Menu

Moj francuski buldog agresivan je kod hranjenja!

 Piše: dr.sc.Irena Petak

Poštovanje, već dulje vremena tražim kome da se obratim u vezi sa mojim francuskim buldogom. Naišla sam na Vaš kontakt na blogu Rujane Jeger. Nadam se da ćete mi moći pomoći. Francuzić je star pola godine, nije mi prvi pas, svi moji psi su bili izdresirani i socijalizirani, od mješanaca do njemačke doge. Međutim ovaj pas me izluđuje. Uzela sam ga jer imam curicu staru 4 godine i trenutno bebu od dva mjeseca i mislila sam da će biti idealan obiteljski pas (vodeći se time da jeisti takav u mom djetinjstvu bio savršen) Međutim dobili smo ga s jedva mjesec dana i morala sam ga nadohranjivati bočicom dva tjedna - već je tada bio proždrljiv i vukao bočicu tako da se davio, a to se nastavilo. Nije problem njegova proždrljivost nego agresija koja je vezana uz hranu. Poludi nakon jela, kopa po zdjelici i ne da da joj se itko približi i iznimno je agresivan. Tako je i sa slasticama i nekim stvarima (igračke koje uzme od kćeri ili bilo što što padne na pod) ali ne i sa svojim igračkama, njih mu možemo uzeti iz usta normalno. Iz ruke jede normalno kad mu se daje i nije agresivan, jedino nakon što se hrana spusti na pod poludi i ne da da se dira. Ništa ne pali, ni pohvala ni pokora. Postavlja se na mene i muža i reži, laje i skače. Ponavljam, cijeli život imam pse, sve šta znam sam probala i ako se ovo ne riješi ne znam što ću jer ga ne želim pokloniti nekome, a ne mogu riskirati da mi grize djecu. Hvala unaprijed,

N.


Kod nabavke psa jedna od osnovnih stvari je uzeti dovoljno staro štene! U idealnim uvjetima štene bi trebalo biti staro oko 10 tjedana, i dolaziti iz sredine gdje je uz mamu kuju imalo prilike naučiti kako se ponašati prema ljudima i psima. „Uzgajivači“ (štanceri) koji odvajaju štenad ovako rano od kuja, čine to samo radi profita, ne mareći za zdravlje i dobrobit mame kuje i štenaca, a time i prevare kupce, nove vlasnike psa.

Štene koje je prerano odvojeno od mame kuje „kandidat“ je za razne vrste problema u ponašanju, nije psihički stabilno i teško podnosi stresne situacije. To se može odraziti na zdravlje, kao što su problemi s probavom, alergije i sl. Odgovarajućim odgojem ovo se može djelomično popraviti, pogotovo ako vlasnici imaju puno iskustva sa psima i ako se štene ima prilike družiti s drugim dobro socijaliziranim psima. No, promjene se ne mogu dogoditi na razini epigenetike, npr. iskustva dobivena od mame kuje ako je bila pod stresom i slabo hranjena ne mogu se „obrisati“.

Ovakvome psu potrebno je osigurati miran, stabilan okoliš sa što manje stresa. Da bi se to postiglo, potrebno je početi s osnovnim treningom uz pozitivno poticanje („nagrađivanje“) poželjnih ponašanja, i jasno (ne fizičko kažnjavanje) ograničavanje nepoželjnih ponašanja – dosljednost je ovdje ključna. Pas koji nauči osnovne signale/naredbe, dobro će razumjeti što smije i što ne smije, te će biti siguran da ima dobar odnos sa svojim vlasnikom, a to je psima jako bitno.

47498375 ml


Psi ne bi smjeli biti ostavljeni bez nadzora s djecom koja su mlađa od 10 godina. Naime, i djeca i psi ne mogu biti odgovorni za svoje ponašanje, te je moguće da jedni druge ozlijede bez loše namjere. Uvijek je odrasla osoba odgovorna za ponašanje svoga djeteta i svoga ljubimca! Dijete treba učiti da ne podiže psa (podizanje psa ako se ne radi kako treba može biti bolno za psa), da ga gladi niz dlaku, da mu se ne unosi u lice, a općenito nikada psa ne bi trebalo hvatati i natezati za kožu oko vrata.

Dječje igračke i pseće igračke psi ne mogu razlikovati. Zbog toga je najbolje pospremiti one dječje igračke koje ne želimo da psi uzmu kao svoje. Nakon što se psa nauči signalu/naredbi „pusti“, moguće je uzeti igračku ako je pas primi.

Da bi izbjegli agresiju kod hranjenja, potrebno je psa vježbati na slijedeći način: prvo treba mirno sjesti i čekati da mu se zdjelica spusti na pod. Treba mu dati praznu zdjelicu, a zatim sa žlicom (na što dužoj dršci) dodati malo hrano. Kada pojede, ponovno dodati još malo hrane, itd. Na taj način uči ga se da ruka donosi, a ne odnosi hranu. Kasnije, moguće je vježbati da se makne zdjelica, opet prvo prazna, pa zatim puna… Pri vježbanju hrana je nagrada za neagresivno ponašanje.

Konačno, važno je naglasiti da odabir psa samo po pasmini ne znači da će se dobiti psa iste naravi kao što je bio onaj prije. Psi unutar pasmine mogu imati vrlo različitu osobnost. U kojem postotku psa određuje genetika (i epigentika), a kojem odgoj (od strane mame kuje i vlasnika), nije točno određeno, ali svakako odgoj ima jako veliku ulogu, pošto su psi inteligentni sisavci s dugim razdobljem djetinjstva.
11183354 ml

Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte stručnjakinju za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila vam precizan program rada sa Vašim psom.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK