Menu

Emmett tehnika za pse - što, kako, zašto, kada i gdje? Razgovor s dr.vet.med. Franom Milatom, Emmett™ terapeutom

Razgovarala: Rujana Jeger
       Emmett tehnika™ je oblik terapije primjenom laganog i potpuno bezbolnog pritiska prstima na određene točke na tijelu životinje koje se po autoru tehnike Rossu Emmettu - nazivaju „Emmett točke“.

Emmett točke nisu tradicionalne trigger točke ili akupunkturne točke ili druge već poznate točke koje su opisane u drugim većini ljudi poznatim terapijama poput akupresure. Naime, pritisak koji je potreban za poticanje Emmett točaka ne mora biti ni čvrst ni bolan. Ili kako bi Emmetovci rekli: teoriji da “Bez boli nema uspjeha (eng. No pain, no gain)” nema mjesta u filozofiji Emmett tehnike.

Školovani Emmett terapeut koristi potrebne količine pritiska u potrebnom smjeru i vremenskom trajanju prilagođenom svakom korisniku - bio on dvonožac ili četveronožac! Naime, ova tehnika se uspješno primjenjuje na psima i konjima, povodom čega smo razgovarali s dr.vet.med. Franom Milatom iz Pulskog Salona za šišanje kućnih ljubimaca:

Frane
S lijeva: naš sugovornik Frane Milat, Emmett instruktorica Judith von Bebber, Nikolina Milat i njihov ljubimac Jezz

PŽ: Frane, vi i supruga Nikolina već se preko godinu dana vrlo intenzivno bavite ovom vrstom terapije kod pasa i konja, a školovali ste se preko Emmett Hrvatska - recite nam nešto pobliže o samoj tehnici i njezinoj primjeni na životinje u svakodnevnoj praksi...

FM: Prije svega moram napomenuti da je Emmett tehnika još 1999. kada se tek pojavila - odmah oduševila manualne terapeute, radne i fizioterapeute, Bowen terapeute, pa i doktore veterine poput nas!
Ross Emmett je dugi niz godina proučavao građu ljudskog i životinjskog tijela, te ustanovio kako se laganim pritiskom prsta na točno određene točke može izazvati pozitivnu reakciju samoga organizma. U svakom složenom sustavu, pa tako i u životinjskom organizmu, postoji neka specifična točka čija će stimulacija rezultirati najvećim promjenama - pod pozitivnom reakcijom mislim na izmjenu negativnog obrasca. Mjesta na kojima se radi pritisak su mjesta preklapanja senzornih ili receptornih i mišićnih točaka. Ovom tehnikom aktiviraju se pohranjeni „loši“ obrasci kretanja i/ili ravnoteže, te njihovim otklanjanjem preko rada različitih struktura središnjeg živčanog sustava na licu mjesta nastaju novi obrasci bezbolnog i pravilnog kretanja. Osim neposrednog učinka na korekciju mišića, primjenom ove metode nastoji se djelovati i na dugoročniji boljitak pacijenta preko otpuštanja mišićne i fascijalne (vezivno tkivne) napetosti, te poticanje lučenja endorfina, poboljšavanja cirkulacije i limfne drenaže.

PŽ: Možete li to malo pojasniti na jednostavnom primjeru?

Autor tehnike pri objašnjavanju često koristi ovu zanimljivu analogiju: zamislite da je vaš smartphone sa svojim softverom poput vašeg ljubimca i njegovog centralnog živčanog sustava. Dodirom prsta na točno određeno mjesto na ekranu mobitela šalje se „podražaj“ softveru koji zatim šalje povratnu informaciju natrag na ekran mobitela koji trenutno reagira „otvaranjem“ nove funkcije.

HC CR IPH6 1
Foto: www.ebay.com

Tako i primateljev živčani sustav reagira na stimulaciju (spomenuti dodir prsta), a mozak reagira slanjem na periferiju novu uputu koja će utjecati na stanje određenog dijela tijela, vrlo često trenutačnom tjelesnom promjenom. Emmett tehnika je prije svega namijenjena prevenciji te pomoći kod mišićne nelagode, boli, problemima sa pokretljivošću i ravnotežom.

PŽ: Pretpostavljam da je to prije svega važno za pse sportaše – poput agilitaša, ali i spasilačke pse i pse za izložbe gdje je pravilno kretanje ponekad i ključ uspjeha?
Kako Emmett tehnikom možemo pomoći svojim ljubimcima, koje probleme možemo smanjiti ili ukloniti?

FM: Kao što ste u pitanju i napomenuli, postizanje trenutne mišićne korekcije koja može neposredno utjecati na promjenu držanja i agilnost čine ovu tehniku svakako vrlo zanimljivom trenerima, izlagačima, hendlerima, etolozima i ostalim kinološkim stručnjacima. Ali je korisna i za sve ostale ljubimce, ne samo sportaše i druge «pse od karijere» već i «samo» ljubimce. Pošto se Emmett tehnikom potiče opuštenost, snaga i gibljivost pojedinih grupa mišića, to pozitivno utječe na neurološke funkcije, a time i bolju ravnotežu i novi, pravilniji, obrazac kretanja. Sve to skupa pomaže kod ozljeda nakon nesreća, nelagoda uzrokovanim ogrlicama, bolnih leđa/ograničene pokretljivosti, ali i kod nekih promjena u ponašanju (ako imaju fizički uzrok)... ova tehnika je također korisna i kod problema s probavom, varenjem i povraćanjem zbog toga što utječe na glatke mišiće trbušne šupljine, pa time i neposredno na organe koji se tu nalaze.

PŽ: Kako ste zadovoljni rezultatima Emmett tehnike u radu s klijentima?

Rezultati kod mnogih naših klijenata su odlični, čak i kod pasa s medicinskim problemima. Moja supruga i ja kao veterinari - Emmett terapeuti naravno znamo napraviti pregled, pročitati nalaz i shvatiti propisanu terapiju a po potrebi kontaktiramo kolege. Surađujemo s jednim kolegom ortopedskim kirurgom, na postoperativnoj terapiji pasa. Emmett tehnikom jačamo muskulaturu, pojačavamo neurološke impulse, a sve bez opterećenja, jakih i nekontroliranih fleksija i ekstenzija. Nakon toga tijelo odradi svoje, jer bitno je istaknuti da kod ove tehnike nema opasnosti od komplikacija i nema striktnih dijagnoza prema kojima (ne) idu točno određeni Emmett zahvati. 

emmett2
dr.vet.med.Frane Milat na djelu: "Kao što vidite, Emmett tehnika se može primjenjivati u svim položajima - važno je da je pas opušten i da mu je ugodno!" Sia očito uživa!

PŽ: Opišite nam otprilike kako izgleda i koliko traje jedan EMMETT tretman?


FM: Nakon anamneze i razgovora s vlasnikom, a ovisno o stanju samoga pacijenta te tipa zahvata ili korekcija koje su potrebne psi mogu biti na stolu ili podu. izvodi se tretman koji uobičajeno traje od 15 do 20 minuta. Možemo ih tretirati u sjedećem, stojećem ili ležećem položaju – najvažnije nam je da pas bude opušten i da mu bude ugodno! Pse sputavamo jedino u nekim rijetkim neophodnim situacijama. Bitno je napomenuti kako se ova tehnika može primjenjivati u kombinaciji s drugim medicinskim i terapeutskim metodama, ali je u nekim slučajevima učinkovita i djelotvorna ako se primjenjuje i sama za sebe. Vašim će čitateljima svakako značiti što je priznata od strane Britanskog Royal College of Veterinary Surgeons.

emmett1

dr.vet.med. Nikolina Milat tretira Bonija, kroničnog gastritičara 

Za više informacija posjetite Facebook stranicu Salona za šišanje kućnih ljubimaca ili im se javite na br. tel. 098/407-731


emmet logo
https://www.emmett4animals.com/

I na kraju, zadovoljstvo nam je najaviti sljedeći tečaj osnova Emmett tehnike koji će se održati u Zagrebu 06-07.04., a dobrodošli su svi - ne samo profesionalci poput veterinara, već baš svi skrbnici i ljubitelji životinja! Nije potrebno nikakvo predznanje – potrebno je samo ispuniti prijavnicu (klik na link)!
Više detalja o ovom i drugim tečajevima, cijenama i lokacijama održavanja ćete naći ovdje.


Dakle, ukoliko želite pomoći svom ljubimcu – bilo preventivno ili zato što osjeća bol ili neugodu – ovo je tečaj za vas! Naučite kako prepoznati (ponekad teško primjetne) znakove boli ili neugode koji ponekad promaknu i mnogim dugogodišnjim psoljupcima.

Emmett™ tehnika se može naučiti putem kratkog EMMTech™ tečaja na više lokacija u Hrvatskoj ili praktičarskom, modularnom tečaju koji se održava u Zagrebu na engleskom jeziku. Na ovoj će stranici uskoro biti objavljen i popis svih Emmett terapeuta za pse i/ili konje u Hrvatskoj.
Prijave i informacije vezane uz edukaciju ili tehniku možete uputiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

emmett kameleon


Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!

Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje i/ili ne navedete link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK