Menu

Upomoć, moja križanka labradora je postala agresivna prema drugim kujama!

Napisala: Dr.sc.Irena Petak

    Poštovana
, imam mješanku labradora koja je pas za poželjeti, ima 3 godine. Primijetila sam problem u ponašanju kada naiđemo na druge ženske pse, neovisno koliko su stari, moja se sva preobrazi i postane agresivna. Više se ne usudim pustiti ju s uzice.
Što mogu napraviti po tom pitanju?
Unaprijed hvala,
M.


Na ovo pitanje mogu odgovoriti samo vrlo široko jer nema dovoljno podataka za precizan odgovor. Bilo bi dobro znati da li je takvo ponašanje započelo sa pubertetom i kako ste do sada rješavali taj problem.

Međutim, kao odgovoran vlasnik prvo je potrebno da imate svog psa pod kontrolom kako ne bi stvarao nelagodu (ne mora to odmah biti ugriz!) drugim psima. Zbog toga ćete u većini situacija trebati imati psa na povodcu. No, to će Vam biti dobra osnova za vježbanje. Ukoliko koristite davilicu, odmah je zamijenite ormom/oprsnicom (ili eventualno nekom jako dobrom mekom ogrlicom ako vaš pas inače ne vuče na povodcu u šetnji).

Općenito, moguća su pet različitih uzroka koji su u pozadini problematičnog ponašanja:

1. Pitanje socijalizacije, odnosno da li je vaš pas imao prilike upoznati se sa drugim psima u razdoblju od otprilike trećeg do 16. tjedna starosti. Ako Vaš pas nije dobro socijaliziran, tada se ili boji ili krivo komunicira svoje namjere prema drugom psu. U ovom slučaju pomoći će druženje s drugim dobro socijaliziranim psima.

2. Ukoliko je pas imao loše iskustvo s drugim psima, tada će biti potrebno da prepoznate TOČNO kako ti psi izgledaju i/ili kako se ponašaju, te udaljenost na kojoj reagira. Kada precizno odredite ove parametre, počet ćete vježbati sa svojim psom. Prije početka još biste s njom trebali vježbati dvije stvari, a to je „sjedi“ i drugo je fokus („vidi“ ili „gle“ – odnosno neki drugi zvučni signal koji će značiti „usredotoči se na mene“).
Obavezno koristite metode pozitivnog poticanja („nagrađivanje“).
Kada uvježbate ove signale (sjedi i fokus), odnosno kada je poslušna na ulici i u parku kada nema drugih pasa, nakon toga možete početi vježbati u prisustvu drugih pasa.
Zatim počnite isto vježbati kada su drugi psi na onoj udaljenosti na kojoj ste odredili da vaša kuja ne reagira. Prvo možete vježbati u prisustvu mužjaka, a nakon toga i u prisustvu ženki. Svakako prvo vježbajte sa psima koji se lijepo ponašaju. Postepeno smanjujte udaljenost između pasa. Pazite! Ovo se vježba tjednima i mjesecima, a možda i godinama!
Nikako ne pokušavajte sve ovo napraviti u jednom danu ili jednom tjednu.
Ukoliko je drugi pas bez povodca i približava se vašem psu, maknite se ili mirno stojte držeći svog psa na povodcu dok ga vlasnik ne odvede. U tom slučaju ništa ne vježbate, samo kontrolirate situaciju.
shutterstock 366079295

3. Ukoliko se radi o agresiji koja je potaknuta hormonima (istospolna agresija), tada je prva preporuka da kastrirate svoju kuju.
Nakon toga (možda i paralelno) trebate s njom vježbati na gore opisan način. Naime, ako su razlog ovog ponašanja emocije (strah i/ili agresija), tada opisani postupak treba pomoći. Nakon obavljene kastracije, do rezultata ćete doći relativno brzo jer ovaj postupak služi samo kako bi se krivo naučena komponenta ovog ponašanja „obrisala“.


4. Postoje situacije u kojima psi reagiraju na vlasnikove emocije i brane ga. Na primjer, ako ste iz bilo kojeg razloga koji puta zategnuli povodac kada je bio dugi pas (ženka) u pitanju, tada pas zaključi da vas treba braniti.
Iz toga slijedi zatvoreni krug: zato što vas pas reagira ne određene pse (ženke), postajete oprezniji i sve češće zatežete povodac, itd. Zato pokušajte jednu jednostavnu stvar: malo opustite povodac kada god je drugi pas u blizini. Povodac treba biti taman toliko opušten da pas ne osjeća napetost, a ipak ne previše opušten da možete kontrolirati situaciju ako bude potrebno (ako ipak odreagira na drugog psa).


5. Pitanje: ima li vaša kuja kakve bolove ili neki drugi zdravstveni problem? Na primjer, labradori često imaju displaziju kukova i/ili laktova, a to im može uzrokovati bolove. Ako je to slučaj, potražite savjet veterinara. Nakon što ste sasvim sigurni da nema bolove, počnite ju učiti drugačijem ponašanju. Napominjem da je kod pasa koji imaju visoki stupanj displazije kukova teško odrediti kada ne slušaju npr. „sjedi“ zato što nisu dovoljno trenirani, a kada je to zbog bolova. Dakle, tek nakon što veterinar potpuno sigurno utvrdi da životinja nema bolova, možete nastaviti raditi „psihološki dio posla“.


Dakle, ovaj odgovor pokriva široki spektar rješavanja problema kod reaktivnih pasa. To ponekad može biti dovoljno za rješavanje problema, ali ne u svim situacijama. S obzirom da je još mlada, pravilnim radom se s njom može još puno toga postići!
shutterstock 653706079
Ako vam se sviđa ovaj tekst, slobodno ga podijelite na društvenoj mreži!

Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje problematično/agresivno ponašanje, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.


Pasji život™

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK