom i radom sa životinjama. Kroz fotografije Marta uvelike pomaže promociji plemenitog rada zaštitara i trenera čiji rad često ostaje neprimjećen i nepriznat od strane šire zajednice. Neki od Martinih psećih modela su nas molećivo gledali sa plakata na zagrebačkim pročeljima i izlozima, pozivajući na dobro djelo udomljavanja ili pružanja pomoći psima bez doma.

MD9


U časopisu Moj pas, službenom glasilu Hrvatskog kinološkog saveza, naići ćemo na brojne Martine fotografije s brojnih natjecanja u raznim disciplinama u športskoj i radnoj kilnologiji. Motiv je jednostavan i jasan: pokazati vještine koje ljudi i psi postižu u zajedničkom radu i odati priznanje entuzijastima koje povezuje ljubav prema psima.

MD23
Ali vratimo se našoj psećoj makenekenki, pošto znamo da je Polani vrlo poslušan i socijaliziran pas, lako ju je dovesti u nove prostore i tražiti od nje točno određene poze ili kretnje. Navikla je na kameru i rado nudi ponašanja koja se očekuju od nje, te s lakoćom uči i prihvaća nove izazove. Marta kaže kako se gradeći odnos sa svojim psom više povezala s prirodom, te se i na privatnom i profesionalom planu u budućnosti želi više okrenuti životu i radu u divljini.

MD18

Do ostvarenja ovog sna, Marta Denise posvećuje se fotografiranju kućnih ljubimaca, a posebno pasa.

Međutim, nemojte misliti kako je lako raditi s psima koji nisu navikli na kameru, nepoznate ljude i prostore. Često se fotografi-amateri amateri žale kako im pas bježi iz kadra, pa posjeduju samo slike s repovima ili veselim ušima, ili (kao ja u slučaju Joy&Pixie) slike na kojima psi uglavnom spavaju. A da ne pričamo kako crni psi ostaju zabilježeni kao crne mrlje na fotografijama ili kako im oči svijetle kao da su svemirci (oboje je slučaj s Lizom)...

Osim poznavanja fotografskog zanata, Marta objašnjava kako je za dobar portret kućnog ljubimca potrebno poznavati pse i njihove reakcije, poznavati kako im prići da se ne osjete ugroženo, poznavati na koji način od psa dobiti željenu reakciju i pozu koja će uhvaćena fotoaparatom ostati draga i lijepa uspomena za vlasnika. Ili udomitelja, kao u slučaju prilično zahtjevnog fotografiranja jednog njemačkog lovnog terijera - na slikama se to ne vidi, ali to klupko energije stvarno nije bilo lako "uloviti"! 

IMG 7408


Za sve fotografije kućnih ljubimaca i radnih pasa za portrete, treninge, natjecanja, seminare i druge manifestacije s povjerenjem se obratite u MAFpet Photography.
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK