Menu

Upomoć, moj se pas ne da dodirivati!

Napisala: dr.sc.Irena Petak

Poštovana,
svoju kujicu Daisy smo nabavili od uzgajivača, kojeg smo pronašli preko oglasnika jer smo baš željeli imati engleskog Basseta, a papiri nam nisu bili važni. Uzgajivač je bio vrlo ljubazan i ponudio nam je da se nađemo s njim na pola puta, jer je on dolazio iz druge države. Sastali smo se na autocesti, na parkiralištu. Ona je bila je tako mala i slatka, niti slutili nismo kakve ćemo probleme s njom imati. Nije imala knjižicu, ali uzgajivač nam je dao bočice od cjepiva koje je primila, i nije bila mikročipirana.
Kada je bila stara pet mjeseci u šetnji ju je napao terijer iz susjedstva. Kada je bila stara oko osam mjeseci, prvi puta je režala na nas kada smo joj pokušali uzeti nešto iz usta. Ona i dalje piša po kući, i tu smo sve pokušali, od nagrađivanja do kažnjavanja! Ipak, naš najveći problem je agresija prema ljudima. Na primjer, ako je probudimo, napada nas ugrizom. Ne smijemo sjesti na kauč ako je ona na njemu leži. Kada želimo sjeti na kauč, gurnemo je dolje s kauča rukom, ali onda grabi ruku. Onda joj oštro kažemo „ne“ i malo je klopimo. Ako prođemo pored psećeg kreveta, zgrabi nas za nogu. Više ne znamo kamo da ga premjestimo da joj ne bi prilazili. Njezinoj zdjelici s hranom ne možemo uopće prići ako jede, jer smo već bili ugriženi više puta. Kada nam dolaze gosti s malom djecom, stavljamo joj brnjicu.

Zbog njezinih problema u ponašanju pokušali smo je preudomiti kod jednog trenera, no on ju je vratio natrag zato što se bojao za sigurnost svoje djece.
Sada ima četiri godine, pa razmišljamo da ja damo pariti jer bi se možda smirila kada bi poslala mama.
Što vi mislite o svemu ovome?
Unaprijed hvala,
T.P.
O tome kako naučiti psa da prestane obavljati nuždu u kući puno smo pisali - ako vas zanima baš sve, kliknite ovdje, ovdje i tu. Osnova je očistiti sva mjesta u stanu na kojima pas urinira s otopinom vode i alkoholnog octa (50:50) ili sa nekim sredstvom baš s tom svrhom koje možete kupiti u nekoj trgovini za ljubimce. Zatim, nemojte ju kažnjavati zato što se pomokrila! Očistite u tišini, nemojte ju gledati, nemojte joj ništa govoriti. S druge strane, kada god obavi nuždu izvan kuće, nagradite ju s poslasticom i s puno pažnje (pokažite joj veselje).

Nažalost, mnogi vlasnici dođu u napast da udare psa. Općenito, fizičko kažnjavanje psa dovodi do povećanja straha i agresije. Posebno, baš nikada ne biste smjeli udariti psa rukom, nogom ili povodnikom. To su najgore opcije zato što pas koji se boji ruke reži i želi ugristi ruku koja mu se približava, čak i kada ga se želi pogladiti. Isto tako je s nogom. Ako se psa udari s povodcem, slijedeći puta pas će se bojati prići vlasniku koji drži povodac i doziva ga, pa se psa ne može dozvati npr.u parku.

Pas mora imati povjerenje u vlasnika i uz njega se osjećati sigurno. Naravno, vrijedi i obrnuto: vlasnik mora imati povjerenja u svog psa i ne bojati ga se.

shutterstock 184723676
Psima bismo trebali dati mira dok jedu i spavaju. Međutim, kod pasa koji su agresivni prema svakome tko im prilazi dok jedu, moguće je obrok hrane podjeli se na male djeliće i psu pomalo dodavati hranu u zdjelicu. Na početku treba biti oprezan, i najbolje je dodavati hranu pomoću žlice. Time bi pas trebao naučiti da ruka donosi hranu, i uz puno vježbanja prestati agresivno reagirati.

Zatim, umjesto guranja s kauča trebate je učiti da silazi na naredbu. Dakle, počnite s redovnim vježbanjem: kada tek skoči na kauč (prije nego što legne), bacite joj na pod omiljenu poslasticu (ili igračku). Kada siđe, u trenutku doskoka na pod recite „dolje“. Čekajte da se ponovno popne na kauč i ponovite postupak. Da biste joj olakšali razumijevanje naredbe/signala, možete s prstom pokazati prema dolje (prema podu). Ponavljajte ovo par puta, pa nastavite svaki dan nekoliko puta dok ne nauči naredbu.

Nemojte se s njom otimati za stvari, nego ju naučite naredbu/signal „pusti“.

Nemojte joj naglo prilaziti i buditi je dok spava! Umjesto toga, javite joj se unaprijed, i na udaljenosti na kojoj vas ne može dohvatiti. Kada se probudi, pogledajte ju sa smiješkom i ako vidite veseli repić, tada je nagradite, možete joj dati poslasticu ili je pomaziti ili se s njom poigrati. Nitko ne voli naglo buđenje…

Konačno, moram reći da ne preporučam korištenje brnjice, ali shvaćam brigu za sigurnost djece. Osobno, ja bih držala djecu i psa u odvojenim prostorijama zato što se možda pas boji djece, pa bi i njoj bilo ugodnije da ih ne mora podnositi. Općenito pravilo je da se djecu do 10 godina starosti i psa NIKADA ne smije ostavljati same bez nadzora, o čemu više možete pročitati ovdje i tu..

Ako joj već stavljate brnjicu, važno je da to ne doživljava kao kaznu. Zato ju treba postepeno učiti na stavljanje brnjice, uz nagrađivanje. Brnjica kakvu preporučam je u obliku košare. Takva brnjica pogodna je za trening, jer je moguće davati psu poslastice dok ima brnjicu.

shutterstock 123361492

Na kraju, s obzirom na probleme u ponašanju mislim da je bolje da ne parite svoju kujicu. Naime, problemi u ponašanju mogu biti povezani s genetikom ili učenjem. S obzirom da ne možemo znati iz kakvih je točno uvjeta (epigenetika) i da li iste
probleme s agresijom imaju i njezina mama ili braća i sestre iz legla, onda postoji mogućnost da je ta reaktivnost nasljedna. Ako se radi o naučenim ponašanjima, onda bi i ona mogla naučiti iste stvari svoje štence. Dakle, vaš problem s agresijom bi se uvišestručio!

Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.


Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i časopisima - ukoliko već ne tražite dopuštenje, molimo navedite barem link na našu stranicu/ime autora/ice članka ;)

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK