Menu

Marijana Škaljac: Plavi pas - što je to?

Projekt Blue Dog, odnosno Plavi pas namijenjen je djeci uzrasta od tri do šest godina i njihovom roditeljima, a glavni cilje je djecu naučiti kao da se sigurno ophode sa psima - ili jednostavnije - radi se o prevenciji ugriza.

Naime, stalno slušamo o tome kako je neko dijete napao/ugrizao pas, roditelji masovno žive u strahu a ni mnogi vlasnici nisu sigurni kako bi njihov pas reagirao na djecu - a pogotovo djecu koja ne znaju s psima.
Pogrešno je vjerovati da psi vole djecu - sigurno ima pasa koji ih vole, ali to ne znači da SVI psi vole SVU djecu a niti da bi bili u stanju otrpiti njihove nespretne dodire. U životu mi se već jednom dogodilo da je moj pas ugrizao dijete i to je epizoda koju nikada neću zaboraviti, iako ugriz nije bio ozbiljan. Uostalom, sama sam se kao dijete bojala pasa tako da jako dobro znam kako to grozno može biti. Stoga me zanimalo doznati više o projektu Plavi pas, za koji sam još prije više od šest mjeseci saznala, ali tek sada je sve definirano i jasno.
Riječ je o tome da bi tako nešto dobro došlo ne samo djeci, već i svima onima koji su zainteresirani da saznaju nešto više o odnosu male djece i pasa (odgajateljima, nastavnom osoblju, veterinarima, pedijatrima i dječjim psiholozima. Dakle, zadatak Plavog psa je na interaktivan i jednostavan način naučiti djecu kako se sigurno ophoditi sa psima.

Projekt je osmislio niz međunarodno priznatih stručnjaka iz različitih područja, te će uskoro, kažu članovi udruge Goodie, zaživjeti i u Hrvatskoj. 

Udruga Goodie nositelj je licence za provođenje ovog projekta u Hrvatskoj, a želja im je svakako što prije početi provoditi edukaciju u vrtićima i školama širom Lijepe naše. 

playGame2

Mene je naravno zanimalo malo više od onoga što se može pročitati na stranici udruge i projekta, o tome tko su u stvari članovi udruge Goodie i čime se oni inače bave, pošto sam ih željela malo bolje predstaviti javnosti - pa eto, zaskočila sam dr. med. vet. Marijanu Škaljac, s kojom sam jednom sudjelovala u emisiji Školski sat na temu pasa...

marijana

Tko je Marijana?
To je ona mala za koju su uvijek govorili da je na sto strana. Bez obzira na klasično školovanje s kojim sam došla do titule dr.med.vet. još uvijek sam ona klinka koja je ljubav prema životinjama, prirodi i  zdravom načinom života  pretočila u  realnost. Iliti ga sada imam voćarnu s organskom i eko hranom, pikam životinje iglicama (akupunktura), miješam ulja i kremice (aromaterapija), pravim zdrave pseće kolačiće i vjerujem da energija djeluje (homeopatija).
Kako bih sve to uspjela u 24 sata u formi me održava joga, trčanje, planinarenje i bicikliranje. U slobodno vrijeme berem smilje i bosilje te pečem pekmeze i rakiju na seoskom imanju mame Mile i tate Petra. I narafski volim sve što vole mladi.... :)


Život mi je poklonio i doveo prijatelje koji misle kao i ja, te smo osnovali udrugu Goodie. Uvijek nas pitaju zašto takvo „neozbiljno“ ime.... pa evo - mi smo pozitivci, entuzijasti i ponekad luđaci koji vole prirodno i dobro oko sebe, zato su priroda i živa bića svugdje oko nas. Tako se naše Duda i Duda te Anitica bave fitoterapijom, reikijem, aromaterapijom, homeopatijom... a naš Grax sve to prati skladanjem glazbe. I najvažnije od svega - svi smo svjesno sretni roditelji naših četveronožnih razmaženaca. Vizija udruge, kako piše u našem Statutu, stvaranje je svijeta jednakosti, ravnopravnosti i poštivanje svačijeg prava na život u biološkom, pravnom i socijalnom smislu, postizanje dobre kvalitete življenja uz održiv način života, osiguranje svima dostupne zdrave prehrane te potpuna etička i ekološka osvještenost ljudi, osjećaja uspjeha i napretka. 

Sve to nas je dovelo do edukativno zabavnog projekta „Plavi pas“.

Na jednom od seminara u drugim europskim klinikama, susrela sam se s projektom Plavi pas. To je međunarodni projekt koji se bavi edukacijom djece predškolske dobi i njihovih roditelja, te onima koji su zainteresirani da saznaju nešto više o odnosu male djece i pasa. Cijeli projekt koncipiran je kroz igru, te na taj način približen djeci. U pripremi su interaktivne igre, slikovnice, glazba, pjesme i jedan mali četveronožni prijatelj koji je osposobljen za rad sa djecom.

Plavi pas ekipa koja će se igrati sa Vama:

dražen

Dražen -  fresh u Zagrebu i odmah se uhvatio prave stvari. Sa obzirom na iskustvo rada u NGO i korporacijskim HR, te ljubavi prema životinjskim bićima, sinergijom svega toga dolazi se do pravog projekta - Goodie i Plavi pas. Što će konkretno raditi? Hm, sve što mu mi curke kažemo :-)


anita

Anitica - glavna u šumama i šire, najmlađi član našeg tima i to nam uvijek nabija na nos. Priključila se u samom početku stvaranja Udruge, a u Plavom psu koordinira volontere koji se bave edukacijom djece.

ančica

Ančica - zvana Amazonka, studentica PMF-a koja ne voli zatvorene prostore jer tamo ima samo svoje članove obitelji koji ju moraju slušati dok ona podučava o životinjskom i biljnom svijetu... pa su je poslali nama.duda

Dubravka (plava Duda  ) DVM,  glavna tajnica Udruge i hvala Bogu kaj je plava. Kada ne liječi u ambulanti čita knjige i zna sve citate ljubića.

duda 2

Dubravka (smeđa Duda) -  sve što takne pretvori u dobru vibru, nešto kao dobra vila, maše štapićem. Reiki majstorica koja uživa u pečenju kolačića za pse i u tome je nepobjediva.


igor

Igor - savjetnik za ponašanje životinja, s obzirom koliko nas ima, treba netko tko nas može obuzdati. Godinama educira vlasnike pasa i rješava njihove probleme u ponašanju. Sada je red na djeci jer na njima svijet ostaje.


grax

Grax - glazbenik koji osim što stvara muziku, svira, pleše i crta. Upravo dok pišem ovaj tekst on svira na plastičnoj slamci, nema instrumenta kojeg ne poznjaje i Plavom psu donosi note i boje.


šira

Tea i Šira - Tea je završila edukacijsko rehabilitacijski faks, od kad sam ju upoznala uvijek je u gojzama. Šira je njena frendica, kolegica, obitelj. Šira je pas, poseban pas koji zna kako raditi sa djecom od koje svi možemo puno naučiti.

Sa našom igraonicom započinjemo na jesen sa početkom školske godine, a do tada - volite (p)se....

header hug

P.S.
Za nestrpljive s djecom koja razumiju engleski jezik, evo linka na koji možete naručiti CD i vodič za roditelje

I na kraju, malo umjetnosti s pasjim likom:KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK