Menu

Pas koji piški i kaki u kući kada ostane sam

Napisala: Dr.sc.Irena Petak, savjetnica za ponašanje životinja

   Imam maltezera starog 9 meseci, zna da treba da piški i kaki napolju, ali s vremena na vreme kad ostane sam zna da se upiski ili ukaki u stanu, bez obzira što je pre toga bio napolju, kao da to radi iz hira što je ostao sam. Molim vas da mi pomognete, ako imate neko rešenje. Unapred zahvalan,

D.


Krenimo od loših vijesti prema dobrima: kod upita o pišanju i kakanju u kući, često su baš Maltezeri oni koji se spominju. Dakle, loša vijest je da ćete vjerojatno imati više posla nego vlasnici pasa nekih drugih pasmina.

Dobra vijest je da imate vrlo mladog psa, te imate dobru šansu da ga naučite prihvatljivom ponašanju, tj. da piša i kaka vani, ako budete radili na tome – jer čeka vas još dug život zajedno.

Prva stvar koju treba odvojiti je da li je ovakvo ponašanje rezultat toga što vaš pas pati kada ostaje sam doma, ili zato što još nije stekao naviku da obavlja nuždu vani.

Ako pas ima problema kada ostaje sam kod kuće, onda ste vjerojatno primijetili i druga ponašanja koja na to upućuju; npr. ako laje kada odete, grebe po vratima, dočekuje vas neposredno pred vratima, inače kada ste doma prati po kući, itd. Ukoliko je ovo slučaj, bit će potrebno da ga pomalo navikavate da ostane sam. To znači da ga ostavljate na kratke vremenske periode i brzo se vratite. Na primjer, prvo treba ostajati 5 minuta, zatim 10, pa 15,… pa onda po pola sata, pa sat vremena, dva do tri sata, te konačno nekoliko sati… Ovo zahtjeva da tome posvetite vrijeme, da angažirate nekoga tko će psa posjećivati i šetati ako vi odlazite na posao i ne možete ostati tjednima doma.

Druga stvar koja je važna kod pasa koji ne vole ostati sami kod kuće je ponašanje vlasnika kod izlaska iz doma i povratka. Kratko rečeno, nema opraštanja kod odlaska, a kod dolaska pozdravljanje slijedi tek nakon što se pas malo umiri.

Kako biste olakšali ovaj postupak za psa, možete nabaviti DAP (Dog Appeasing Pheromone), međutim on sam neće biti učinkovit u rješavanju problema jer to nije lijek. Ono što još može indirektno pomoći  kako biste umanjili strah vašeg psa od odvajanja je stvaranje sigurne emocionalne veze vas i psa, a to znači da psa nikada ne kažnjavate fizički te da se sa psom redovno igrate i mazite. Kao vrsta igre može poslužiti trening s pozitivnim poticanjem.

Ukoliko vaš pas nije baš do kraja naučio obavljati nuždu vani, onda je postupak nešto lakši i kraći (za detaljan opis kliknite ovdje). Najvažnije je da ga vani nagrađujete kada god to obavi (poslasticama i pokazivanjem veselja), zatim da stan ili kuću čistite s octom zato da otklonite miris na kome obavi nuždu i da ga baš nikada ne kažnjavate za to! Moja je preporuka da maknete pseću pelenu/podložak ako je još imate u kući. S vremenom ćete moći smanjiti poslastice kada pas obavi nuždu vani, ali vaše veselje zbog toga mu nemojte nikada uskratiti (do njegove smrti). I naravno - da ga redovno, u početku što češće, izvodite van!

Na genetiku i epigenetku koju je dobio od svojih roditelja ne možemo utjecati, no upornim radom možemo problem smanjiti, a možda će nestati u potpunosti. Najvažnije da ovo ne naruši emocionalni odnos koji imate sa svojim psom i da u radu s njim budete dosljedni.


Ukoliko smatrate da je ovaj članak koristan, molimo podijelite ga na društvenoj mreži!


Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje problematično/agresivno ponašanje,
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
">kontaktirajte savjetnicu za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.


Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem - znate vi dobro na koga se ovo odnosi!


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK