Menu

Desetmetarski povodnik - što, kako, zašto?

Često nas ispitujete čemu služi desetmetarski povodnik, na engleskom - trailing leash. Najbolje da vam to objasni instruktorica Zrinka Bojanić iz Dog Dancing Team koja to često koristi u individualnom radu s klijentima.

Nekidan sam prijateljici pomogla udomiti psa. Spremao mu se metak u čelo, kao trećem neuspješnom pokušaju njegovog starog "gazde" da si kupi „pravog ofčara da mu trči za ofcama“, i umalo je završio kao i njegova dva prethodnika, „čistokrvna border collie-a bez papira“.


Prije nego sam ju ukrcala u auto i krenula s njom putem sela u kojemu se pas nalazio, stala sam pred dućanom pasje opreme i za „babinje“ joj kupila kvalitetni desetmetarski povodnik (dalje u tekstu 10m povodnik). Ne krevet, ne umjetne kosti za žvakanje, ne čak niti Kong, ne pištavu kokoš niti tenisku lopticu koja glumi pasju....
Okej, uzela sam još ponešto, „kad sam već tamo“, je li..
Ali najbitnije mi je bilo uzeti dugi povodnik.
Zašto, sigurno se pitate?
Evo, dragi čitatelji, zašto:


Većini pasovlasnika s kojima radim preporučujem da svakako kupe i rade s desetmetarskim povodnikom, a za početak uvijek nosim svoj dok ne slomim njihov otpor, dok na kraju najčešće ne poslušaju i priskrbe u svoj pseći asortiman tu super vrijednu stvarčicu.

trailing leash
https://uae.souq.com/ae-en/viper-biothane-working-tracking-lead-leash-long-line-for-dogs-2-colors-and-6-sizes-27062152/i/

Da se razumijemo, ja shvaćam zašto se to ljudima ne da - ako „baš ne moraju“.
Nije to najpraktičniji povodnik za svakodnevne šetnje, barem dok se čovjek ne navikne i postane malo spretniji.
Sigurno će da će povremeno zapeti za grane po putu, svakako treba malo više paziti kada pas ide oko stabla a vi po stazi, priznajem da je ljigavo primati ju u ruku kada je kiša pa se onako namoči i bude blatna..
Sve to stoji.
I samoj mi je trebalo dugo da si priznam da bez tog povodnika naprosto NE MOGU naučiti svoju znatiželjnu i prpošnu terijerku Miku da „dođi“ nije proizvoljna kategorija, nekakva riječ koju selektivno čuje i razumije ovisno o tome ima li čega zabavnoga u okolici, već „dođi“ znači samo jedno – dođi.

ac3259b3 704c 4067 800b 7fb1a04969a8
Sada, kad god vidim da se gospođa Terijeroteroristična Mika (slika gore) malo „razularila“ u šetnjama, bacim ju na mjesec dana u režim 10metarskog povodnika pa opet živimo u harmoniji.  


To je povodnik bez kojeg niti jedan instruktor, barem ne mi koji radimo pozitivnim metodama treniranja pasa, uglavnom ne radi sa svojim klijentima.
To je zlatna produžena ruka koju svaki novi vlasnik psa treba, a čini mi se da nije dovoljno rečeno niti napisano o ako korisnom pomoćnom alatu.


Preduvjet za korištenje ovakvog povodnika je orma, odnosno oprsnica, kako vam drago. Bez nje cijela priča može biti opasna, jer se psu koji je na ogrlici s desetmetarskim povodnikom na vrat stavlja preveliki pritisak te se može i ozlijediti, a to naravno, ne želimo.
I ta oprsnica po mogućnosti treba biti kvalitetna i dobro podstavljena.


U osnovi, razlog zašto 10m povodnik fukncionira kao savršeni alat za trening je jednostavan sustav kontrole: pas ima dojam da je slobodan, a povodnik djeluje tako da vas osobno naizgled ne dovodi u „konflikt“ sa psom, niti vam narušava odnos. Ovaj povodnik vaš trud pri treningu čini puno efikasnijim.


Da,10m povodnik nije namijenjen da ga držite u rukama, barem ne 90% vremena

Naime, kada se njime koristite, onda ne vičete ponavljajući unedogled „Fido, dođi, doooođiiii, ma doođi tu!!!, što sam ja rekla, ma, Fidooooo, dođiiiii, 'bem ti Fido!“, čime ako je Fido ikada i znao što znači ta riječ – sigurno ju bacate u ropotarnicu pozadinske buke koja mu znači isto koliko i da ste rekli „crijep, lovor, tacna“ i sl. 

10m povodnik služi tome da pas na vaše „dođi“ ne može samo frknuti i nastaviti se igrati s drugim psom, ili hodati naprijed u smjeru u kojem želi, već ukoliko ga pozovete a on ne dođe, vi stajete brzinski nogom na povodnik i kada Fido ostane u šoku što se dogodilo i zašto ne može do te krasne polovice ćevapa koji je ostao od roštilja ekipi sinoć, vi ga glasno i veselo pozovete k sebi.
Pas će zaključiti kako ga je nekakva "nevidljiva sila" zaustavila a vi ste onaj koji ga veselo čeka s komadom preeefine klopice i sve je super!
U stvari, ideja je da shvati kako je baš super dotrčati k vama, pa bi mogao češće - tako sve dok ne počne dolaziti SVAKI PUT.
I to je sva mudrost.
Zvuči jednostavno, je li tako?
Da biste ovo mogli izvesti, morate prije toga psa naviknuti da vuče za sobom taj povodnik (baš kao i u početku kada ste ga tek navikavali na uzicu), da ga prestane doživljavati i osjećati, da mu je kao dio tijela i uzima ga zdravo za gotovo. A to će se dogoditi, ako pas SVAKI put kada je „pušten“, u stvari bude prikačen na taj povodnik.

yo zh 1064749 unsplash


Ako ga ima samo ponekad – onda ste u dva problema:
  1. Neće mu postati „dio tijela“, nego će točno znati kada ga ima na sebi a kada nema i ponašati će se sukladno tome. Dakle odazivati će se perfektno kada ima na sebi povodnik, a u suprotnom;
  2. U situacijama u kojima nema povodnik na sebi, živjeti će u raju u kojemu mu je sve dostupno i u kojemu se ne mora baš odazivati kada ga zovete, a u tom slučaju svaki trening koji radite, sami sebe unazađujete i zapravo nakon takvih eskapada krećete praktički od početka. Kako se radi o multifunkcionalnom alatu, onda ovaj sistem primjenjujete i kada Fidi želite objasniti da sada nije trenutak za igru s drugim psima, da ne može pojesti komad kruha prema kojemu se uputio, da ne može sada loviti ptice, mačke niti išta slično. 
Povodnik kao na slici iznad možete kupiti u bolje opremljenim dućanima za kućne ljubimce ili ga možete sami napraviti - u velikim dućanima tipa Pevec ili Bauhaus za malo novaca možete kupiti konop ili "gurtne" na metar, jedan karabiner koji ćete zavezati za jedan kraj, a na drugome napravite čvor za ručk i eto povodnika. Ako imate manjeg psa pa ste se odlučili za konop, zavežite duž njega nekoliko čvorova kako vam ne bi iskliznuo pod ispod cipele tijekom treninga.  

Kada Vaš pas već postane stručnjak i njegova reakcija na Vaše pozive je savršena, polako počnite skraćivati (rezati) povodnik kako bi pas postepeno "izgubio" taj "rep" - odnosno vaše oruđe - ali se nastavio i dalje ponašati kao da ga ima.

Za početak, bilo bi najbolje kontaktirati trenera da Vam pokaže kako se koristi i rukuje s takvim povodnikom, svakako kupiti ormu i naoružati se - kao i uvijek u radu s psima – strpljenjem. Rezultat Vaše upornosti u kombinaciji s ovim povodnikom i metodom učenja dolaska na poziv biti će brži i svakako pouzdaniji od rezultata mršavljenja nekim "čarobnim čajem"!

Ukoliko smatrate da je ovaj članak koristan, molimo podijelite ga na društvenoj mreži!


Važno:
Ovaj članak nije zamjena za školovanje. Ako vam nije jasna metoda, kontaktirajte Zrinku na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. za individualni program rada s vašim psom.
shutterstock 529749133

Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK