Menu

Maltezerica pišulja - i ne samo to....

Napisala: dr.sc.Irena Petak

Poštovani,

Javljam Vam se u vezi problema sa Maltezericom.
Naime ona je stara 7 mjeseci i piški i kaka po svuda (najčešće na kauč) i to radi najčešće dok mene nema jer sam na poslu, ali napravi to i ispred mene dok ju gledam. Tako je od kad sam je dovela sa dva mjeseca, kupili smo ju preko oglasnika od neke obitelji, gdje sam mamu vidjela, ali tatu ne.
Bilo je nekih boljih dana, ali unatrag mjesec dana je baš to jako loše.
Isto tako imam i starijeg maltereza od 6 godina i ona je jako ljubomorna na njega (čim njega krenem podragati ona se gura i žali ako nju ne počnem mazit).
Ne znam više kako bih joj pristupila jer nikakvo nagrađivanje ne pali kod nje. Kada se popiški vani dobije nagradu i jako je hvalim, a kad to u kući obavi (a to je 95% slučajeva), vičemo „ne to!“ i nosim je na pelenu, nastojim ju ignorirat neko vrijeme.
Inače je jako umiljat pas, jako je mazna.
Da još samo napomenem da ona nema problem leći tamo gdje se popiški.
Kastrirana je sa 5 mjeseci, a unatrag mjesec dana je baš to jako lose, toliko loše da se popiški na kuhinjski stol. Nadam se da ćemo naći rješenje.

Molim Vas za neki savjet,
Srdačan pozdrav
P.


Kada je riječ o pasminskim psima, naročito onim pasminama koje su jako popularne, prije svega je važno odabrati štene od uglednog uzgajivača. Naime, nekvalitetan uzgoj (tzv. "štanc"), najviše zarade ima upravo sa popularnim malim pasminama pasa. Popis zdravstvenih problema kod pasa koji dolaze iz takvih uvijete još nije do kraja ispisan, a sigurno može uključivati i neke probleme s neurednim mokrenjem.
Osim toga, ova pasmina je poznata po tome da može imati dugotrajan period učenja da nuždu ne obavlja kod kuće, čak i do 7-8 mjeseci.

S obzirom da ste se odlučili za vrlo ranu kastraciju kujice, bilo bi dobro da je odvedete kod veterinara na pregled urogenitalnog sustava. Naime, mali postotak kuja može imati problema sa zadržavanjem mokraće nakon kastracije.

Sva mjesta gdje se kujica popiški i pokaka trebate očistiti s otopinom alkoholnog octa i vode (50:50), kako bi uklonili miris tako da njoj to više ne miriši kao „mjesto za pišanje“. Nikako nemojte čistiti sa onim kućanskim sredstvima koja sadrže amonijak.

Kujicu nikada ne smijete fizički kažnjavati
, ali nemojte niti vikati na nju, nemojte joj puno pričati kada se to dogodi. Jednostavno ju ignorirajte i očistite u tišini.

S druge strane, nastavite je nagrađivati kada to obavi vani.
Osobno, mislim da je korisnije ne ostavljati psima pelene po kući, ali ako je Vaša želja da ona piški na pelene, tada je svakako nagradite i kada se popiški po peleni.

malat


Zatim, trebate utvrditi kada, u kojem trenutku se to uriniranje i defeciranje događa, na primjer: da li slijedi nakon nečega što kuja vidi, čuje, namiriši izvana (npr. buka na stubištu, lajanje nekog psa) ili nakon nečega u međuodnosu s vama (članovima obitelji) ili drugim psom. Ovo je jako važno! Naime, neki psi se lako uzbude oko svega, pa im jednostavno „pobjegne“ malo mokraće kada su uzbuđeni, u strahu ili od veselja.

Jedan od mogućih razloga za zabrinutost, nelagodu ili uzbuđenje Vaše kujice može biti i ponašanje starijeg psa prema njoj. Ne navodite je li i on kastriran.
Važno je da promotrite njegovo ponašanje prema njoj, da li na nju naskakuje, da li je odgurne kada su zajedno u Vašoj blizini, da li joj dozvoljava korištenje igračaka i sl.


U odnosu s drugim psom trebate uspostaviti potpuno uravnotežen odnos, to znači da ih trebate istovremeno maziti, hraniti, itd.
Ovo je najjednostavnije kroz trening s nagradama, učeći ih osnovne signale i trikove. Na taj način bi se trebala smanjiti ljubomora među Vašim psima, ako postoji.
malat2


Konačno, kao pomoć da bi se Vaša kujica lakše opustila, te da bi s njom mogli lašče učiti nove oblike ponašanja, možete koristiti preparat sa psećim feromonom, tzv. DAP, koji je na tržištu dostupan kao proizvod Adaptil (sprej, difuzer i ogrlica). Molim da uzmete u obzir da ako je razlog za uriniranje medicinske prirode, onda DAP neće imati nikakvog učinka. Isto tako, ako samo primijenite DAP, a ne prepoznate neposredni uzrok zabrinutosti Vaše kujice, i ne otklonite taj uzrok, to opet neće biti dostatno da promjeni njeno ponašanje. Dakle, za uspješno rješenje problema pas mora biti zdrav, uzroci prepoznati i otklonjeni.

P.S.
Najveći broj vaših poruka u vezi problema s učenjem obavljanja nužde kod pasa došao je od strane vlasnika Maltezera, stoga svakako ima nešto u iznesenoj tezi da su "teški" na učenje tih vještina... (op.ur.)Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte stručnjakinju za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK