Menu

Pudl - standardni, srednji, patuljasti i toy

Morena Bacelić - Balki

STANDARDNI PUDL
Standardni Pudl je, za razliku od svoje subraće srednje, patuljaste i toy varijante, u biti svojom izvornom namjenom radni pas, retriver i to njemačkog podrijetla. No prema FCI danas svi Pudli spadaju u grupu IX, pse za igru i društvo.

Ime ove pasmine dolazi od njem. glagola Puddeln, pljuskati (po vodi), iako ih se povezuje s Francuskom, u kojoj je registriran i gdje mu je naziv Caniche (pačjipas, patkopas) ili Chien Canne (trščani pas – od trske). Puni mu je naziv Caniche de Grande Taille, odnosno Veliki Patkopas ;)

swimming poodle by xxherastock

Možda nije patka, ali loptica je slatka - foto:xxerastock

Moderni standardni pudl je svakako nositelj najneobičnije izložbene frizure i mnogima će možda biti čudno da je ta frizura u stvari vrlo starog podrijetla – u prošlom je životu, naime – ova pasmina bila radni pas, baš poput Labrador retrivera, na primjer. Sačuvan nam je drvorez Gervasa Markhama koji predstavlja „Vodenpsa“ s vrlo sličnom frizurom, no moguće je da se u stvari radi o Barbetu koji je 2006. priznat od strane FCI kao francuska pasmina. Ime mu dolazi od francuskog barbe, brada – što je bio naziv za velike patke sa svojevrsnom “bradom” na donjoj strani kljuna za lov na koju je Barbet i služio. Pošto se ta patka gnijezdi u trsci, psima su vezivali šarene vrpce na glavu kako bi ih bolje vidjeli – možda otuda potječe taj česti element u friziranju Pudla!

poodle woodcut 1665
Gervas Markham 1665. - "Water-Dogge"


Znamo da su ljudi oduvijek bili maštoviti sa škarama – no postoji razlog za ovu frizuru: otraga se šiša/brije na kratko, kako dlaka ne bi otežavala plivanje psu koji u ustima nosi patku, a pufovi dlake na nogama i vrhu repa služe kako bi održavali toplinu tih dijelova tijela...

mis moneypenny
Crni standardni Pudl - Lola Atastar Miss MonnyPenny, Vl. Mirko Matković


Doduše, moram reći da moj srednji Pudl Charlie nije imao nikakvih poteškoća pri plivanju, bez obzira što nije bio ošišan prema ovom predlošku. Ali nije nikad bio u prilici nositi mrtve patke, možda je u tome problem :)


Dakle, preci današnjih Pudla bili su hrabri vodenpsi koji su se bacali u bilo koju bujicu te ju savladavali poput drugih retrivera – uz pomoć kožica za plivanje među prstima. Osim što su bili vrlo hrabri i umješni, rano je zamijećena – i upogonjena – njihova izrazita inteligencija. Uskoro su postali dio stalni postava mnogih cirkuskih trupa i često bili glavne zvijezde, a s početkom osnivanja kinoloških klubova i izložbi pasa postaju zvijezde i u show ringu. No svaki vlasnik Pudla zna koliko ovi psi vole vodu i kupanje svake vrste!

Aug 25 08
Pudli se ponekad združuju u jata... ;)

Najomiljeniji stil šišanja izložbenih Pudla je tzv.“kontinentalni stil“, a najpopularnija a
lternativa ovome je „Engleski sedlasti stil“, ali to nije sve...

pudle stilovi


Ni ovo još nije sve - postoji čak i knjiga o stilovima šišanja Pudli, s ni manje ni više nego ravno 50 različitih frizura!

Od najranijih vremena Pudli su uvijek bili jednobojni, a nekada se smatralo kako su njemački uvijek smeđi, ruski crni, a francuski bijeli. Danas su te osnovne boje modificirane i razvodnjene kako bi stvorile nekoliko pastelnih boja, poput sive i boje kajsije.

SREDNJI PUDL

Poodle Min Apricot
Srednji Pudl boje kajsije (Fr.apricot, En.fawn) Foto: https://janedogs.com/poodles/ 


Srednji i patuljasti pudl podrijetlo vuku iz Francuske.
Britanski Kennel Club
i neke druge kinološke organizacije su do nedavno priznavale samo tri veličine: standardnu, patuljastu i toy, dok je FCI uveo i srednju – to je veličina između standardne i minijaturne koja je zakomplicirala život ostalima. No pošto Hrvatska spada pod FCI, dolje donosim 4 veličine prema njihovim standardima.

Poodles 1821 Cruikshank
Karikatura iz 1821. - 19. stoljeće je voljelo u svemu pretjerivati - preveliki šeširi, preuski strukovi, minijaturni frizirani psi...moda iz prošlosti je u stvari vrlo zanimljiva! Izvor: https://janedogs.com/poodles/

Srednji Pudl je po svemu jednak Standardnom, odnosno velikom, a nastao je navodno još u 18 stoljeću kao ljubimac aristokracije koja si je davala oduška smišljajući elaborirane frizure – kako za ljude, tako i za pse.

james de lamondpoodle
James De Lamond - Pudl (nedatirano, po stilu 18.st.)

Može se reći da su profesionalni pseći frizeri u biti i nastali kao zanimanje na svoru Luja XVI. 1896. i London je dobio svoj Dogs’ Toilet Club gdje ste mogli dovesti svog Pudla na šišanje, kupanje, češljanje i manikuru!

Poodle john james chalon les tondeuses de chiens 18201

John James Chalon 1820. - šišanje Pudla Izvor:https://janedogs.com/poodles/

PATULJASTI PUDL
Poodle Dwarf Brown Steve Rev

Smeđi patuljasti Pudl Foto: https://janedogs.com/poodles/

Patuljasti pudl je u stvari posljedica mutacije na 4. kromosomu, odnosno patuljastog rasta - no kasnije korigiranog parenjem s jedinkama bez ove mutacije (koja se često prepoznaje po kratkim krivim nogama i prevelikoj glavi). Naravno, i ova je varijanta vrlo živahnog intelekta, baš kao i veći rođaci.
Kratki film o trenerici cirkuskih Pudla Irini Markovoj:Inače, do 1907. patuljastog su Pudla zvali Toy, ali pošto je u međuvremenu stvorena još manja varijanta, preimenovan je – upravo je ovo veličina psa koja je bila idealna za putujuće cirkuse, pošto ih je ipak lakše transportirati nego veće pse. Od početka prema sredini 20. st. Pudli su bili možda i najomiljenija pasmina na svijetu.

Poodle revue

Pudli kao zvijezde cirkusa

TOY PUDL
Poodle Toy Silver Miranda
Sivi (srebrni) toy Pudl Foto: https://janedogs.com/poodles/

Toy varijanta je stvorena u SAD i prihvaćena kao pasmina od strane AKC 1943, od strane FCI 1955., a u Britaniji tek 1957. S obzirom da smanjivanje veličine za sobom vuče mnoge druge defekte, tako je ova pasmina imala problema koji su riješeni pažljivim planiranjem uzgoja – bilo je pokušaja da se uzgoji čak i manja varijacija, tzv. Teacup Poodle, no nije bilo moguće prevazići genetske probleme. Savršeno smanjeni toy Pudli su dosegli svoj vrhunac pobjedom na Cruftsu 1966. Važno je reći da ih veličina nije učinila manje hrabrima, dapače – moglo bi se reći da su čak srčaniji od svojih većih rođaka!

file 23200 poodle 460x290
STANDARD:
STANDARDNI

SREDNJI

PATULJASTI

TOY

Visina 45-60 cm

35-45 cm

28-35 cm

24-28cm

Težina 20-32 kg

8-12 kg

5-7 kg

1,8-5 kg

Boja - crna, smeđa, bijela, kajsija i siva
Dlaka - kovrčava, ne linja se, šiša se (uvijek raste), hipoalergena
Zdravlje - o urođenim bolestima možete pročitati ovdje
Radi se o aktivnim, veselim i inteligentnim psima - razina aktivnosti ovisi o veličini, no svaki će pripadnik ovih pasmina biti sretan barem u igri s lopticom i učenju različitih trikova, ali svi osim toy Pudla su pogodni i za različite pseće sportove tipa agility i flyball.
Znam da nisu više moderni i da manje varijante "bije glas" da su mali živčani psići za bakice, ali problem je u tome da su energični i naravno da im treba više nego šetnja na "flexici" do trgovine i natrag. Pudli su u stvari (s iznimkom toy veličine, zbog krhke građe) atletski građeni psi, a ako vam se ne sviđa frizura, to je bar lako može srediti u vlastitoj režiji - a sigurno vam i u salonu mogu predložiti neku opciju koja će vam odgovarati.

charlie
Charlie (1990-2005.) - odmara na Jegerovim "Martama" br.46
P.S.
Imajte samo na umu ukoliko želite psa izlagati, za to postoje propisane frizure. 

Naravno, ako želite bilo kojeg pasminskog psa, potrebno je da se unaprijed raspitate koje su dobre uzgojne linije i da ne „štedite“ kupujući štancerske pse od neregistriranih uzgajivača – ovo su samo neke smjernice koje će vam pomoći procijeniti uzgajivačnicu.

all4poodle
Sve 4 veličine zajedno

I na kraju, kao i uvijek - 
vaši su komentari (ovdje ispod teksta, molim) više nego dobrodošli, kao i fotografije – najljepša fotka postati će naslovnica za pasminu, a poslati ih možete na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

KOMENTARI

Share
back to top