Menu

Uporni Pišuljko, što sad?

Napisala: dr.sc.Irena Petak

Poštovana,

Imam veliki problem sa starijim Bolonezerom koji je razmažen i radi po kući i od kuće šta mu se prohtje. Piški svuda po kući iako ga redovno puštamo napolje tokom dana (živimo na selu i imamo ogromno dvorište i livade koje istražuje slobodno). On veliku nuždu nikad nije obavio u kući, ali malu redovno, po svim prostorijama, po namještaju na kojem sjedimo i spavamo. Ja lično nisam njegov vlasnik, već suprug kojega sam upoznala prije par godina.
Mislim da je njegov problem razmaženost i moje pitanje je da li postoji način da mu ja nametnem autoritet (jer je nemoguć u kući), pošto je moj suprug previše popustljiv prema njemu i čisti za njim, ali odbija da mu nametne autoritet žaleći ga (a psu ništa ne fali, naprotiv)? Hvala unaprijed na odgovoru i savjetu.
N.N.


S obzirom da smo već pisali o psima koji obavljaju nuždu u kući, upućujem Vas na linkove gdje piše kako treba čistiti mjesto gdje se pas pomokrio, te koja je metodologija samog postupka učenja psa da obavlja nuždu vani.

Jedna od osnovnih stvari koja psima olakšava život je red i dosljednost u ponašanju vlasnika. Dakle, prvo se trebate Vi i suprug dogovoriti oko odgoja psa.

Nije potrebno nikakvo nametanje autoriteta u smislu „dominacije“, već jasno postavljanje pravila ponašanja – to je dosljednost. Ovo je moguće postići korištenjem metoda pozitivnog poticanja, odnosno nagrađivanjem poželjnog ponašanja kod pasa. Grubost nije potrebna, pa je vjerojatno da će u ovome i Vaš suprug željeti surađivati. Trening temeljen na pozitivnom poticanju znači da psi uče neke naredbe, odnosno signale na lakši način jer se učenje prilagođava njihovom načinu funkcioniranja i razmišljanja. S druge strane, psi koji ne razumiju što vlasnik želi, postaju anksiozni jer žele udovoljiti vlasniku, a ne znaju kako. Trening s nagradama je oblik razonode za psa i vlasnika.

Prije svega, da biste u odgoju uspjeli, psa trebate redovno izvoditi u šetnju izvan dvorišta. Naime, kretanje po dvorištu nikada nije dosta. Izlazak na ulicu gdje ima mirisa drugih pasa vrlo je poticajno za njušenje i obilježavanje. Psa biste minimalno trebali izvesti u tri šetnje izvan dvorišta, a ukupno trajanje šetnji ne bi trebalo biti manje od sat vremena. Naravno, ovo podrazumijeva da pas i dalje ima više puta prilike izaći u dvorište (za pse koji žive samo u stanovima potrebno vrijeme trajanja šetnji ipak je nešto duže).

S obzirom da većina vlasnika pasa svakodnevno daje svojim psima neke pseće poslastice, onda je jedina razlika u tome što im kod odgajanja poslastice dajemo kada se ponašaju na željeni način - a ne nasumično i bez specifičnog razloga.

shutterstock 259943480


Kada idete sa psom u šetnju, ponesite najbolje pseće poslastice. Poslastice nisu redovita pseća hrana i uglavnom se radi o stvarima sa kojima se ne preporuča inače hraniti pse. Najčešće se koriste hrenovke, pileće salame, sir, špek, komadići kuhane ili pečene piletine te neke kupovne poslastice koje moraju biti mekane odnosno takve da ih pas može brzo i lako progutati. Poslastice uvijek moraju biti veoma sitno rezane zato da ih pas može brzo progutati i da se ne najede prebrzo.

Kada imate mogućnosti, izađite sa psom i dok je on u dvorištu, te ga također nagrađujte kada obavi nuždu vani. Vjerojatno će to napraviti čim izađe iz kuće, pa Vam je to prilika da ga odmah nagradite i pohvalite.

Osim poslastica, važno je da pokažete veselje riječima: na primjer možete reći „bravo“ ili „dobar pas“, te da i Vaš govor tijela pokazuje istu emociju (veselje, zadovoljstvo).

Dakle, kada se dogovorite sa suprugom, postavite novi raspored prema kojem psa redovno izvodite van i nagrađujete za željeno ponašanje.
Teško je reći koliko će učenje dugo trajati, no nemojte posustati jer ipak je to odrasli pas koji se tek sada susreće s potrebom da stekne nove životne navike.
Konačno, možete sa svojom veterinarom razgovarati o kastraciji psa (pošto kastrirani mužjaci manje obilježavaju teren), pri čemu će Vas veterinar uputiti na zdravstvene aspekte takve odluke.


Ukoliko smatrate da je ovaj članak koristan, molimo podijelite ga na društvenoj mreži!


Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje problematično/agresivno ponašanje,
kontaktirajte savjetnicu za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.


Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem - dosadilo nam je biti vaša samoposluga za ideje.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK