Menu

Pas koji ne voli goste

Napisala: dr.sc.Irena Petak

    Poštovana, imam psa koji
laje čim netko pozvoni ili pokuca na vrata i nastavlja lajati još barem 5 min nakon što je osoba ušla u stan. Jako se emocionalno uzbudi i teško se može smiriti. To je radio odmalena, no u zadnje vrijeme nekako nam to ponašanje teže pada. Pokušavamo goste koji dolaze u kuću zamoliti da mu daju poslastice, tako se lakše opusti i ta nelagoda kraće traje, no dugo mu treba da nekog novog u potpunosti prihvati.
Također kad nepoznata osoba prvi puta uđe na njegov teritorij intenzivno prati njeno kretanje u prostoru i jako je osjetljiv na nagle pokrete. Kad nam netko nešto dodaje, prvo laje, zaletava se, a kad se ta gost smjesti, onda izrazito želi biti pokraj i bilo kakav nagliji pokret (ustajanje, kretanje, gestikulacija) od strane gosta uzrokuje gunđanje/lajanje/zaletavanje. Primjerice, ako sjedimo u dnevnoj sobi i gost krene na WC, on odhamh krene lajati, a u zadnje vrijeme i gricne - ugriz nije jak, no ipak je ugriz. Dolaze praznici i ne želimo ovako više živjeti - molim vas pomozite!
G.Za rješenje ovoga problema potrebno je promijeniti više stvari, neke istovremeno, a neke postepeno.

Psi čuju puno bolje od nas, no uglavnom nauče da ne reagiraju na nevažne zvukove, kao što to ne činimo niti mi - to je tzv. habituacija (navikavanje). Ako pas reagira na razne zvukove, čak i one tihe i nebitne, tada ili nije imao priliku za habituaciju u periodu kada je bio štene ili mu je dosadno.

Kada želimo da pas manje reagira na sve zvukove, tada mu prvo trebamo produžiti vrijeme koje provodi vani u šetnji, omogućiti mu više igre (npr. s drugim psima ili sa nama), dati mu neku zanimljivu igračku kada je u kući (npr. punjeni kong ili nešto za glodanje), započeti s njim trening ili ga odvesti na neki pseći sport. Umoran pas bit će mirniji. Naravno, količina i vrsta aktivnosti ovisit će o pasmini.

Kako bismo nadoknadili propuštenu habituaciju, psa možemo početi nagrađivati kada ne reagira na zvuk zvona na vratima (i druge zvukove). Ovo je najjednostavnije vježbati u dvoje: jedna osoba zvoni na vratima ili hoda po stubištu, tiše i mirnije nego što to inače radimo, a druga osoba ostaje uz psa i nagrađuje ga za željeno ponašanje. S vremenom onaj tko hoda po stubištu i/ili zvoni na vratima postaje sve glasniji,…
Ovo se ponavlja dok pas ne nauči da nema potrebe reagirati lajući.


Sa psom koji ne voli posjetitelje potrebno je posebno vježbati. Reagiranje na ljude može biti povezano sa strahom ili teritorijalnošću, ali posljedica u oba slučaja može biti agresivnost. Onaj tko poznaje pseći govor tijela, jasno će vidjeti što je od ovoga uzrok. Posebno, neki psi mogu burno i skačući dočekivati goste i kada im se jako vesele – ovo nije agresija, ali može izgledati tako nekome tko se boji. Osim toga, ako je pas velik, to može biti dovoljno da nekoga sruši.

U svakom takvom slučaju prvo je potrebno spriječiti da dođe do ugriza.
Dakle, ako netko dolazi u posjetu najbolje je staviti psa na povodac i tako dočekati goste. Nikako nije dobro grabiti psa za ogrlicu kada već krene prema gostima! Ovo je potrebno spriječiti prije ulaska gostiju, a predstavlja prvi korak u rješavanju problema.


Zatim, važno je goste upozoriti da se ponašaju mirno i predvidivo i da ne diraju domaćine (da se ne rukuju i ne grle). Psa neka ne gledaju i ne diraju.
Na ovaj način psa se uči da ljudi nisu opasni, da nema razloga za strah i/ili agresiju.


Dugoročno, kako bi ovu situaciju vlasnik mogao riješiti, potrebno je da započne osnovni trening temeljen na pozitivnom poticanju te da obavezno vježba signale/naredbe „sjedi“ i „čekaj“, a može i „mjesto“. Ako se vježba „mjesto“, ono mora biti dovoljno daleko od vrata da gosti mogu ući, raskomotiti se i otići sjeti do predviđenog stolca ili fotelje.
Kada vlasnik uvježba psa da sjeda na signal i čeka, tada više ne treba koristiti povodac kada gosti dolaze. Dovoljno je da psu kaže da sjedne i čeka. Najlakše je ako kod ulaska gostiju sa psom radi jedna osoba, dok druga otvara vrata.

Kod ulaska gostiju psa je potrebno nagrađivati za mirno ponašanje. Jako je važno psu ne davati poslastice ako već pokaze strah ili agresivno ponašanje.
Ovime će pas povezati svoje dobro ponašanje i ulazak gostiju sa nečim pozitivnim, a to su poslastice.


Nakon što gosti sjednu, pas im smije priči, samostalno i bez dozivanja. Kada pas priđe gostu, on/ona ih može nagraditi iz ruke, no neka ih ne gleda u oči i ne gladi.
Tek kasnije, kada se pas opusti to će biti moguće.


Kada se osoba želi kretati po prostoru stana, potrebno je da se prvo javi psu zato da se pas ne iznenadi, ne trzne naglo iz sna (jer većina pasa drema nakon nekog vremena). Potom, gost ili vlasnik može baciti psu poslastice po podu. Poslastice treba baciti dalje od gosta, dalje od puta kojim se kreće (npr. do WCa).
Ponovno, time se psa uči da kretanje gosta nije ništa opasno, nego dapače - prilika za pojesti neto jako fino.


Ukoliko se psa uči da ide na svoje mjesto, moguće mu je dok je na mjestu, a gosti su u kući, dati za igru kong punjen hranom ili neku kost za glodanje.
Na taj način pas će se baviti s igračkama i glodanjem, pa će biti manje usredotočen na goste.


Kada gosti odlaze, ponovno je potrebno psu reći da sjedne i čeka, ili ga poslati na mjesto, i u oba slučaja nagraditi njegovu poslušnost.

Ovaj cijeli postupak trajat će neko vrijeme, možda nekoliko tjedana ili mjeseci – ovisno o tome kako jako pas reagira i koliko vlasnik ima vremena za vježbanje. Osim toga, ovisi o tome koliko vlasnik inače vježba sa psom, te o pasmini psa (koliko je pasmina mirna ili ju je lako uzbuditi). Vježbanje treba započeti s onim gostima koji se ne boje pasa i spremni su surađivati u poduci. Tek kasnije, kada je pas jako dobro izvježban i shvaća što se od njega očekuje, moguće je pustiti i ostale goste u kuću.
No, dugoročno ovaj problem je itekako moguće riješiti ako se na njemu radi.

shutterstock 122947132
Ako vam se sviđa ovaj tekst, slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!

Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje problematično/agresivno ponašanje, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite." style="color: #333333;">kontaktirajte savjetnicu za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak
kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.


Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK