Menu

Dogo Argentino

Dogo Argentino možete naći i pod nazivima Argentinski mastif/Argentinska doga/Argentinski pas, a spada u FCI skupinu II - pinčere i šnaucere, molose i švicarske planinske pse, a po namjeni u lovačke pse opće namjene.

Opisuju ga kao „pas s krznom od bijelog satena, tijelom od čelika i srcem od zlata“, a njegovo je podrijetlo prilično neuobičajeno – plod je mašte dva tinejdžera, braće Antonia i Augustina Nores Martineza koji su u dobi od 17 i 18 godina, 1925. pokrenuli uzgoj kojim će se baviti do kraja života. Počeli su sa deset kuja danas izumrle pasmine mastifa iz Kordobe namijenjenih borbama s bikovima i drugim psima u namjeri da stvore idealnog lovačkog psa koji će jurcati argentinskim pampama za divljim svinjama, pumama i jaguarima.

dogomix

Slika:http://www.txdogos.com/

Kako bi smanjili razinu agresivnosti a podigli razinu lovačkog nagona, „umiješali“ su još – ni manje ni više nego 9 pasmina: Pointera (za čulo njuha potrebno za traganje), Boksera (za živost i nježniju narav), Dansku dogu (za veličinu), Bulterijera (za neustrašivost i otpornost na bol), Buldoga (za širinu prsa i hrabrost), irskog vučjeg hrta (za lovački nagon), Bordošku dogu (zbog jakih čeljusti), Pirinejskog planinskog psa (zbog čiste bijele boje), te Španjolskog mastifa (zbog tjelesne snage).
Ovo je jedna od rijetkih pasmina koja ima tako komplicirano i dobro dokumentirano podrijetlo.

Uglavnom, nakon dvadesetak godina pažljivog uzgoja, braća Martinez su 1947. svečano objavili standard svoje nove pasmine, ali je službeno priznata u Kinološkom savezu Argentine 1964., odnosno Argentinskom klubu uzgajivača tek 1973., kada je prihvaćen i od strane FCI.

8429507 orig

Antonio Nores Martinez u lovu, foto: http://www.txdogos.com/

Devet godina kasnije, Antonio je ubijen u lovu na divlje svinje, dok je Augustin nastavio s uzgojem – s obzirom da je postao ambasador, položaj mu je omogućio da širi popularnost svoje impresivne pasmine.
Ovaj prekrasni bijeli pas postao je još i više od odličnog lovca – koristi se i kao čuvar, tragač za ilegalnim supstancama i eksplozivnim napravama, vodič slijepih, policijski pas, terapijski pas i pas za spašavanje stradalnika.

27016919 l


Osobnost mu je snažna, a istovremeno je inteligentan, vjeran, poslušan, strpljiv, tolerantan, dok je u lovu neumoran, hrabar i odlučan. Lovačke linije uzgoja tolerantne su prama drugim psima, pošto u lov idu s goničima i nekim drugim pasminama. Kao čuvar spreman je boriti se do smrti, bez obaziranja na vlastitu sigurnost i ozljede – na žalost, ta osobina je i razlog zašto su Argentinski mastifi jedna od pasmina koje se koristi u ilegalnim borbama pasa. Psi iz borbenih linija nisu dobri lovački psi pošto će prije napasti druge pse u lovu nego se obazirati na plijen za koji su stvoreni.

STANDARD

6377660 l
Visina 60-69 cm
Težina 35-45 kg
Boja – bijela, oprez: kod predominantno bijelih pasa uvijek postoji mogućnost da do 10% štenaca bude rođeno gluho, stoga pazite da kupite štenca s tzv.BAER certifikatom
Zdravlje – o urođenim bolestima možete pročitati ovdje
Dlaka – kratka, linja se ali je hipoalergena
Razina aktivnosti – aktivan i okretan pas, čak živahan, pogotovo u mladosti - nije za lijene

36866860 l
U državama gdje je to dozvoljeno, uši se kupiraju, što psu daje agresivniji izgled

U Ujedinjenom kraljevstvu ovu pasminu je moguće držati samo uz posebnu dozvolu, te uvijek na uzici i s brnjicom, jednako kao i Pit bul terijere, pošto prema njihovom zakonu spada među opasne pasmine. Italije, Rumunjska, Norveška, Izrael, Turska, Ukrajina, Island, Australija, Singapur te neke savezne države SAD i pokrajine Kanade su posve zabranile držanje/uzgoj/uvoz/prodaju Argentinskih mastifa (za iscrpan popis zabranjenih pasmina po državama kliknite ovdje).

U mnogim knjigama o pasminama stoji kako ovi psi nisu za neiskusne vlasnike i zahtijevaju dosta "čvrstu ruku"- odnosno čvrstu volju vlasnika da ih adekvatno odgoji
(o tome što "čvrsta ruka" nije - više ovdje). S obzirom da njihov odgoj podrazumijeva puno rada, smatra se da
nisu idealni kao psi za grad/obiteljski psi. Također se ne proporuča držati ih uz mačke i druge životinje.

I na kraju, kao i uvijek - vaši su komentari (ispod teksta, molim) više nego dobrodošli, kao i fotografije – najljepša fotka postati će naslovnica za pasminu, a poslati ih možete na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
9384056 l
*Naravno, ako želite bilo kojeg pasminskog psa, potrebno je da se unaprijed raspitate koje su dobre uzgojne linije i da ne „štedite“ kupujući štancerske pse od neregistriranih uzgajivača – ovo su samo neke smjernice koje će vam pomoći procijeniti uzgajivačnicu.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK