Menu

Prijevoz psa zrakoplovom - što je važno znati i koga možete pitati?

Drago i štovano čitateljstvo, tokom par mjeseci uputili ste nam nekoliko upita o tome kako psa transportirati zrakoplovom - neki od vas su pitali za male pse u kabini, dok je druge zanimalo što s većim psom - posljednji mail je u stvari objedinio sva vaša pitanja i nije bilo druge nego naći nekoga tko o tome zna sve – i može transportirati pse (rima, ali štima).
Tihomir Chudy je zaposlenik međunarodne prijevozničke kompanije cargo-partner i veliki zaljubljenik u pse, vlasnik Trgovine za kućne ljubimce Pet Trotinet i predsjednik Kluba sportskih i zaprežnih pasa Zagreb.

tile4
Foto: Tihomir Chudy
Tihomir (drugi s lijeva sa svojim Tamaskanom Gruom) je idejni začetnik odjela za transport kućnih ljubimaca Pet Friendly Forwarder u sklopu matične kompanije cargo-partner, koji se isključivo bavi transportom ljubimaca, i to ne samo avionom, već i cestovnim prijevozom u skladu s Pravilnikom o zaštiti životinja tijekom prijevoza koji možete pročitati ovdje.
Strašno nam je drago što konačno u Hrvatskoj imamo nekoga kome se možemo obratiti s povjerenjem – ne samo s pitanjima, već i samim transportom naših najboljih prijatelja. 


Dragi Pasji živote,


Moj suprug se nedavno i nenadano zaljubio u pse. Do sada smo imali mačke, ali bio je u posjetu prijatelju koji ima štence Labradora i sada je posve obuzet željom za psom. Mene bi isto veselilo imati psa, međutim – živimo na relaciji Turska – Hrvatska - Amerika i nisam sigurna koliko je to komplicirano. Vjerujem da vi znate nešto o transportu pasa avionom, pa vam se obraćam sa željom da saznam bi li uopće sada imalo smisla nabavljati psa i kakvog. Možda je s manjima manje komplicirano jer sam čak i vidjela nekada da se voze u avionu s vlasnicima.

Unaprijed hvala na odgovoru,

B.

Odgovara: Tihomir Chudy, cargo-partner/Pet Friendly Forwarder

Poštovana, ukoliko se odlučite za Labradora, morate imati na umu da taj pas neće moći biti sa vama u kabini zbog svoje veličine. Morati će putovati u prtljažnom prostoru/tzv.cargu u za to predviđenom transporteru, no to mora biti baš transporter za vožnju avionom, ne vaš kućni boks. Naravno da takav transporter zbog veličine psa mora biti adekvatno velik – u njemu pas mora moći stajati, sjediti, okrenuti se oko sebe i leći. Također valja imati na umu da će taj transporter morati stati u automobil, odnosno u slučaju tako velikog psa – trebati će vam cijeli prtljažnik ili adekvatna prikolica.

tile10

Foto: Tihomir Chudy, Gru u transportnom vozilu cargo-partnera

U tom vam slučaju zrakoplovni agent neće trebati, no kada kupujete kartu, morate naglasiti da s vama putuje ljubimac i tada plaćate samo nadoplatu. Moramo naglasiti da transporter adekvatan za zrakoplovni prijevoz psa veličine Labradora košta između 1500 i 2500 kuna, no mi ga nudimo u sklopu usluge transporta ljubimaca.

tile 11
Foto: Tihomir Chudy
Ukoliko pas putuje u prtljažnom prostoru na prekooceanskim letovima, neke zrakoplovne kompanije na takvim letovima dozvoljavaju vlasniku ili pratitelju psa (kada mi transportiramo životinju, pratnja se podrazumijeva) da povremeno može obići psa u prtljažnom prostoru te provjeriti kako je, napojiti ili ga nahraniti.

shutterstock 531236431


Imajte na umu da za vrijeme bilo kakvog putovanja životinja mora cijelo vrijeme biti u svom kavezu/transporteru i ne smije se vaditi/izvoditi van - znači da će eventualnu nuždu obaviti u transporteru. Stoga, ukoliko često letite na prekooceanskim letovima, a još nemate psa - razmislite i o troškovima. Za detalje oko pratnje i cijena destinacije stojimo vam na usluzi, kontakt je u dnu teksta.

shutterstock 531236422


Ukoliko pak želite imati psa koji bi isključivo putovao sa vama u kabini, onda morate nabaviti malu pasminu koja će narasti do samo 8 kg, odnosno za neke zrakoplovne kompanije je gornja granica 8 kg zajedno sa transporterom, dok je za druge to 10 kg ukupne težine (pas+transporter).
U stvari, sama težina nije presudna, no transporter ne smije prelaziti dimenzije koje propisuje zrakoplovna kompanija kojom letite - pas koji je s vama u kabini mora biti smješten ispod vašeg sjedala. Uobičajene dimenzije transportera su 50x40x20, no svaka zrakoplovna kompanija ima svoju regulativu za dimenzije transportera koji stane ispod sjedala.

shutterstock 182191343
   

Prije nabavke bilo kakvog psa (mi savjetujemo da udomite odraslog psića ili da kupite malu pasminu od odgovornog uzgajivača, a ne "štancera", kako ne bi bilo iznenađenja oko stasa vašeg pasa ;) op.ur.) koji bi putovao sa vama ne bi bilo loše provjeriti koje su zdravstvene regulative između zemalja u koje želite putovati (mikročip, cjepivo protiv bjesnoća, titar testovi itd. - više ćete naći ovdje)


Ukoliko putujete s kućnim ljubimcem, to se naziva nekomercijalni uvoz. Pod nekomercijalnim kretanjem pasa, mačaka i tvorova podrazumijeva se kretanje do pet komada kućnih ljubimaca koji ne moraju biti iste vrste. Možete npr. putovati s dva psa i tri mačke, no tada ne mogu svi biti u kabini zato što je u kabini dopušteno prevoziti samo dvije životinje na istom letu.
shutterstock 480098080


Dakle, nekomercijalni uvoz je transport do 5 životinja u pratnji vlasnika ili druge osobe koja je odgovorna za njih, uz uvjet da ti kućni ljubimci nisu namijenjeni prodaji, predaji drugom vlasniku ili u druge komercijalne svrhe. Njihovo kretanje mora biti potaknuto potrebom kretanja vlasnika s kojim putuju u istom prijevoznom sredstvu.

U slučaju putovanja zrakoplovom kućni ljubimac može biti smješten u putničkoj kabini zajedno s vlasnikom ili može biti vremenski i/ili prostorno odvojen od vlasnika, što znači da se vlasnik nalazi u putničkoj kabini, a životinja u prtljažnom prostoru/cargu istog zrakoplova ili vlasnik i kućni ljubimac mogu putovati odvojenim letovima uz uvjet da vlasnik potpiše izjavu kojom imenuje neku drugu osobu koja će biti odgovorna za životinju što može biti kapetan zrakoplova ili otpremnička i prijevoznička agencija poput naše.

shutterstock 67962091


U slučaju odvojenih letova vlasnik je dužan na zahtjev nadležnog tijela koje obavlja pregled priložiti dokaz da je njegovo kretanje povezano s kretanjem kućnog ljubimca i to u obliku avionske karte ili ukrcajne propusnice/boarding karte. U slučaju neispunjavanja ovih kriterija (npr. kad životinja putuje sama) kretanje se smatra komercijalnog karaktera te podliježe carinskim propisima.
Također odnedavno nudimo i cestovni transport od vrata do vrata, tzv. "door to door" uslugu prijevoza za jednog ili više pasa u nekomercijalne kao i komercijalne svrhe - npr. kada uzgajivač prodaje psa u bilo koju evropsku zemlju, tako da nam se možete obratiti i za "zemaljska" a ne samo "zračna pitanja" ;)
Kompanija posjeduje LAR certifikat, ja osobno imam položen certifikat za međunarodnog pratitelja/vozača životinja, auto ima certifikat od veterine da može prevoziti životinje, posebnu klimu i ventilaciju u tovarnom prostoru za pse i vozilo ima navigaciju odnosno GPS tako da onaj koji šalje psa u svakom trenutku može vidjeti gdje mu je pas, koliko ga brzo vozim i kolika je temperatura u "pasjem" dijelu vozila!
Nadam se da sam vam u potpunosti uspio odgovoriti na upit - za detalje i/ili druga pitanja u vezi pravila, destinacija, zrakoplovne regulative i cestovnog prometa molim obratite se na 098/278-919 (Biljana Roknić), Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 


Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
">tile foto1
Poruka drugim medijima - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i časopisima - ukoliko već ne tražite dopuštenje, molimo navedite barem link na našu stranicu/ime autora/ice članka ;)

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK