Menu

Udomila sam plahu kujicu - kako joj pomoći da prevlada strah od ljudi?

Napisala: dr.sc.Irena Petak

Poštovanje! Prije par tjedana stigla nam je na oporavak nakon kastracije plaha kujica. Došla je s ceste. Navodno je tjerana, moguće i maltretirana. Brzo se navikla na nas, veseli se, iskazuje povjerenje i privrženost. Iz dana u dan napreduje po pitanju strahova i plahosti. Ono što me brine je sljedeće: kad u stan dođe neka druga osoba, kujica jako reži, grmi, mrmlja i ne da si blizu. Moguće da je u pitanju strah, obrana teritorija ili oboje. Kako da se u tome mi postavimo? Hvala na odgovoru i srdačan pozdrav!
Z.


Psi koje udomimo uvijek nose i svoj „teret“ iz prethodnog razdoblja života. To mogu biti dobre i loše navike, a na nama je da ih prihvatimo ili ih učimo nekom novom obrascu ponašanja.
S obzirom da je kujica inače plaha, više je vjerojatno da reži jer se boji.
Ovdje možete vidjeti neke slikovne prikaze psećeg govora tijela, i usporediti s onime kako se ponaša vaša kujica, a više ćete naći na kraju teksta:

c users melissa desktop fearposterpic resized 600

Vaša će kujica trebati neko vrijeme (možda tjedne, a možda mjesece) da se opusti. Budite strpljivi.

Za sada je najvažnije da gosti koji dolaze u vaš dom ne prisiljavaju kujicu na maženje i diranje. Dakle, gosti trebaju ući u vašu kuću ne svraćajući pažnju na kujicu, ne gledati u njenom smjeru, ne obraćati joj se direktno.

Kada gosti dolaze u kuću, možete i rasipati neke poslastice po podu dalje od vrata, kako bi kujica bila usredotočena na ono pozitivno kod dolaska „strašnih ljudi“, i tako ih počela povezivati s nečim dobrim. (ovo je Rujanin recept, njezina Pixie je isto bila istraumatizirana).

Kada gosti sjednu, tada im možete dati u ruku neku poslasticu koju trebaju držati pored sebe ili u ruci. Ona smije prići ako i kada želi, te uzeti poslasticu. Ako ne želi, nema veze - na ništa je ne prisiljavajte. Znači, opet kod toga ne smiju gledati direktno u kujicu i ne dozivati je. Kada uzima poslasticu, tada je ne treba odmah maziti. Za neko vrijeme (npr. za par dana), bit će moguće da je se malo pogladi po obrazu.

Nikako je se ne treba gladiti po čelu i vratu! Nemojte joj zuriti ravno u oči! Za pse to znači prijetnju - to nije pristojno ponašanja kao kod nas ljudi.

Dok gosti ulaze, mirno razgovarajte s njima. Nastojite izbjegavati grljenje i ljubljenje s gostima, zato da ona ne bi pomislila da Vas treba braniti jer su Vas oni zgrabili.
Ako se bojite da bi ih mogla ugristi, unaprijed je stavite u neku drugu prostoriju i onda je pustite tek kada gosti sjednu i smire se.

Ako gosti budu hodali po kući, trebali bi ignorirati kujicu. Ukoliko idu prema njoj, a ona počne režati, trebali mi mirno stati i čekati da prestane (naravno, ovo podrazumijeva da se ne bojite da će ugristi, a ovisi i o veličini psa ukoliko očekujete ugriz) - a tek zatim otići dalje. Neka ne bježe od nje jer će joj u protivnom potvrditi da je režanje uspješno za tjeranje "opasnih uljeza" - opet, ovo znači da ste vi sigurni da ona ne bi ugrizla.

Ako budete dobro radili, za koji mjesec će kujica povezati dolaženje gostiju sa dobivanjem poslastica, pa će ih dočekivati bez straha.
Možda će im se jednoga dana i veseliti, barem onima koji su joj davali puno poslastica...

Kako bi olakšali učenje kod plahih pasa, moguće je koristiti DAP (Dog Appeasing Pheromone). To je feromon kakav luči mama kuja kada ima štence, a smirujuće djeluje i na odrasle pse. DAP nije lijek i ne izaziva ovisnost.
Tvorničko ime proizvoda koji sadrži DAP je Adaptil, a može se kupiti kao oglica, sprej ili difuzer. Veterinarske ambulante mogu ga nabaviti kada se s njima dogovorite, a dostupan je i na webu, te u Pet centru (prema informacijama u trenutku objavljivanja, op.ur.).

I na kraju, evo "psećeg rječnika" autorice Lili Chin prema dr.vet.med. Sophiji Yin, a preporučamo i knjigu naše autorice Mirte Jambrović Kako psi komuniciraju - ulomak pročitajte ovdje. Više o strahovima kod pasa naći ćete ovdje.
doggie lang
Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte stručnjakinju za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Poruka drugim medijima - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i časopisima - ukoliko već ne tražite dopuštenje, molimo navedite barem link na našu stranicu/ime autora/ice članka ;)
KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK