Menu

Kako naučiti psa da hoda po stepenicama?

Napisala: dr.sc.Irena Petak

  
S obzirom da smo u inbox već nekoliko puta dobili upit u vezi učenja štenadi ali i starijih udomljenih pasa koji nisu kao mali naučili hodati po stepenicama - nadamo se da će vam ovaj tekst poslužiti da pomognete svojim ljubimcima da ih brzo i bezbolno savladaju!


Hodanje po stepenicama jedna je od vještina koje psi trebaju savladati u mladim danima. Premda iz naše ljudske perspektive to izgleda kao nešto lako, ne smijemo zaboraviti da je pseći vid drugačiji, odnosno - oni ne vide boje, pokrete i dubinu na isti način kao mi. Dakle, kada mi i oni gledamo stepenice – ne vidimo isto!

IMG 6906

Pixie je po stepenicama naučila hodati promatrajući Joy i Lizu, a sada ih koristi kao izvidničku točku! Foto: R.Jeger


Pri učenju psa kako hodati po stepenicama treba biti vrlo oprezan jer ukoliko pas padne niz stepenice, može se ozbiljno ozlijediti. Čak i ako ne dođe do fizičke ozlijede, sigurno je da će doživjeti traumu.

Nekoliko važnih napomena o učenju hodanja po stepenicama – i o sigurnosti:

1.    Štenad mlađa od 5-6 mjeseci ne bi trebala hodati po stepenicama. Štene bi trebalo nositi po stepenicama u prvim mjesecima života. Zavisno o tome koliko štene ima dugačke noge i koliko su visoke stepenice, nošenje će trajati duže ili kraće. Uglavnom je opasnije da štene silazi niz stepenice, nego da se penje gore. To je potrebno zbog razvoja psećeg kostura odnosno zdravlja šteneta.

2.    Ukoliko udomite odraslog psa, može biti da se on nije prije nikada susreo sa stepenicama, te će morati učiti kako ih koristiti kao da je štene. Osim toga, ako se psa uči da ne hoda po stepenicama, ili kažnjava ako ih koristi, tada će biti još teže naučiti ga da sada treba i smije hodati po stepenicama.

3.    Stepenice ne smiju biti kliske! Kako bi smanjili klizavost stepenica, moguće je na njih zalijepiti tepih ili tapison, ili samo na rub zalijepiti komad gume.

4.    Stepenice koje su šuplje (ne sadrže okomite dijelove) opasne su za pse! Nekim psima, pogotovo manjima, takve stepenice djeluju zastrašujuće i teže će ih savladati. Osim toga, postoji realna opasnost da im šapa klizne u šuplji prostor, pa da tako (pro)padnu. Budite jako oprezni ako imate takve stepenice.


OVO NIJE SMIJEŠNO!


5.    Stepenice mogu biti od različitog materijala, više ili manje ugodnog psima za hodanje. Općenito, psima je najugodnije hodanje po stepenicama na koje je zalijepljen tepih ili tapison. Većina pasa oklijevat će hodati po metalnim stepenicama. Lakirane drvene stepenice mogu biti kliske psima, no u nekim starim zgradama postoje široke drvene stepenice koje su psima vrlo ugodne za hodanje. Stepenice od golog betona psima su ugodne, ali mramorne stepenice ili one s keramičkim pločicama su im jako skliske.

6.    Visina stepenica utjecat će na to koliko je psima ugodno koristiti ih. Općenito, što su stepenice više i/ili što je stepenište strmije, to će psima biti teže. Djelomično, ovo će ovisiti i o dužini psećih nogu, pa što pas ima kraće noge, to će mu hodanje biti neugodnije.

sergio souza 540311 unsplash


7.    Pasmine pasa koje imaju dugačku kralježnicu, a kratke noge uvijek riskiraju ozlijede kod hodanja po stepenicama. Na primjer, takve pasmine su jazavčar, baset i korgi. Ako ste vlasnik takvog psa, savjetujte se s veterinarom o tome koliko vaš pas smije hodati po stepenicama u vašoj kući. Naravno, nije isto da li imate 3-4 stepenice na ulasku u zgradu ili živite na zadnjem katu stare zgrade bez lifta.

8.    Kada se psa uči na hodanje po stepenicama, treba biti strpljiv i koristiti metode treninga temeljenog na pozitivnom poticanju! Ukoliko se pas jako boji ili nema iskustva sa stepenicama, treba ga nagrađivati za svaki korak prema stepenicama, i onda za hodanje po njima. Počinje se s jednom stepenicom (najbolje je početi s najdonjom stepenicom na stubištu), te se postepeno traži od psa da prođe sve više stepenica uz obilato nagrađivanje. Uvijek je potreban oprez!

9.    Osim nagrađivanja poslasticama, pse je moguće zainteresirati za stepenice i kroz igru. Možete uzeti omiljenu igračku, te ga pozivati na igru na stepenicama. Važno je početi sa samo jednom ili dvije stepenice – nikako ne očekivati da pas odmah savlada cijelo stubište! Opet, potreban je oprez jer igra podrazumijeva brze, ishitrene pokrete, pa je jako važno da pas ne padne niz stepenice.

10.   Ukoliko imate više pasa, oni će jedan od drugoga naučiti kako hodati po stepenicama. Moguće je da mama kuja uči štence korištenju stepenica, ili da jedan odrasli pas uči drugoga. Ako ste tek doveli novog psa u kuću, za neko kraće vrijeme primijetit ćete kako „pridošlica“ uči imitacijom od „starosjedioca“ (i to ne samo hodanje po stepenicama, već i druga ponašanja)11.   Nikada se psa ne smije natezati na povodcu ili gurati po stepenicama! Takvo ponašanje može izazvati traumu i još će više prestrašiti psa. Hodanje po stepenicama treba biti mirno i sigurno, za psa i vlasnika. Posebno oprezni trebaju biti vlasnici velikih pasmina pasa jer veći pas može ih povući tako da padnu.

12.   Ako stariji pas, koji prethodno nije imao problema s hodanjem po stepenicama, odjednom pokaže oklijevanje pri hodu, zastajkivanje i neuobičajene pokrete dok koristi stepenice – odmah idite veterinaru! Vjerojatno ima narušeno zdravlje, treba pregledati kičmu i zglobove.

Hodanje po stepenicama nešto je što svaki pas treba naučiti. Ako se radi o malenom psu, važno je da vlasnik bude strpljiv i polako uči psa kako da savlada tu prepreku. Ukoliko se radi o velikom psu, tada je u interesu vlasnika da nauči psa kako hodati po stepenicama, kako bi oboje bili sigurni, pogotovo pri silasku.
Ukoliko smatrate da je ovaj članak koristan, molimo podijelite ga na društvenoj mreži!


Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje problematično/agresivno ponašanje,
kontaktirajte savjetnicu za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.


Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem - dosadilo nam je biti vaša samoposluga za ideje.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK