Menu

Problemi s psima lutalicama i aktivnim psom

Napisala: dr.sc.Irena Petak
 
 

Rado čitam vaše tekstove u kojima uvijek nađem nešto što me zanima i hvala vam na tome. Naime ja živim u malom gradu u kojem nemamo ništa za pse pa čak ni pet-shop, a ja imam Belgijskog ovčara kojeg mi je suprug nabavio da bih se pokrenula jer imam povišen kolesterol. Prvi mi je pas sada ima nešto preko godinu dana – zanima me jeste ikada imali problema sa psima lutalicama jer kad bi ga odvela na jezero gdje ga jedino mogu pustiti da se istrči za nama krene čitav čopor i ja se preplašim i pobjegnemo u auto a i on također. On ima nekoliko prijatelja i to su male pasmine koje vlasnici puste i niko ih se ne plaši, ali ja svog ne smijem pustiti zbog djece. Sada vas molim za savjet što i kako jer ne bih voljela da mu uskratim igru a također ne bih voljela da ga napadaju drugi psi koji se kreću u čoporu...


Unaprijed hvala vam na pomoći,

B.

Poštovana, vaš pas spada u pasmine pasa koje se preporučaju iskusnim vlasnicima zato što su to psi puni energije, kojima treba puno kretanja i mentalne stimulacije. Dakle, priredite se na dužu listu svega što biste trebali učiniti.

U teoriji, ulični psi su dobro socijalizirani jer im je to uvjet za opstanak i uspješno funkcioniranje među drugima. Ipak, svi ti psi na ulici nisu pod zdravstvenom kontrolom veterinara, te mogu biti puni parazita (npr. buha) i prenosioci zaraznih bolesti. Konačno, ako se bojite, tada bi vas i vaš pas mogao poželjeti obraniti od njih. Zbog svega toga je najbolje da se i dalje maknete kada god ih vidite.

Mala opaska: za pse ne kažemo da žive u čoporu jer je vučji čopor = vučja obitelj (to su mama, tata i djeca vukovi – svi su u rodu).

No, plivanje je odlična aktivnost za psa. Zbog toga mislim da trebate pokušati dolaziti npr. u neko doba dana kada je manja vjerojatnost da sretnete te feralne (slobodnoživuće) pse.

S druge strane, trebali biste početi trenirati svog psa, kako bi u slučaju da ga trebate pozvati odmah došao. Uspješno dozivanje je važno na jezeru, ali isto tako u gradu na ulici gdje susrećete druge pse koji imaju vlasnike, a više o tome možete pročitati ovdje..

U svakom slučaju koristite metode pozitivnog poticanja („nagrađivanja“) za treniranje psa! Svaki oblik fizičkog kažnjavanja narušava emocionalni odnos psa i vlasnika, a može biti i fizički opasan za psa (npr. električne ogrlice koje su i zakonom zabranjene). Neke web stranice gdje možete pronaći kako raditi sa psom uz pozitivno poticanje možete vidjeti ovdje, i tu:
Zavisno od toga koliko je sigurno mjesto gdje psa izvodite u gradu u šetnju i među druge pse, trebate odrediti da li ćete ga puštati s uzice ili ne. Prvi uvjet za puštanje s uzice je da psa možete uspješno dozvati. Drugi uvjet je da se dobro slaže s drugim psima. Treći uvjet je da je u tom parku ili na livadi siguran od prometa, da nema ostavljenih otrova (npr. meka za štakore) i sl.

Općenito, ova pasmina se može slagati s djecom ako su od rane dobi naučeni na djecu tj. važno je koliko ste pažljivo socijalizirali svog psa. S obzirom da je vaš pas mlad, ako to niste do sada napravili, onda je vrijeme da ga počnete učiti na dobru djecu, koja znaju sa psima. Dakle, kada ste u parku ili na ulici, ako neko dijete želi prići psu, u prisustvu roditelja koji se s time slaže, dopustite da dijete da poslasticu vašem psu. Ovdje možete pročitati više o tome, a ovdje je je slikovno prikazano ono što djeca ne smiju činiti psima:
okip8
Trening psa s „nagradama“ predstavlja jedan oblik mentalne stimulacije, dok su plivanje i trčanje oblici fizičke aktivnosti za pse. Osim treninga, pse možemo poticati i raznim igračkama, kao što je kong punjen hranom/poslasticama (o čemu svo već pisali), ili nekim složenijim igračkama. Ovo je jedna web stranica s koje možete naručiti igračke.  Naravno, neke igračke možete izraditi sami, pa je zgodno da pratite objave na Facebooku gdje često netko objavi neku dobru ideju. Evo jedne takve ideje:Osim toga, možete se sa psom igrati traženja mirisa (tzv. nosework). Opet, ovdje je jedan takav primjer:Dakle, sa psom kao što je vaš važno je da trenirate, te da mu pružite puno mentalne i fizičke vježbe. Trening će vam omogućiti da bolje kontrolirate psa, pa ćete ga moći pustiti s uzice s manje straha. Opreza nikada dosta! No, strah bi postepeno trebao nestati.

Konačno, s obzirom na mogućnost susreta s slobodnoživućim psima, ne bi bilo loše da kastrirate svog psa jer u slučaju da se neka ženka tjera, veća je vjerojatnost da će vašeg psa napasti neki mužjak ako ga doživi kao konkurenciju, tj. ako nije kastriran, a mogao bi poželjeti i pobjeći za ženkom. Razmislite o tome ukoliko vam je pas samo ljubimac.

Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.

Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i časopisima - ukoliko već ne tražite dopuštenje, molimo navedite barem link na našu stranicu/ime autora/ice članka ;)
KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK