Menu

Dog Dancing Team - gradimo samopouzdane i sretne pse


Nakon kratkog video intervjua Petre Puvače s Zrinkom Bojanić iz Dog Dancing Teama učinilo mi se zgodno da vam još malo predstavimo njihov rad. Pa sam tako privela Zrinku i Anu Odak koju već znate iz rubrike Odgovori na pitanja da malo detaljnije objasne tkoštokakozaštogdje rade:


AO: Mi smo mlada udruga, koja se trudi svijetu kinologije pružiti što više i najbolje što zna. Brojimo oko desetak zaljubljenika u kliker i svijet trikova, a treninge održavamo u blizini Nacionalne i sveučilišne biblioteke. Povremeno nas možete vidjeti kako nasmijavamo djecu i odrasle sa svojim kratkim točkama po shoping centrima na razno raznim eventima. Naši psi su svestrani i može ih se vidjeti u mnogim ulogama: pomoć djeci s poteškoćama u razvoju, maratonsko trčanje, snimanje reklama, a svakako i mnogi položeni stručni ispiti iza njih.

trikici klinci
Anina kota u projektu Ples sa 4 šape

ZB: Želim skrenuti pozornost da je komunikacija sa psom nešto što se odvija svaki dan i u svakom trenutku koji s njim provodimo provodimo. Naša je ideja spojiti vježbe poslušnosti i različite trikove u maštovit trening te kroz to postići svakodnevnu harmoniju sa svojim psima.

BDNJ: Kada kažete trikove, na što točno mislite?

ZB: Trikom bi se moglo nazvati sve što učimo svoga psa. Komande poput sjedi, lezi, ustani, dođi - sve su to zapravo trikovi, ali nam je svima draže nazvati trikom, npr.: daj šapu, glas, okreni se, hop, moli itd. Trikova postoji upravo onoliko koliko ih vi možete izmisliti.

10372967 388554257950053 250174209193210016 o

Zrinkina Mika
BDNJ: Kakve se pse može naučiti trikovima? Je li istina da stari psi ne mogu naučiti nove trikove?

AO: Svi psi vole raditi i surađivati, o tome sam već u brojnim člancima govorila. Igračka ili ukusan komad hrane mogu biti odličan mamac kako bi se postigao željeni rezultat.
Na primjer, razigranom psu koji obožava trčati najdraži trik će sigurno biti da da se vrti ili skače hop (kroz ruke ili preko noge i slično) , lajavom psu sigurno će najdraži biti trik daj glas, jedan stariji pas će svoju nagradicu naučiti zaslužiti davanjem šapa (jedne, druge, naizmjenično i slično). Mi smo ti koji trebamo prilagoditi težinu zadatka svom psu.

kota okomito yes 
Anina Kota

BDNJ: Ok, kao što znamo, vi imate školu za pse i vlasnike koja funkcionira na principu tzv. klikera - možete li čitateljima pojasniti što je kliker i zašto ga koristimo?


AO: Malena plastična sprava koja kada ju pritisnemo ispušta upravo zvuk “klik”, (zvuk ne sličan kemiskoj olovci, samo glasniji) i tim klikom označava upravo ponašanje koje želimo nagraditi u trenutku kada pas napravi što želimo. Kada pas nakon zvuka dobije ono što smatra nagradom (hranu ili igračku) poveže slijed - kliker - aha, klopica! Tako kliker postaje fantastičan alat za oblikovanje ponašanja.

kliker copy
Klikera ima u raznim bojama i oblicima


AO: U svijetu klikera postoje još i različiti termini kao što su: shaping, luring, capturing itd.
Shaping ili oblikovanje ponašanja je metoda kojom nagrađujemo željeno ponašanje postepenim primicanjem željenom cilju. U ovoj metodi poželjno je ne navoditi psa i ne mamiti ga, nego biti promatrač i klikerom označiti ponašanje koje pas nudi, a mi ga želimo dalje oblikovati prema nekom cilju. Ovo je jako motivirajuće za sve pse, potiče samopouzdanje, tjera psa da misli, improvizira i potrudi se da dobije svoju željenu nagradu. Trik naučen ovom metodom predstavlja nešto do čega je pas došao samostalno, stoga ovakve trikove pas vrlo rado i izuzetno veselo izvodi.

Luring ili mamljenje je metoda koju većina vodiča pasa koristi u svakodnevnom radu i učenju. Psa se hranom ili igračkom navede u neki položaj koji se potvrđuje klikerom. Bitno je motiv izbaciti što prije, kako pas ne bi postao vezan za isti.

Capturing ili hvatanje je metoda kojom potvrđujemo željeno ponašanje koje pas sam napravi. Trikovi koji mogu biti naučeni ovom metodom su zijevanje, rastezanje, češanje itd.

DSCN2702
....klikerom se postižu čuda ;)!

ZB: Klikerom se psa tako može nagovoriti da ulazi u neki objekt (kutiju, npr.), da stoji na njemu, nosi predmete i posprema ih u svoju košaru, prosi, pravi se mrtav, srami se, vrti se u krug, stoji na zadnjim nogama. Također, psa se može naučiti da dira neki objekt nosom ili šapom. U svijetu klikera to se naziva target, pa imamo paw target i nose target. Na taj način možemo dobiti da pas svoju šapu daje nama u ruku, pa nama na koljeno, na naše stopalo ili zahtjevne stvari poput toga da pas pali svjetlo, otvara i zatvara vrata ili ladice. Evo kako sam od malih nogu učila Ravu koristeći gore opisane metode treninga klikerom:
AO: Kliker trening je metoda kojom gradimo samostalne i sigurne pse motivirane da izvrše svaki zadatak postavljen pred njih - tako nastaje dobar radni pas, veseo i drag suputnik u životu. Nije važno je li mlad ili star, mješanac ili čistokrvan - nikada nije kasno da se pozabavite s njim i naučite ga nešto novo. Ponosne smo također da je nakon samo godinu dana postojanja udruge naš rad prije dva mjeseca prepoznao i Hrvatski Kinološki Savez pa se sada možemo natjecati u različitim kinološkim disciplinama. Kako imamo svestrane pse, natjecati ćemo se u nekoliko Kinoloških disciplina kao što su dog dancing (freestyle) flyball, hvatanje frizbija, rally obedience, poslušnost, trag odnosno od nekinoloških - canicross (trčanje s psom) i druženje kroz radionice za djecu s poteškoćama u razvoju.

Naravno da će Bez dlake na jeziku izvijestiti o natjecanjima i rezultatima, sretno djevojke!

Ako ste zainteresirani za školicu ponašanja ili više, potražite ih na Facebook stranici Dog dancing team ili se javite mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK