Menu

Leti, leti, leti..... - razgovor sa Zrinkom Bojanić o frizbijima i psima

Kad sam prvi put vidjela frizbi uopće mi nije bilo jasno kakva je to stvar. Tetka je znala Besi bacati taj plastični tanjur koji smo kupili moje prve ljetne godine na nekakvom kiosku u Gradu. Meni je bio dosta težak ali Besa je jurila za njim kao luda.

didifrizbi
Frizbi, štap i ja kad smo se prvi put sreli

Nakon nekog vremena kada sam napokon došla do tog frizbija, poslije Bese, cijelog sam ga izgrizla i nitko se više nije igrao s njim. Namćorasti baš nisu bili zadovoljni tim mojim postupkom i svi su danima čekali trenutak kada će mi na drugu stranu od ustiju taj žuti plastični frizbi izaći van. Kada je izašao svi su bili baš zadovoljni!

Namćorasta je spletom okolnosti, malo kasnije upoznala Zrinku ni ne znajući kolika su zvijezda ona i
njen pas Rava. One su prvaci! Prvaci u igri s frizbijem! Kada smo to shvatili, iz prve ruke smo morali saznati gdje su bile, kako se igra s frizbijem, jel' se frizbi možda jede kao što sam ja to procijenila i što zapravo treba s njim činiti. Ono što smo mi radili nije nam se činilo ispravno.

ravadidi

Rava, Zrinka, ja i Namćorasta u zimskoj šetnji

Didi: Bok Zrinka, imaš dva psa, dvije cure, sve sam pomirisala. Jedna je mala, druga velika. Velika Rava
lovi frizbi, a zašto mi mali ne bi lovili frizbi?

ZB: Bok Didi! Ma možete i vi mali loviti frizbi, naravno. Ako odeš na Youtube i napišeš „Jack Russell
terrier, frisbee“, naći ćeš nekoliko super filmića vas malih kako se zezate s frizbijem. Uglavnom je to što vi radite disciplina „freestyle“. Ova disciplina kojom se mi bavimo zove se „distance“ i boduje se tako da se frizbi baci što dalje i da ga pas vrati što više puta u jednoj minuti. A tu se onda vi mali s tim nogicama ne možete baš uspoređivati s klasičnim jurilicama kao što su borderi ili belgijanci. Ali kod
nas ti trče i staffordi i mješanci i labradori, čak i haskiji, tako da... Nema nemogućega, dođite probati ti i Namćorasta.

Didi: Nekad znam lopticu uloviti u zraku, Namćorasta se onda jako raduje i plješće. Meni se to desilo
slučajno, nitko me to zapravo nije učio. Jesi li ti učila Ravu kako treba loviti frizbi? Je li to teško naučiti psa?

ZB: Super je što ponekad uloviš lopticu u zraku, to znači da dobro vidiš i imaš veliku želju za lopticom. Ja
se isto veselim uvijek kad moja Mika, terijerka, luduje za lopticom i uhvati ju u zraku. Rava ti to nije morala nešto posebno učiti. Ta je za to rođena. Ja ti se njoj nisam usudila niti baciti frizbi „zapravo“ dok nije napunila godinu dana i dok nismo obavili sve preglede i snimanja, da budem sigurna da je zdrava i da joj neću time naškoditi. Samo smo tu i tamo bacali tzv. rollere – frizbije koji ne lete po zraku nego se okomito zarolaju po podu, da ih psi nauče loviti pravilno, za rub. Kada smo napokon počeli bacati lagane „prave“ zračne frizbije, njoj ti je sve bilo jasno, i odmah je skužila kako se to radi.

ravadidi2
Veliki pas u triku i Mali pas spreman za trk

Didi: Dobro, loptica je okrugla, a frizbi ravan kao da su Besa i Bron sjedili na njemu. Koja je razlika
između loptice i frizbija nama psima?

ZB: Besa i Bron mora da su neki veliki psi! Pa vama psima je fora loviti ono što se kreće, budi vam se
plijenski nagon i onda ludujete. Zato često psi često jure za biciklima, joggerima, rolama... Pa tako i lopticom i frizbijem. Loptica je fora jer, kako kažu nogometaši, „je okrugla“ (da barem vi psi igrate nogomet, sto puta ste spretniji s loptom od ovih bogataša), pa onda i kada padne, možeš ju i dalje juriti. A ako frizbi ne uloviš u zraku, on padne na pod i bude „mrtav plijen“, a to nije baš TAK zabavno.
Ali logika hvatanja i jurenja za lopticom i frizbijem ti je ista za vas lajavce.

Didi: Mi jednom na moru nismo imali zdjelicu za vodu pa smo se poslužili s frizbijem. Sada vidim kako
vaši frizbiji izgledaju drukčije. Vi ne pijete vodu iz njih? Vi imate neki poseban, kakav je to frizbi?

ZB: Joooj, Didi, da ti samo znaš koliko ti nama frizbija ode u sezoni! Ma... Uglavnom, to su ti posebni,
„pseći“ frizbiji, razlikuju se po težini i čvrstoći, ima ih nekoliko vrsta. Ovi obični ljudski frizbiji su dosta opasni. Kada ih grizeš, plastika pukne na opasan način i ima oštre rubove. Zbog toga su vjerojatno tvoji ljudovi strepili i čekali da ti na „drugu stranu od ustiju“ izađe to što si pojela. Naši su ti frizbiji posebni, nema ih za kupiti u običnim trgovinama za kućne ljubimce, naručimo ih
izvana i, mogu ti reći, nisu baš super jeftini. Ja ti zato jako pazim da Rava ne žvače i ne uništava frizbi više nego je to nužno.

ravafrizbi
Rava i frizbi kad su bili mali


Didi: Kako i gdje ste počeli trenirati? Postoji li baš škola za bacače i lovače frizbija?


ZB: Kada smo mi počeli bila je škola za bacače i lovače, zapravo tečaj, ali mi smo prošli nekakvo testiranje
pa smo preskočili tečaj i počeli odmah trenirati s pravim bacačima i lovačima. Kratko smo trenirali u jednom klubu pa prestali, a onda kad su nam treneri prešli u drugi klub, ponovo smo krenuli trenirati
tamo. Iskreno da ti kažem, Ravi ti ne treba škola za lovača. Meni treba škola, tj. trening, za bacača jer nije to baš tako jednostavno kako izgleda. Imam lude sreće što je Rava uuužaaasno brza i spretna pa hvata svakakve moje krivo bačene frizbije, skoro nikada joj ne ispadaju iz usta i spašava me.

Didi: Kako izgleda vaš trening, imate li kakvu posebnu opremu i teren?


ZB: Teren mora biti što ravniji i po mogućnosti suh. Ja ne volim nikada Ravi bacati po mokrom, ili nedajbože, zaleđenom, jer ona nema nikakav osjećaj što je opasno i mogla bi se razletiti na sve strane. Nene! Mi bacamo samo po suhome i po ravnome. Ako livada ima rupa, to je preopasno za frizbi. Treba biti lijepa, suha, pošišana travica ☺ Od opreme tu su frizbiji, i to nekoliko vrsta, da se možemo prilagoditi eventualnom vjetru, krpica za brisanje frizbija koje psi zabalave, pa bi mogli kliznuti iz ruke i zdjelica sa svježom vodom. Mi ti dođemo na trening, zavežemo pse ili ih ostavimo u autu i prvo se malo međusobno dodajemo frizbijem da se zagrijemo, tek onda uzmemo pse, pa malo njih rastrčimo i zagrijemo, pa tek onda iradimo s njima pravu stvar.

besafrizbi

Besa i frizbi

Didi: Rava i ti idete i na natjecanja, a na zadnjem ste stvarno bile zvijezde. Kako vam je bilo? Jeste li
imale tremu?

ZB: Ma Rava ti nikad nema tremu, njoj ti je uvijek sve super, briga nju gdje mi bacamo frizbi i tko nas
gleda. Ona vidi samo frizbi i ništa drugo.
Ja sam imala malo tremu, naročito na zadnjem krugu lige kad su nas došle snimati kamere za televiziju, joooj, svi mi ljudi smo se nekako stisnuli i nismo tako dobro bacali kao inače. Tako nam je izmaknulo to prvo mjesto u svjetskoj ligi i nekakav klub Davison iz Amerike nas je prešišao u foto finišu za dlaku!
Na kraju smo drugi u svijetu, što je stvarno super, kad pogledaš kakvi su sve
klubovi i psi ostali iza nas.

frizbifinal


Didi: Kako izgledaju natjecanja? Koja su pravila?


ZB: Ima nekoliko različitih disciplina, natjecanja su stvarno atraktivna, brza su i super su za gledatelje, ali
nema ih baš kod nas. Treba ići, recimo, u Sloveniju pa to pogledati, svidjet će ti se. Prekomplicirano je da ti sad objašnjavam sva pravila, a i baš te briga, to su ionako pravila i bodovanja za nas ljude. Za vas pse sve se svodi na to da ulovite frizbi koji vam bacimo.

Didi: Na što ti kao vodič moraš paziti? Je li teško bacati Ravi frizbi? Može li i Namćorasta probati,
vidim joj u očima želju, ali se srami pitati...

ZB: Ja kao vodič ti moram paziti na sve! Em moram lijepo i ravno i daleko baciti (što dalje Rava ulovi, više
bodova osvojimo), em moram paziti gdje mi je pas i kada joj dajem znak da krene, em moram znati procijeniti koliko ću ju naprijed pustiti da otrči prije nego bacim, em moram dobro procijeniti brzinu frizbija, da joj nije prebrz niti prespor da ga ne pretrči, em moram paziti da ne prestupim, pa s koje strane mi pas dolazi donijeti frizbi i kako joj najbrže ponovo baciti.. Ma kažem ti, sto čuda!
Ali skuži se to relativno brzo, a i zabavno je, reci Namćorastoj da svakako dođe probati na Alpha Canisov poligon kod City Centra One west.

Didi: Nama na agilityju Namćorasti nekada bace igračku kako bi trčali naprijed, a mi kada je uzmemo
pobjegnemo na obližnju livadu dok oni viču za nama. Pobjegne li tebi kada Rava s frizbijem?

ZB: Hahaha Didi, koja si ti mudrica! Meni Rava nikada ne pobjegne ni sa čime. Ja sam ti nju od prvog dana
učila, poučena istom jednom takvom mudricom terijerkom kao što si ti, da je igračka jedino zabavna kad se igraš sa mnom i da je igranje jedino pravo kada i ja sudjelujem. Tako da ti njoj ni frizbi ni loptica sami po sebi nisu zabavni. Njoj je to zabavno samo ako i mene maltretira da joj bacam ili se natežem. ☺

ravafrizbivelika
Uzmi i baci, pliz, pliz uzmi i baci!


Didi: Je l' se smije zezati psa? Meni Namćorasta nekad lopticu zamahne na jednu stranu, a baci na
drugu. To mi bude jako zabavno, ali smije li se tako zezati psa?

ZB: Pa dok nema 100% pouzdanosti da znaš donositi lopticu i pustiti ju Namćorastoj da ponovo baci, ja te
ne bih zezala. Tek kada si ziher u to da igra izgleda tako da ja bacam a ti donosiš bih te koji put zeznula. Ja sad i Miku i Ravu nekad zezam s lopticom jer pametnice već napamet znaju što radimo pa krenu trčati u jednom smjeru, a ja ih onda namjerno pošaljem u drugi. Sa frizbijem to ne radim zbog važnosti tajminga i svih ovih gore stvari koje sam nabrojala.

Didi: Neki Namćorasti kažu kako je to ekstremni sport i kako se psu može svašta dogoditi. Ali to kažu
i za agility pa ja skačem i trčim i dalje. Jesu li to stvarno tako opasni sportovi za nas pse? Što nam se može dogoditi?

ZB: To je istina, nije baš bezazlen sport taj frizbi. I ja se bojim toga i zato i ne bacam Ravi frizbi po mokrom, neravnom ili bez zagrijavanja. Nedavno sam vidjela jednu njezinu fotografiju dok je hvatala frizbi zbog koje me želudac zabolio. Ali! Mi se trudimo sve rizične faktore svesti na minimum, a osim toga, na moju sreću, Rava ne skače jako visoko za frizbijem, i ako ga i ulovi u zraku, to je samo malo pred kraj kad skoči da ga prije uhvati. To mi je jako drago iako ne izgleda tako atraktivno (kao ovaj pas na naslovnici koji nije Rava, op.ur.) zato što puno skokova nije baš zdravo za kukove i koljena. Može se dogoditi svašta, bolje da i ne mislim o tome. Ali ona je toliko sretna s tim frizbijem da ja moram pretrpiti malo svoje nelagode i prilagoditi se onome što ona voli.

Didi: Kako se ti osjećaš dok se igraš s Ravom? Jeste li se s frizbijem vas dvije još više povezale? Ona
zapravo stalno bulji u tebe vidim ja.

ZB: Super mi je bacati frizbi, a i raditi bilo što s Ravom. Mi ti radimo svašta i gradimo svoj odnos još od
prvoga dana kada je Rava došla kući, tako da je frizbi samo dodatna nadogradnja na to. Samo pozitiva i učenje kroz zabavu. Posljedica toga je da ona dosta, kako ti kažeš, bulji u mene i najviše se voli sa mnom igrati bilo što. Njoj je trening odmalena igra (vidi filmić ispod) i sve su joj „naredbe“ igra i sve joj je u životu manje više zabavno i usmjereno na to kako da mene usreći. Sjajno je biti pas, što ne?Didi: Što još radiš s Ravom? Trenirate li još koju disciplinu? Što najviše volite?


ZB: Rava i ja svašta radimo. Znamo jako puno trikova i stalno učimo nove, radimo Dog dancing, trčimo
zajedno, položile smo jedan ozbiljan ispit poslušnosti (BH/VT), položile smo i ispit u noseworku (prepoznavanju i označavanju mirisa)... Ja se uvijek trudim kombinirati aktivnosti u kojima Rava mora upotrebljavati mozak i malo razmišljati s ovima kao frizbi, gdje samo luduje i trči i ne misli puno.

Didi: Imate li kakvo novo natjecanje u budućnosti i kakvi su vam planovi?


Mi planove radimo u hodu i prilagođavamo slobodnom vremenu koje imamo na raspolaganju.
S frizbijem nam je sada zimska pauza dok vrijeme ne bude pogodnije, čeka nas novi krug svjetske lige u proljeće. Lako onim tamo frizbašima s drugog kraja svijeta bacati, kad je kod njih ljeto..
Vjerojatno ćemo na proljeće i na neki međunarodni turnir otputovati, ali o tome neka se brinu treneri, mi smo idemo kao koferi i bacamo gdje treba.

Zagrebfrizbi

Zrinka i Rava su šeste slijeva

Didi: Mogu li ja uzeti vaš frizbi ili mi ga Rava ne bi dala?


Ma Rava ti sve da, ona ti je odrasla s Mikom, terijerkom, koja ju je odgojila tako da se zna gazda. Ne
kuži ti Rava uopće da je duplo veća i teža od nje i da ju može pojesti za doručak, a ne joj prepuštati frizbi, lopticu ili mjesto na kauču. Tako ti ona i drugima uvijek prepusti igračku ako ju žele. I dođe k meni s tužnim pogledom. Onda ja idem u akciju i ispravljam nepravde.

Didi: I za kraj, ako ja ili Besa sada poželimo krenuti na igru frizbijem, što bi nam vas dvije
savjetovale?

ZB: Pa savjetujem vam da radite na dobroj fizičkoj kondiciji, da imate zdrave kukove, koljena i zglobove,
bilo bi dobro da kužite koncept bacanja i donošenja i da vam je to zabavno, bilo bi dobro da vam je stalo do Vaših bacača pa da ne zujite okolo s plijenom... To je otprilike to, samo dođite, sve drugo se nauči ☺


didi
Razgovor vodila: Didi

Zapisala: Vedrana Radić

Ako vam se sviđa ovaj tekst, slobodno ga podijelite na svojoj društvenoj mreži!

Pasji život™
Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK