Menu

Pasmine po namjeni - jamari


Jamari su pasmine pasa koji već stoljećima vrše jednu od važnijih funkcija u suživotu s čovjekom – naime, prije smočnice i hladnjaka u stanu, bila je sušara, štagalj i silos. A gdje je klopa - tu su miševi i štakori...
Znate li zašto terijeri i jazavčari u pravilu ne vole mačke? Zato što mačke samo glume da love miševe a štakore pogotovo – radije prepuštaju prljavi posao psima!

Pošto miševi i štakori, te kunići, lisice, jazavci i vidre (koji se i dalje na selu smatraju štetočinama) – žive i u jamama, ljudi su uzgojili pse jamare koji djeluju na tri načina:

1.     uđu u jamu sa zadatkom da ubiju plijen
2.     uđu u jamu sa zadatkom da istjeraju plijen kako bi ga ubili lovci
3.     ubiju plijen kada izviri iz jame

Ovdje neću ulaziti u same metode lova, pošto lovci već znaju o čemu se radi a ostalima je možda bolje i da ne znaju. Važno je ipak naglasiti da većina terijera i jazavčara ima snažan lavež, gotovo pa nesrazmjeran veličini tijela, kako bi ih lovac mogao čuti dok su pod zemljom. Ta osobina može postati problematična u gradskom stanu ukoliko nemate vremena za psa i njegov dosljedan odgoj.

Pošto se svaka od gore navedenih životinja/tzv.štetočina bitno razlikuje u načinu života, tako je razvijeno više specijaliziranih pasmina:

1.     Višenamjenski jamari – poput Irskog terijera
Irish terrier

2.     Štakoraši – poput Manchesterskog terijera
manchester terrier

3.     Jazavčari – poput.....jazavčara :)
Dachshund

4.     Kunićari – poput minijaturnog Jazavčara
mini dachshund

5.     Lisičari – poput Parson Russell terijera
prtjamar

6.     Psi za lov na vidre – poput Airedale terijera
airdale terrier
Sike ovih terijera su otprilike u srazmjeru

Po FCI sustavu, većina jamara spada u skupinu Terijeri, međutim nisu baš svi terijeri istovremeno jamari. Bulterijer je imao posve drugu namjenu, dok su Japanski ili Bostonski terijer od početka zapravo psi za društvo/ljubimci.

Također – kao što vam je vjerojatno upalo u oči – nisu svi jamari nužno terijeri: neki su jazavčari (FCI skupina IV), pinčevi (FCI IX) ili šnauceri (FCI II).
Ali većini je jedno svakako zajedničko - kopanje!
Kopaju u proljeće....
jrtkop2
...ljeto....
jrtpijesak
...jesen...
jrtdrvokop

...i zimu!
jrt.snijeg

Stoga imajte to na umu ukoliko nabavljate pripadnika ove skupine pasa - ukoliko cijenite svoj cvijetnjak, ne volite buku i niste pretjerano aktivna osoba - većina ih nije za vas!


U jamare spada 65 pasmina od čega je čak 37 britanskog podrijetla, 28 iz kontinentalne Europe te 8 iz ostatka svijeta. Hrvatska nema autohtonih jamara, ali ja imam prijedlog, Jeger terijera :)


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK