Logo
Print this page

Moj pas me pokušava ugristi kada ga hoću maknuti sa svog mjesta na kauču - što da radim?

Moj pas me pokušava ugristi kada ga hoću maknuti sa svog mjesta na kauču - što da radim?
Napisala: dr.sc.Irena Petak

Pozdrav,
trebala bi mi mala pomoć ili savjet u vezi mog Jack Russella a smatram da je ovo pravo mjesto za to!
Star je godinu dana, smatram da je općenito dobar i poslušan ali imam problema navečer.
Kad legne na kauč pred TV ili u krevet u spavaćoj sobi - nemoguće ga je maknuti.
Stalno reži kad mu se približimo, pa čak i ugrize ali ne jako - uglavnom ga uspijem nagovoriti da siđe i ode na mjesto (ima svoju kućicu u hodniku) -obično s poslasticama ili lopticom ali jedva. Bio bih zahvalan na savjetu!
M.


Pitanje da li pas smije ili ne smije ići na kauč ili krevet dio je kućnog odgoja. To znači da svaki vlasnik psa, zajedno sa svojom obitelji, treba odlučiti da li će njegov pas smjeti ići na kauč u dnevnom boravku ili krevet u sobi. Nema općenitog pravila za sve pse i vlasnike – postoji samo odluka pojedinog vlasnika da li će takvo ponašanje dozvoliti ili ne. Važno je da odluka u obitelji bude jednoglasna i konačna: ili pas uvijek to smije ili uvijek ne smije. Na primjer, ne možemo reći da pas smije na krevet ako je čist jer je vani lijepo vrijeme, a ne smije kada pada kiša. U odgoju pasa uvijek je na prvome mjestu dosljednost, pa tako i kod ovoga.


Može se odlučiti da pas, na primjer, smije na kauč u dnevnom boravku, ali ne smije ne krevet u spavaćoj sobi. Tu situaciju psi će dobro razumjeti.

Iz pseće perspektive mjesto na kauču ili krevetu je savršeno! Može biti da je jednako ugodno i meko kao pseći krevet, ali za njih ima posebnu vrijednost to što kauč ili krevet mirišu na vlasnika. Za psa to stvara ugodan osjećaj povezanosti s vlasnikom čak i kada vlasnik nije kod kuće.

Međutim, kada pas spava, neovisno da li je na svome mjestu, na kauču ili krevetu, potrebno mu se nježno javiti glasom prije nego što ga se dira, mazi ili makne s kauča. To je zato što psi sanjaju, te mogu biti u više ili manje dubokom snu. Kada ih naglo probudimo, moguće je da reagiraju agresivno – ili zbog straha ili zato što nastavljaju loš san i na javi.

Psa ne bi trebalo gurati sa kauča ili kreveta. Neki psi mislit će da je to početak igre ili prigoda za maženje, dok će neki to shvatiti kao agresiju od strane vlasnika i uzvratiti na isti način.

Ako se psu dozvoljava da ide na kauč ili krevet, pametno je naučiti ga da silazi na naredbu. To se vježba tako da se psu koji već je na kauču/krevetu, baci poslastica/igračka na pod, pa kada on skoči na pod kaže se „dolje“ ili „dolje idi“ (ili neka druga riječ koja vlasniku odgovara) i nagradi ga se. Da bi se psu olakšalo shvaćanje, moguće je uz riječ „dolje“ upotrijebiti i vizualni signal, odnosno pokazati mu s prstom prema podu dok je on još gore – ali u ovoj početnoj fazi učenja, obavezno je baciti i poslasticu/igračku na pod.

To treba ponavljati uz bacanje poslastice na pod tako dugo dok pas ne poveže riječ „dolje“ i/ili vizualni signal prstom prema dolje, i nauči da treba sići s kauča ili kreveta na naredbu (vokalnu i/ili vizualnu). Nakon toga to treba redovno koristiti, uz povremeno (sve rjeđe) nagrađivanje psećim poslasticama.

shutterstock 569551363


Konačno, moguće je psa naučiti da bude na kauču ili krevetu samo onda kada je kauč ili krevet prekriven sa nekom određenom dekom ili navlakom. Na primjer, psi mogu naučiti da ne ulaze u krevet ujutro, dok se krevet ne pospremi.

Osim toga, ako se vlasnici boje prići svom psu na kauču zato što reži, tada je moguće pozvati psa na neku udaljenost, reći mu da sjedne i čeka, te ga pozvati k sebi nakon što se ugodno smjestite na kauč. No, za ovo je potrebno prvo vježbati „sjedi“ i „čekaj“.

Dugoročno, pas bi trebao steći novu naviku, a to je da nema potrebe reagirati agresivno prema ljudima, te da je na kauču/krevetu potpuno siguran – i da ljudi koji mu prilaze imaju dobre namjere.

Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.

Pasji život™
Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i u časopisima - ukoliko ne tražite dopuštenje ili ne navedete  link na našu stranicu/ime autora članka, biti ćemo prisiljeni djelovati pravnim putem.

KOMENTARI

Share
Website developed @ mediaart.hr Sva prava pridržana.