Menu

Upomoć - pas mi je sa stola ukrao lijekove!

Napisala: dr.sc.Irena Petak

   Poštovana, moja mala pudlica je sa niskog stolića ukrala Controloc (lijek protiv gastritisa) - nismo znali koliko je tableta uopće bilo u pitanju. Srećom, nije joj bilo ništa, ali brinem se da se slično ne bi dogodilo opet! Kako da ju naučim da ne krade stvari po kući? Ima 6 mjeseci.
Unaprijed hvala,
B.

Kada se odlučite nabaviti psa, morat ćete prihvatiti da je potrebno promijeniti dnevnu rutinu, dati prostora novom psu u vašem životnom prostoru (stanu, kući, vrtu) i vašem dnevnom rasporedu.

Zbog sigurnosti psa u početku je potrebno maknuti sve stvari koje su opasne za njega na onakvo mjesto gdje ih neće moći dohvatiti.
To uključuje razna sredstva za pranje i čišćenje, otrovno sobno bilje, žice od struje i sl. Isto tako, pametno je maknuti predmete koji su od osobite vrijednosti za vlasnika. Ono što nije moguće maknuti, potrebno je zagraditi tako da pas ne može do toga.


Zatim, psima treba osigurati različite igračke. Igračke moraju biti dovoljno čvrste i sigurne da pas ne bi dobio priliku progutati komade igračaka. Osim toga, igračke trebaju biti dovoljno zanimljive psu, pa su u tom smislu pogodne one u koje se može staviti hrana.

Slijedeći korak je početi učiti psa osnovne signale/naredbe, kao što je na primjer „sjedi“ i „pusti“.
„Pusti“ se može vježbati s nekim predmetima, kao što su igračke, a zatim je potrebno vježbati u nekim situacijama koje su bliže životnim okolnostima, kao što je ostavljanje hrane na stolu. Kao i svako učenje, ovo će zahtijevati vrijeme i trud vlasnika.
Ukoliko vlasnik nije siguran kako raditi sa psom, poželjno je da potraži stručnu pomoć.


 

Jako je bitno da se psa ne kažnjava fizički zbog toga što će pas povezati kaznu sa vlasnikom.
Osim što će to narušiti odnos psa i vlasnika, dat će psu i još jednu krivu poruku: ne smiješ uzimati stvari sa stola onda kada je vlasnik prisutan. Drugim riječima, pas će zaključiti da ako ga vlasnik ne vidi, onda smije.
Ovo može biti opasno, kao što se i vama dogodilo, ukoliko ostavite lijekove bez nadzora, pa ih pas uzme (neki lijekovi za nas su za pse izrazito opasni, npr. Aspirin, Ibuprofen).

Većina ljudi će u situaciji kada pas želi nešto uzeti spontano uzviknuti „Ne!“.
Zbog intonacije tj. vikanja, psi jako brzo nauče da je to nešto važno i ustuknu kada čuju glasno „Ne!“.
To nije nužno loše, ali ispravan pristup bio bi pse prvo učiti „ne“, pa tek zatim to koristiti kao signal/naredbu.
Osim toga, potrebno je pse odmah nagraditi kada ne uzmu nešto nakon što smo izgovorili „ne“. Njima mora biti jasno, iz pseće perspektive, ako je nešto „ne“, što je onda "da"? Najbolje im je ponuditi igračku s kojom se duže mogu zabaviti.

justin veenema 156591 unsplash


Poseban problem može nastati ako vlasnici stalno zamjenjuju stvari koje pas uzima sa stola (i drugih površina) za poslastice/igračke.
Premda je uvijek prva preporuka zamijeniti neku stvar koju pas drži u ustima - i umjesto nje ponuditi mu poslasticu ili igračku, zbog sigurnosti psa (jasno da nećemo dozvoliti da proguta nešto otrovno), odmah treba započeti učiti psa signalu/naredbi „pusti“.
Razlog za to je što psi pokušavaju dobiti našu pažnju na svaki način, pa ako je to „otimanjem“ stvari sa stola - oni će i to spremno naučiti, pogotovo ako u zamjenu dobiju neku poslasticu koju im ponudimo da bi nedopušteni predmet pustili.
Nažalost, isto se može dogoditi ako psima stalno ponavljamo „ne“. Ako se pas tako ponaša, potrebno je da mu ostavite neke stvari na stolu koje nisu opasne i koje nemaju za vas nikakvu vrijednost. Neka ih uzme a zatim neka vidi da za to neće dobiti vašu pažnju. Ponavljajući ovaj scenarij, pas će naučiti da više nema uspjeha u krađi, i s vremenom će posve prestati - za to obično treba isto onoliko vremena koliko dugo mu je to uspijevalo.


Ukratko - sa psima koji uzimaju stvari sa stola i drugih površina s kojih ne bi trebali, potrebno je biti oprezan: maknuti sve što može biti opasno, te odmah započeti s vježbanjem drugačijeg ponašanja.

thirteen j 607630 unsplash


Ukoliko smatrate da je ovaj članak koristan, molimo podijelite ga na društvenoj mreži!


Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje problematično/agresivno ponašanje, kontaktirajte savjetnicu za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.


Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem - znate vi dobro na koga se ovo odnosi!


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK