Menu

Upomoć, moj pas klopa svoj i drek drugih pasa!

Napisala: dr.sc.Irena Petak

Poštovani, moj dvogodišnji Irski setter od malena jede ne samo svoj izmet, već i onaj drugih pasa. Čitala sam negdje da to nije normalno, pokušavam ga odviknuti – bez kazne, odvučem mu pažnju slasticom. Neki su mi ljudi rekli da ne hranim dovoljno dobro, no hranim ga super premium briketima. Pokušala sam i s nekim drugim vrstama briketa, ali nije bilo promjene. Redovno dobiva tabletice protiv crijevnih parazita, u dobrom je stanju, veseo i sjajne dlake. Nisam čula da je itko imao takvih problema pa sam doista zabrinuta.


P.


Stručni naziv za jedenje fecesa (izmeta) je koprofagija. Koprofagija je prisutna kod puno životinjskih vrsta, a može biti normalno ponašanje ili pokazatelj zdravstvenih i mentalnih problema.

Procjenjuje da je koprofagija prisutna otprilike kod polovice pasa, bez obzira na pasminu. Neki psi jedu svoj izmet ili izmet drugih pasa, neki jedu ljudski, mačji ili izmet od konja i drugih kopitara ili papkara. Zbog toga što koprofagija može biti pokazatelj nekih drugih problema kod pasa, ne bi je trebalo zanemariti.

Koprofagija je normalno ponašanje pasa u određenim okolnostima, kao kod kuja koje imaju štence jer na taj način održavaju čistoću legla, a prisutna je i kod nekih psećih rođaka (npr. kojoti pojedu izmet drugog istovrsnika i zamjene ga sa svojim). Isto tako, kada psi jedu izmet kopitara to može imati dobar učinak na njih jer taj izmet ima antioksidativna i imunostimulativna svojstva. Gledamo li na svoje pse iz evolucijske perspektive, u prošlosti je bilo korisno pojesti izmet ako je još uvijek sadržavao neka hranjiva i zato da se područje na kome su boravili pas i čovjek održava čistim.

shutterstock 315193292


Ipak, koprofagija se može biti i veliki problem jer se jedenjem izmeta prenose crijevni paraziti, neugodna je za vlasnike pasa zbog higijene i smrada, pa će neki vlasnici čak i odbaciti svog ljubimca zbog toga.

Prvo što vlasnik psa koji jede izmet treba učiniti je odvesti psa na pregled kod veterinara. Postoje zdravstveni razlozi zašto psi jedu izmet, na primjer ako ne uspijevaju dobro probaviti hranu, pa im nedostaju neki vitamini i minerali. Osim toga, kod veterinara bi se trebalo porazgovarati i o hrani s kojom se psa hrani. Naime, kod pasa koji jedu svoj izmet često je hrana previše bogata proteinima, pa je ne probave u potpunosti, a to ih potiče da ponovno jedu svoj feces. Osim toga, važno je da pas dobiva i dostatnu količinu hrane, u redovnim obrocima (minimalno dva obroka dnevno).

Ako veterinar utvrdi da je pas zdrav i pravilno hranjen, može se tražiti bihevioralni razlog za takvo ponašanje. Naime, smatra se da je koprofagija prisutna kod pasa koji imaju i druge probleme u ponašanju, na primjer gutaju nejestive stvari, travu (jedenje trave može biti normalno pseće ponašanje!), anksiozni su, nisu naučili obavljati nuždu van kuće, ili imaju česte alergije.

Dakle, vlasnik prvo treba djelovati na način da smanji stres i anksioznost svog psa, da mu dom učini stabilnim i predvidljivim. U tome je iznimno važan dobar odnos psa i vlasnika, redovno izvođenje psa u šetnju, trening temeljen na pozitivnom poticanju („nagradama“), itd.

Zatim, ukoliko pas jede svoj izmet, potrebno je redovno pokupiti izmet iz dvorišta/vrta i u parku ili na ulici, kako pas ne bi dobio priliku da pronađe izmet. Moguće je psu dodati u hranu neke sastojke koji će učiniti izmet neprivlačnim za pojesti, no upitna je sigurnost i učinkovitost takvih proizvoda.

Važno je da vlasnik ne daje pažnju svom psu koji jede izmet jer time se psa dodatno potiče na takvo ponašanje! Za psa poklanjanje pažnje je vlasnikov pogled, govor i dodir. Postoje drugi načini da se psa odvrati od toga da pojede izmet, na primjer dozvati psa čim se prepozna namjera, ili tražiti psa da sjedne (ili da šapu,…) prije nego što je dohvatio izmet i time mu odvratiti pažnju - ukoliko to provodite, samo nastavite. Ako je pas već uzeo izmet u usta, tada je moguće povezati ovo ponašanje s nekim neugodnim zvukom, možda pošpricati psa sa vodom iz vrtne cijevi (ako ste u vrtu i imate psa koji ne voli kupanje), i sl.

shutterstock 128432855


Prema jednoj teoriji, psi koji jedu izmet naučili su to od mame kuje. Takvo učenje ima smisla samo ukoliko je majka sa štencima bila loše smještena i ako štenci u određenome trenutku razvoja nisu imali mogućnosti obavljati nuždu izvan prostora u kome su boravili s mamom i braćom. Naučeno ponašanje moguće je mijenjati učenjem drugačijeg ponašanja, na primjer ako se psa nagrađuje zato što nije pojeo izmet koji je pronašao. Kao i svako učenje, ovo zahtjeva preciznost, pažnju i strpljenje vlasnika.

Konačno, koprofagiju nije moguće riješiti u 100% slučajeva, ali bi ipak trebalo rješavati moguće uzroke, od promjene hrane do smanjivanja stresa kod psa.

P.S.
Ukoliko vas muči koprofagija psa u odnosu na ljudski izmet, ovdje ćete naći tekst koji će vas možda bar malo utješiti ili nasmijati(op.ur.)

shutterstock 143149360
Ipak imajte na umu da psi i mi često nemamo istu predodžbu o tome što je mirišljavo i lijepo, a pogotovo - ukusno. No to nije razlog da i dalje ne budemo najbolji prijatelji!


Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte stručnjakinju za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila vam precizan program rada sa Vašim psom.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK