Menu

Tea Selaković - Psi pomagači u punom zamahu!


Kao što vjerojatno već znate, pratimo rad Udruge Psi pomagači, pa smo tako s Teom Selaković nedavno nabrzinski popričali o njihovim novim pothvatima...


BDNJ: Tea, o čemu se radi u vašem novom projektu?

TS: „Nađi svoj trag“ svojevrstan je nastavak istoimenog provedenog pilot projekta kojeg smo provodili prošle godine u KGZ "Marin Držić".
U međuvremenu je zavladao popriličan interes stručnog osoblja vrtića, dječjih poliklinika i drugih odgojno-obrazovnih ustanova koje su sudjelovale u našim radionicama. Također nas veseli da su uočeni pozitivni pomaci u općem razvoju djece s teškoćama, razvoju njihovog samopouzdanja, čitalačkih vještina, osvještavanje osjetila, razvoj tolerancije, komunikacije i učenje skrbi za psa. Kako se pokazalo da postoji realna potreba, odlučili smo mjesto održavanja radionica preseliti u ustanovu, dječji vrtić "Žirek" kako bismo djeci i njihovim roditeljima olakšali sudjelovanje na radionicama.


BDNJ: Koje bi prednosti uključivanja psa pomagača u odgojno-obrazovne aktivnosti posebno istaknula?

TS: Uključivanje posebno školovanog psa pomagača u terapijske i odgojno-obrazovne aktivnosti ima mnoge prednosti, zato što su djeca s teškoćama u razvoju od najranijeg djetinjstva uključena u različite oblike terapijskog rada, koji je vrlo često naporan, zahtjevan i frustrirajući. Integriranjem posebno školovanog psa pomagača u terapijske aktivnosti mijenja se djetetova percepcija okoline. Iz zamorne i frustrirajuće situacije dijete ulazi u jednu zanimljiviju, prirodniju i opušteniju situaciju, u kojoj naglasak nije na ponavljanju istih vježbi već na interakciji sa psom i terapeutom.

sira u skoku copy
Šira u suradnji sa svojom Teom definitivno razbija dosadu!

Uključivanjem psa terapeut osmišljava i provodi aktivnosti koje su djetetu visoko motivirajuće jer svoje vrijeme i teškoće dijeli s prijateljem (psom) koji nema očekivanja, predrasuda niti razočaranja. Pošto se djeca razvijaju kroz igru u interakciji s okolinom, ovakav je pristup puno učinkovitiji za razvoj djeteta. Radioničke aktivnosti ciljano potiču specifična razvojna područja (od motorike, govora, emocionalnog, socijalnog područja i drugih) ovisno o individualnim potrebama svakog sudionika. Također, mnoga istraživanja pokazuju da uključivanje pasa u terapijske aktivnosti ima povoljan učinak na socijalne, psihičke i tjelesne aspekte korisnika.

vida i astra copy

Vida Živković i Astra demonstriraju povoljan učinak :)


BDNJ: Znači, DV"Žirek" vam je otvorio svoja vrata....

TS: Tako je, i to na dobrobit svih: DV „Žirek“ projektom dobiva obogaćivanje postojećih sadržaja djeci vrlo privlačnim aktivnostima, Udruga dobiva prostor i korisnike s kojima provodi svoje aktivnosti, a korisnici - razna djeca s teškoćama, ali i bez, njihovi roditelji, odgajatelji i svi drugi sudionici, dobivaju nezaboravno iskustvo osmišljeno upravo za njihove specifične potrebe. Sve u svemu, svi ćemo imati koristi od našeg udruživanja. Na projektu također sudjeluje i 10 volontera – studenata Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta.
Svaki će imati priliku minimalno jedanput sudjelovati u realizaciji radionice, koja traje 60 minuta. Volonteri su asistenti voditelju terapijskog tima pri izvođenju radionica. Svojim sudjelovanjem dobivaju vrijedno iskustvo i znanje o inovativnom pristupu u radu s djecom s teškoćama u razvoju koje će obogatiti njihov budući profesionalni rad. Moramo se zahvaliti Regionalnoj zakladi za razvoj „Zamah“ koja je ovu građansku akciju podržala u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.


sira s klincima copy
Šira s očito vrlo zadovoljnim mladim korisnicima DV"Žirek"

Nadamo se da će još više institucija ubuduće prepoznati vrijednost ovog projekta, te uključiti pse pomagače u svoj rad a za stručnjake i zainteresirane čitatelje, evo i liste znanstvenih radova koji se odnose na utjecaj pasa na različite aspekte razvoja djece i ljudi općenito:

Barker SB i sur. Measuring stress and immune response in healthcare professionals following interaction with therapy dog: A pilot study. Psychological reports,96,713-728,2005, Marcus, DA.

The science behind animal-assisted therapy, current pain and headache reports. 2013 Volume 17, Issue 4.. Related video of Dr. Marcus explaining the science behind pet therapy, Gross, Patty Dobbs..

The golden bridge: a guide to assistance dogs for children challenged by autism or other developmental disabilities. West Lafayette, IN: Purdue University Press, 2006.

Crawford, Jacqueline J. and Karen A. Pomerinke. Therapy pets: the animal-human healing partnership. Amherst, NY: Prometheus Books, 2003.

psi pomagaci copyKOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK