Menu

Labrador retriver

Foto: Jelena Kapić, Old Yeller After Dark Paw - Darko, vlasnica Jelena Vukušić

Labrador retriever spada u FCI skupinu VIII, odsjek 1, retrivere - odnosno, kako bi naši susjedi Slovenci rekli – prinašauce, donositelje.
U svom originalnom obliku, ova je pasmina bila poznala tako Mali vodeni pas, Manji Newfoundlander, Pas Sv.Ivana (St.John’s dog), Manji pas Sv.Ivana, odnosno Kratkodlaki pas Sv.Ivana – a danas je poznat naprosto kao – Labrador.

newfoundland and labrador copy

U stvari, pas je podrijetlom iz Newfoundlanda, a ne s otoka Labradora i izvorno je služio kako bi izvlačio ribarske mreže iz ledenog mora, a debeli mu je „vidrin rep“ pri tome služio kao kormilo. Labrador se ne libi skočiti niti u najhladniju vodu, stoga je bio omiljeni pas kanadskih ribara – kada bi pristajali u engleske luke, njihovi su ih psi pratili na kopno i s vremenom su ih nekolicinu otkupili lokalni lovci (uglavnom aristokratskog podrijetla), te je na kraju registriran kao engleska pasmina.


Labrador je posebno bio cijenjen radi tzv.“mekanog nepca“ – što ne znači da u je nepce samo po sebi mekano, već da je u stanju nositi neki predmet – bilo to jaje ili ranjena ptica, bez da ga ozlijedi ili ošteti.*

lucycarry1 600x336
Foto: Sam Cook


Pošto su kanadski ribari shvatili da engleska gospoda masno plaća za njihove "obične" ribarske pse, tokom 19.st. u Englesku su tako redovito stizali na prodaju, pa je tako krenuo i lokalni britanski uzgoj.
Jedan od prvih uzgajivača bio je 3.Vojvoda od Malmesburyja (1880-tih godina) koji im je nadjenuo novo ime – Labrador retriever. Međutim, krajem stoljeća nametnut je zakon o karanteni protiv bjesnoće koji je onemogućio uvoz novih primjeraka, dok je s druge strane porez na pse nametnut Newfoundlandskim ovčarskim pravilnikom (napušteni i podivljali psi su ubijali ovce) – zbog kojeg je broj pasa počeo opadati, baš kao i u Engleskoj.

st john

Fotografija Psa Sv.Ivana, kraj 19.st (Wikimedia Commons)

Tada su ih Englezi odlučiti križati s Kovrčavim retriverom, Ravnodlakim retriverom i Tweedskim vodenim španijelom – što nije bitno promijenilo izgled ali je navodno rafiniralo njuh i karakter psa, što je možda razlog što je ova izvorno kanadska pasmina već početkom 20.st. postala statusni simbol, a od tada već dugo drži rekord kao najpopularnija na svijetu.

Labradori countess how 1923

Labradori Grofice Howe, 1923.

To uopće nije čudno, pošto se radi o psima izrazito stabilne naravi koji žele ugoditi čovjeku i u stanju su naučiti različite vještine – od povlačenja mreža u ledenom moru** i sportova tipa dog diving (skok u vodu sa zaletom) do spasilačke i terapijske uloge, vodiča slijepih, psa za detekciju droge i eksploziva – čini se da je raspon „zanimanja“ za Labradore upravo nevjerojatan! Samo im pokažite što trebaju raditi i nakon 2-3 ponavljanja oni će novo znanje usvojiti.

Kaca Kacijan
Foto: Kaća Kacijan, Snoopy's Gang Element of Surprise

STANDARD
Visina 54-57 cm
Težina 25-34 kg
Boja - žuta, crna, čokoladna 
Dlaka - glatka, kratka, gusta, ravna - linja se 2-3 puta godišnje (najviše podlaka) i u to je vrijeme četkanje nužno! Može imati "miris", pogotovo ako se prečesto kupa.
Zdravlje - o urođenim bolestima možete pročitati ovdje

Iako je standard samo jedan, treba spomenuti da - kao i kod nekih drugih pasmina - postoje dva različita tipa labradora - jedan je vitkiji i atletski građen, te ponešto aktivniji tip koji se smatra "radnim" (ili "američkim"), a drugi četvrtastiji i nabijeniji, mirniji tip koji se smatra "izložbenim" (ili "britanskim").

American and English Labrador heads
Gore: "radni" tip, dolje: "izložbeni" tip (Foto:Wikimedia Commons)

Ipak, treba imati na umu da se radi o veselim i energičnim psima koji u mladosti mogu biti poprilično aktivni (sjetite se knjige i filma „Marley i ja“), pa iako ih se smatra „idealnim obiteljskim psima“ pošto su izrazito prilagodljivi i strpljivi s djecom – dobro im je svakodnevno pružiti određenu količinu igre i kretanja! Pogotovo zato što su velike izjelice – stoga oprez s hranjenjem (uvijek hranite propisanu količinu za idealnu težinu vašeg labića a ne njegovu trenutnu težinu ;)!

matija.lab
Foto:@mtphotozg

I naravno, mora vam biti jasno da će se Labić uvaliti i u najmanju lokvicu jednako veselo kao i u ledenu nabujalu rijeku, stoga ih je pored vodenih površina potrebno voditi na uzici - ukoliko niste spremni na frotiranje. A mokri ćete biti samo vi - u Labićevoj će podlaci čak i nakon najdužeg namakanja u mori, rijeci ili jezeru ostati zarobljeni milijuni sitnih mjehurića zraka, tako da pas nikada neće biti mokar do kože. Ali kada se otrese u vašoj blizini....

labshake 


*Moja kuja Liza križanka je Zl. retrivera i Labradora i kada sam ovaj podatak negdje pročitala, testirala sam je tako što sam joj dala sirovo jaje da ga nosi...isti sam test provela sa Parson russell terijerkom Joy – dobro da sam to učinila u dvorištu! Liza je jaje nosila kao da....pa, kao da nosi jaje, dok ga je Joy odmah razvalila! Tako sam shvatila što te riječi zapravo znače.


Labić u lovu na jastoge!

**Iako se više ne koriste, svatko tko po prvi puta ode na more sa svojim Labićem, otkriti će kako mu je ta vještina „upisana“ u gene – Liza je pokušavala odvojiti bovu od „corpo morto“ – betonskog bloka za vezivanje čamaca, i to cijeli prvi dan mora – sve dok nismo presjekli konop i maknuli bovu da siroti pas ne bi plivao u mjestu i noću...
Liza u akciji:
lizaodozdo

Naravno, a
ko želite bilo kojeg pasminskog psa, potrebno je da se unaprijed raspitate koje su dobre uzgojne linije i da ne „štedite“ kupujući štancerske pse od neregistriranih uzgajivača – ovo su samo neke smjernice koje će vam pomoći procijeniti uzgajivačnicu.

labrador retriever wallpaper animals 1194634848
Žiri vas čeka!

I na kraju, kao i uvijek - vaši su komentari (ispod teksta, molim) više nego dobrodošli, kao i fotografije – najljepša fotka postati će naslovnica za pasminu, a poslati ih možete na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK