Menu

Moj pas ne želi pustiti predmet koji drži u ustima - što sad?

Drago čitateljstvo, ovo je odgovor na dva pitanja vrlo slične problematike - radi se o psima koji ne žele iz usta ispustiti predmet, bilo u igri ili u šetnji. Kako se radi o malo širem konceptu, zaskočili smo i savjetnicu za ponašanje životinja dr.sc.Irenu Petak i trenericu za pse Zrinku Bojanić, pa da vidimo što savjetuju:

Imam psa koji bi se rado igrao - međutim kad mu hoću uzeti igračku, ne želi pustiti - ni nakon sat vremena! Kako da ga naučim?

D.

Naučila sam psa da pusti konopac za potezanje na zapovijed. Ali kada mu hoću uzeti stap ili nešto čime se sam posluži u šetnji, reži na mene! Kako da ga naučim da mi dopusti uzeti mu takav predmet iz usta?

S.

Jedna od osnovnih naredbi/signala koje bi psa trebalo učiti je da pušta stvari. Ovo može ne samo biti praktično u igri, već je zapravo važno zbog sigurnosti psa. Naime, već i u našem domu - a pogotovo vani - psi mogu uzeti svašta: od nama vrijednih predmeta, stvari koje se lako potrgaju, do onih koje su opasne ili otrovne za njih. Također, pas u šetnji može pronaći svašta jestivo kao i nejestivo, pa je važno da to pusti ako mu vlasnik tako kaže.

Oni vlasnici čiji psi „smetlare“ (traže odbačenu hranu) kada su vani, najbolje će razumjeti koje su to muke kada pas ne želi pustiti ono što drži u ustima.
Posebno je stresno i nimalo korisno trčati za njim i pokušavati mu to ugrabiti.
Neki ono što imaju u ustima brzo progutaju, neki postaju neuhvatljivi (za njih je to igra lovice), dok neki počnu režati ako im se otima ono što drže u ustima.


„Pusti“ se razlikuje od naredbi/signala „ostavi“ i „fuj“:

Kada pas drži nešto u ustima, reći ćemo mu da pusti.

Ukoliko pas čuva igračku ili neki drugi predmet, ne drži je nužno u ustima, ali ne dozvoljava da je vlasnik uzme, tada ćemo reći psu da to ostavi.

„Fuj“ koristimo kada pas prilazi nečemu što nije za njega, vidimo to pravovremeno, i kažemo mu da to niti ne uzima.


„Pusti“ se može učiti na nekoliko načina, a ovdje navodimo osnovne principe:

1.Pas treba držati u ustima nešto, to može biti igračka ili neka grickalica.

2.Tada mu vlasnik ponudi nešto što je iz pseće perspektive vrjednije od onoga što drži (druga igračka ili poslastica).

3.Kada pas počne otvarati usta i pušta ono što drži, kaže mu se „pusti“.

4.Pas tada dobiva ono što mu je vlasnik ponudio.
Ukoliko je to poslastica koju brzo proguta, tada mu možemo vratiti natrag ono što je prvotno držao u ustima.

Kada pas nauči što znači puštanje, tada je dovoljno reći „pusti“ i nagraditi ga povremeno nakon što ispusti predmet.
Također, moguće mu je vraćati ono što je imao prije, na primjer u igri kada mu vraćamo igračku.

Ovo se često koristi u igri natezanja, pri čemu se psu vraća igračka i nagrađuje ga se nastavkom igre.

darinka kievskaya 607179 unsplash


Premda se na tečajevima za vlasnike pasa obično uči „pusti“ na jedan način, na svakom vlasniku je da isto vježba i s drugim predmetima.
Osim toga, važno je vježbati na različitim mjestima, npr. u kući i u lokanom parku.
Neki psi će teže puštati kada su prisutni drugi psi, pa svakako treba vježbati i u takvim okolnostima.

dr.sc.Irena Petak. savjetnica za ponašanje životinja, www.argos.hr


Samokontrola je jedna od najvažnijih vještina koje možemo naučiti pse, predstavlja zapravo koncept koji je nužan za ugodan suživot sa psom.
Vježba o kojoj govori ovaj tekst također je jedan djelić tog koncepta.
Naime, ukoliko psu objasnimo da ono što on želi nije zagarantirano, te da će stvari koje želi dobiti ukoliko se "lijepo ponaša", onda nećemo imati psa koji će nam bježati po livadi sa slasnom kosti u zubima, prvi izletjeti iz stana ili auta čim otvorimo vrata (kako ne bi ugrozio svoju ili tuđu sigurnost) i vući na povodniku u raznim smjerovima i tome slično...

Ukoliko s psom izgrađujemo odnos međusobnog poštovanja, ako mu objasnimo da nam može vjerovati i da će za to biti nagrađen, onda neće grozničavo pokušavati čuvati sve što mu je vrijedno, jer nas neće vidjeti kao neprijatelja koji mu samo želi nešto oduzeti.

jay wennington 393137 unsplash1


Ako psu uspijemo objasniti koncept samokontrole, puno brže i lakše naučiti ćemo ga i vježbe "pusti" i "ostavi", a biti će i manje problema s mnogim drugim svakodnevnim situacijama.
Neke od vježbi koje potiču samokontrolu su čekanje zdjelice s hranom, učenje čekanja u sjedećem i ležećem položaju (postepeno otežavati različitim ometanjima), prelazak ceste, hodanje stepenicama uz nas, čekanje na Vaš znak da može ići nakon što otkopčate povodnik, čekanje znaka za izlazak iz automobila ili ulaznih vrata, lijepo hodanje na povodniku i sl.


U ovom videu je jedna od najvažnijih vježbica koju među prvima radim na svojim individualnim satima i odličan je uvod u ovu važnu temu o kojoj ćemo uskoro napisati nešto više:Zrinka Bojanić, instruktorica, Dog Dancing Team

Ukoliko smatrate da je ovaj članak koristan, molimo podijelite ga na društvenoj mreži!


Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte savjetnicu za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.


Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem - znate vi dobro na koga se ovo odnosi!

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK