Menu

Pas uništava stvari po kući...mama je već zbilja ljuta!

Piše: dr.sc.Irena Petak

Poštovana, prije tri mjeseca udomili smo kujicu koju je netko napustio a čini mi se i da je bila maltretirana, gladna i žedna. Ne znamo točno ni koliko je stara, ali dvije-tri godine svakako je. Problem je sljedeći - grize sve do čega dođe. Svoj jastuk, jastuk naših mačaka, našu posteljinu i deke, našu odjeću.. Ponekad to i pojede. Stvarno radi štetu i više ne znamo kako ju od toga odučiti. Nadam se da možda imate ideju zašto to radi i kako da ju naučimo
da prestane.

Mama je već zbilja ljuta! Unaprijed hvala!
Z.Kada psi sve grizu, tada je prvo potrebno osigurati okoliš u kome se ne mogu ozlijediti, dakle maknuti iz njihovog dometa sve otrovno (npr. otrovno kućno bilje, sredstva za čišćenje kućanstva) i opasne predmete. Zatim, trebamo maknuti sve stvari koje su nama jako vrijedne (npr. knjige i drage uspomene).

Ako pas pojede stvari koje izgrize (pogotovo ako i vani jede sve što nađe), bilo bi dobro porazgovarati s veterinarom o vrsti hrane s kojom se psa hrani jer možda ne sadrži sve što mu je potrebno.

Psi mogu gristi sve do čega stignu zato što su nervozni i/ili zato što im je to zabavno u nedostatku drugih igračaka. Neki vlasnici nenamjerno potiču takvo ponašanje ako svaki puta kada pas nešto uzme, odmah mu to idu uzeti. Ovakvo uništavanje događa se i kod pasa koji nisu naučeni sami ostajati doma, pa od očaja i brige da se vlasnik neće vratiti, počinju uništavati.

45170324 ml

Pas treba imati dovoljno fizičkih aktivnosti, a to znači šetnji, trčanja i druženja s drugim psima. Minimalno je potrebno da pas bude jedan sat vani, na mjestima gdje može istraživati mirise i susretati druge pse. Dakle, nije dovoljno pustiti psa u dvorište.

Zatim, psima je potrebno dati odgovarajuće igračke koje smiju gristi. Važno je da se pas zabavlja s onime što smije, a to je ujedno i način na koji će trošiti mentalnu energiju, isto kao što je trošimo mi kada nešto učimo i čitamo. Takva igračka je Kong, koji se puni psećom hranom i poslasticama, ali mogu biti i druge igračke koje se na taj način mogu koristiti. Zatim, dobro je psima dati kosti od prešane kože (paziti da ne pojede čitavu odjednom), "goveđu tetivu", goveđe kosti (uvijek sirove, nipošto kuhane/pečene) i sl. Postoje i različite druge igračke koje psima mogu duže zaokupiti pažnju. Neke takve igračke moguće je kupiti u trgovinama za kuće ljubimce, a neke je moguće izraditi sam. Na primjer, moguće je na boci (od elastične plastike!!!) izrezati rupe u veličini suhe hrane kojom se psa hrani, unutra staviti hranu i pustiti psa da je koluta zato da hrana ispada. Uvijek treba paziti da pas ne pojede i bocu!!!

Obavezno sa psom treba ići na trening koji se bazira na pozitivnom poticanju („nagrađivanju“). Ukoliko imate iskustva s treningom, tada možete sami raditi sa psom prema nekim video materijalima koji su dostupni na internetu. No, ako nemate iskustva, tada bi pogrešnim radom mogli kod psa izazvati dodatne frustracije, i samo pogoršati problem koji opisujete.

45536846 ml


Neki psi uzimaju stvari dok je vlasnik prisutan zato da bi privukli pažnju vlasnika. Tipično pogrešno ponašanje vlasnika je da počnu loviti psa kako bi mu uzeli taj predmet. U tom slučaju se vlasnici ili natežu sa psom ili mijenjaju predmet za poslasticu. Onda se psi počnu sve češće ovako ponašati jer vide da dobivaju pažnju vlasnika i/ili poslastice. U tom slučaju treba vježbati na slijedeći način: ostaviti dostupne one stvari koje nisu bitne i s kojima se pas ne može ozlijediti, te pustili psa da ih uzima. Vlasnik pri tome ne smije davati psu pažnju (pogled, govor, dodir). Jako je važno pri tome početi učiti psa naredbi/signalu „pusti“.

Konačno, pas koji je došao iz loših životnih uvjeta može imati problema jer nije naučen na boravak u zatvorenom prostoru, u kući (gdje postoje razni zvukovi i mirisi kojih mi ljudi nismo svjesni), a postoji i mogućnost da je pas bio zlostavljan. Zbog toga bi bilo dobro da nabavite i DAP (Dog Appeasing Pheromone koji se može kupiti u obliku ogrlice Adaptil ili istog raspršivača za prostor koji bi u ovom slučaju možda bio pogodniji)), koji psa može malo smiriti. DAP nije lijek i ne stvara ovisnost, a predstavlja dobru „podlogu“ za daljnji rad sa psom. O korisnosti DAPa postoje znanstveni dokazi. Neki vlasnici pasa odlučili su koristiti i Bachove kapi za smirenje, te su bili zadovoljni s rezultatom.

50997834 ml
p.s. izbjegavajte punjene plišance ukoliko vaš pas jede ono što raskomada!

Važno:

Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte stručnjakinju za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila vam precizan program rada sa Vašim psom.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK