Menu

Lajavi psić - što sad?

Napisala: dr.sc.Irena Petak

Poštovana,

Imam njemačkog špica starog godinu i po. Ima problem sa prekomjernim lajanjem na strance i na druge pse. Vodili smo ga i na dresuru međutim kratko je trajala jer je trener preselio u drugi grad. Pomozite mi posavjetujte me kako da mu odagnam taj strah. Hvala Vam
A.

Svi psi laju, ali neki to čine češće, a neki rjeđe. Ne dozvoliti psu da laje bilo bi okrutno - ne smijemo očekivati da pas nikada na laje. Lajanje je jedan od oblika glasovne komunikacije pasa, i predstavlja prilagodbu na život s ljudima zato što je nama taj način komunikacije jako važan.

Kada se odlučimo nabaviti psa, trebalo bi uzeti u obzir da su neke pasmine pasa poznate po tome da laju više ili manje. Njemački špicevi su lajavci, pa je to osobina koju se ne može zanemariti, samo ublažiti odgojem. U tome je ključna kvalitetno provedena rana socijalizacija, odnosno pas treba prihvatiti druge pse i ljude kao normalan dio svog okoliša, te se naučiti pristojno ponašati u njihovom društvu.

shutterstock 91276508


Da bi se smanjila količina lajanja potrebno je istovremeno provoditi nekoliko stvari:

1. Veoma je bitno da vlasnik svojim ponašanjem ne potiče psa na lajanje. Najčešće kada pas zalaje, vlasnik ga nastoji smiriti i ušutkati. No, psi žele privući našu pažnju, a ako im pričamo, oni će nam nastaviti odgovarati,… Zbog toga je potrebno da vlasnik ignorira pseće lajanje. Ukoliko želi prekinuti psa da laje, onda to treba učiniti na neki način koji ne uključuje vlasnikovu pažnju, kao što je na primjer iznenadni neugodni zvuk (udaranje dva metalna poklopca jedan o drugi, zveckanje kamenja u staklenoj boci i sl.). Nakon čega treba odmah psu dati neku naredbu/signal kako bi se njegovu pažnju zaokupilo s nečim drugim.

2. Ako želimo da pas ne reagira lajanjem na sve što čuje, potrebno je da je umoran od šetnje i igre. Dakle, svakodnevno je potrebno psa izvoditi više puta van u šetnju, omogućiti mu druženje s drugim psima, igru, trčanje i šnjofkanje. Zatim, u kući bi pas trebao imati interaktivne igračke (kao što je npr. Kong). Vlasnik se treba baviti sa psom, a trening s pozitivnim poticanjem („nagradama“) je dobar primjer toga.

3. Nakon što vlasnik prepozna koji su točno razlozi (poticaji) da pas počinje lajati, potrebno je da započne učiti psa da ne reagira na te poticaje. Ovdje je veoma bitno da pas prije toga nauči surađivati s vlasnikom kroz osnovni trening. Jedan od primjera je lajanje na druge pse, pri čemu vlasnik treba prepoznati na kojoj udaljenosti njegov pas reagira, te prije nego što pas počne lajati privući njegovu pažnju na sebe i proći kroz situaciju zadržavajući pažnju svog psa. Cilj je naučiti psa da kada vidi drugog psa, pogleda svog vlasnika i očekuje nešto pozitivno (pohvalu, poslasticu, igračku, i sl.).

4. Pse koji laju kada zazvoni zvonce ne ulaznim vratima, potrebno je početi vježbati uz najkraću zvonjavu, i nagraditi ako ne zalaju. Postepeno se pojačava i produžuje zvonjava, a pse se nagrađuje ako ne zalaju.

5. Ako želimo naučiti psa da prestane lajati na signal/naredbu, npr. „tišina“, „šuti“ ili „mir“, tada je potrebno prvo ga naučiti da laje na naredbu. Kada pas laje na naredbu, u trenutku kada prestane treba ga pohvaliti i nagraditi, te izgovoriti odabrani signal za prekid lajanja.

6. Konačno, ukoliko vlasnik inače trenira psa, moguće je prekinuti lajanje tako što se psu koji počinje lajati narediti da učini nešto drugo, da obavi ono ponašanje koje će ga zaustaviti u lajanju. Na primjer, psa koji laje pred ulaznim vratima moguće je poslati na njegov krevet, i nagraditi ga za poslušnost.

shutterstock 411161446


Dakle, uz mnogo rada sa psom vlasnik može naučiti psa da rjeđe i manje intenzivno laje u nekim životnim situacijama. Ukoliko vlasnik nema iskustva u radu sa psima, tada je potrebno da ga u tome poduči trener ili savjetnik za ponašanje pasa, jer nagrađivanje psa u pogrešnom trenutku ili kažnjavanje mogu uzrokovati još intenzivnije lajanje. No, u konačnici vlasnik mora sam raditi sa psom jer samo ispravno postupanje u svim životnim situacijama u kojima se pas i vlasnik nalaze može dovesti do rezultata. Nikako nije preporučljivo psa ostaviti kod trenera na preodgoju, jer u tom slučaju će pas naučiti da ne laje kada je s trenerom, a vlasnik će svojim ponašanjem i dalje poticati psa na lajanje.


Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte stručnjakinju za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila precizan program rada s vašim psom.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Poruka drugim medijima - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i časopisima - ukoliko već ne tražite dopuštenje, molimo navedite barem link na našu stranicu/ime autora/ice članka ;)

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK