Menu

Kako psa priviknuti na ogrlicu/oprsnicu i uzicu

Na osnovu nekoliko pitanja u našem njušboxu, dr.sc.Irena Petak je napisala ovu"recepturu" za navikavanje psa na ogrlicu/oprsnicu (znate da mi više volimo oprsnice, evo zašto) - u par slučajeva se radi o odraslom psu, nađenom i nenaviklom na gore navedeno, dok se u jednom slučaju radi o štenetu, također nađenom na ulici. Postupak je isti, s tim da će stariji pas - ukoliko je npr. istraumatiziran (u jednom slučaju je pas uhvaćen sajlom na štapu od strane službe za hvatanje pasa lutalica), postupak će trajati nešto duže. Budite strpljivi - uostalom, zamislite da netko vas veže oko vrata i počne vući po ulici ;)Važno je znati da psi moraju biti naviknuti na ogrlice i oprsnice, kao što smo mi naviknuti na nošenje odjeće. Posebno, kada pas već prihvaća ogrlicu ili ormu kao nešto što mu je prirodno, onda ga se može učiti na lijepo hodanje na uzici – a to su dvije odvojene stvari: hodanje uz nogu (kao na vojnoj paradi) i/ili ne "cukanje"/potezanje na uzici.

Za početak, moja preporuka je da nabavite ormu (oprsnicu) za psa. U znanstvenim istraživanjima dokazana je štetnost davilica, a veterinari upozoravaju na moguće zdravstvene probleme kod pasa koji imaju ogrlice. Konačno, oprsnice su bolje za trening psa jer želimo biti sigurni da psa ništa ne boli.

Naravno, psi koji ne vuku na uzicu i/ili hodaju bez uzice mogu imati ogrlice.

Dobar model je ona orma/oprsnica koja se provlači preko glave i kopča na tijelu psa na dva mjesta – tzv. H-oprsnica (na slici ispod) je po mom mišljenju najsigurnija.
Naravno, što je ona čvršća i mekša (podstavljena), to je ugodnija za psa.

shutterstock 71293393
Za rad sa psom najbolja je radna lajna, odnosno ona koja ima tri karike, za tri moguće dužine. Za trening nikako ne koristite fleksi, već tzv. radnu uzicu:

pro training leash red630
Foto: www.hurtta.com

Da biste psa naučili na nošenje oprsnice važno je da ga postepeno privikavate na to, te da nošenje oprsnice povezujete s pozitivnim iskustvima:

Faza 1 - oprsnica
1. Za početak uzmite oprsnicu u ruku i čekajte da Vam pas priđe. Kada priđe, nagradite ga.
Ponavljajte ovo nekoliko dana nekoliko puta.


2. Nakon toga prijeđite na drugi korak: dotaknite oprsnicom psa - ako ne ode od vas, tada ga nagradite.

3. Kada pas mirno prihvaća da ga oprsnica dodiruje, tada ju pokušajte staviti na psa.
Ako ne pobjegne, nagradite ga.


4. Slijedeći korak je da pokušate oprsnicu provući preko pseće glave.
Učinite to nježno, tako da ispred oprsnice stavite komadić omiljene pseće hrane (poslasticu), i kada pruži njuškicu prema hrani, neka provuče glavu kroz ormu - tada mu dajte tu hranu.


5. Konačno, na kraju trebate zakopčati oprsnicu na psu. Ako je miran, nagradite ga s poslasticama.
Povežite oprsnicu s pozitivnim iskustvima, na primjer igrom ili hranom. Poigrajte se s njim dok je orma na njemu. Dajte mu da pojede svoj obrok s oprsnicom na sebi. Nakon toga ju skinite.
shutterstock 233889244

Faza 2 - uzica:
1. Kada je pas svladao nošenje oprsnice, sljedeći korak je da na nju zakopčate uzicu. Zakopčajte je, nagradite psa slasnim zalogajem i otkopčajte. Ponovite nekoliko puta dnevno, kako bi se pas navikao na osjećaj i zvuk kopče.

2. Nakon nekoliko dana, zakopčavajte uzicu i ponudite psu obrok/nešto za žvakanje/napunjeni kong/igračku koju voli (isto kao točka 6.).
Neka se uzica vuče po podu, nemojte ju uzimati u ruke. Nakon par minuta otkopčajte uzicu.
Ponovite više dana za redom, prije nego počnete uzicu uzimati u ruke i zvati psa da krene za vama - po nagradu, jasno.


Ukoliko ste u prilici, vježbajte ovo prvo u stanu ili dvorištu nekoliko dana prije prvog izlaska na ulicu.


U svakoj fazi ovog učenja, ako vidite da je pas nezadovoljan i ne čini kako bismo željeli, vratite se u treningu korak natrag.

Uz svakodnevno vježbanje, ponavljajte postupak nekoliko tjedana zato da stvorite pozitivne asocijacije uz nošenje oprsnice/uzice.

shutterstock 406137961


Ukoliko se pas ne boji izlaziti van, tada je i izlazak u šetnju pozitivna asocijacija.

No ako je pas došao iz ruralne sredine u grad, tada mu i izlasci u šetnju mogu predstavljati traumu. Za to je potreban poseban set vježbi, a sigurnost psa tu ima prioritet (možda i sigurnost čovjeka ako se radi o velikom psu koji može naglo potegnuti vlasnika u strahu).


Tek kada pas bez problema prihvaća nošenje orme te vezivanje na uzicu - možete ga početi učiti lijepom hodanju.
Niti u kojem slučaju nemojte koristiti korekcije i "cukanje"/trzanje uzicom.
To je nepotrebno i posebno štetno za psa koji se tako navikava na pseću opremu (ogrlicu/oprsnicu i uzicu).

pn


Ukoliko smatrate da je ovaj članak koristan, molimo podijelite ga na društvenoj mreži!


Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje problematično/agresivno ponašanje,
kontaktirajte savjetnicu za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.
shutterstock 529749133

Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK