Menu

Noćna nužda - kada će to prestati?

Piše: dr.sc.Irena Petak

Poštovana,

Imamo problem kod naše male šestomjesečne Yorkice. Došla je kod nas s tri mjeseca i bila je dosta dugo doma (komplikacije oko cijepljenja). Za to vrijeme usavršila je obavljanje nužde na peleni na balkonu. Kada je konačno smjela van (doma je bila oko 6 tjedana), nosili smo je često van i počela je obavljati i tamo i na balkonu - kako po danu tako i po noći. Kako su došli hladni dani, problem je imati stalno otvorena vrata od balkona. Nekako po danu to rješavamo izvodeći je vani često, ali noć je i dalje problem. Sada to preko noći obavi u stanu jer je balkon zatvoren. Izvedemo je navečer oko 22,30 - 23,00, ali do jutra ona opet ima potrebu obaviti nuždu.

Kako riješiti noćno vršenje nužde?????
S.


Vaša mala kujica još uvijek je jako mlada, zbog čega joj noć može biti predugačka kako bi izdržala da ne obavi nuždu. Danju, kada se događa mnogo toga što pse potiče na aktivnost, psi koji su stari pet do šest mjeseci mogu maksimalno izdržati oko pet sati bez obavljanja nužde (vrijeme može varirati zavisno o tome kada su jeli i pili).
Dakle, prvo što možete poduzeti je da je izvodite van čas prije nego što idete spavati, kako bi period do jutra bio što kraći. Znači - zadnji izlazak treba biti neposredno prije nego što i Vi idete spavati, zato da nakon tog zadnjeg izlaska van bude mir i tišina u Vašem domu. Ujutro je trebate izvesti čim se probudite.


Zatim, neobično je bitno da mjesto na kome je urinirala očistite sredstvom koje će ukloniti miris. To može biti neko sredstvo iz trgovine za kućne ljubimce, biološki prašak koji ne sadrži amonijak ili alkoholni ocat pomiješan s vodom (u omjeru pola-pola). Nikada nemojte čistiti sa sredstvom koje sadrži amonijak.

Zagradite prostor gdje obavlja nuždu zato da ne može ići tamo. Naime, kod nekih pasa noćno obavljanje nužde je navika, a ne potreba. Ogradivši to mjesto tako da ne može doći tamo, omest će je u namjeri da realizira svoj „noćni posao“.

Općenito, ne bi trebalo učiti pse da obavljaju nuždu u kući ili stanu, na balkonu ili negdje drugdje u zatvorenom prostoru ljudskog doma. Uvijek je najbolja opcija izvoditi pse van i nagrađivati ih kada nuždu obave vani. Obavljanje nužde u kući loša je navika za psa, tako da vlasnik treba unaprijed biti spreman suočiti se s mogućim posljedicama ako želi tako trenirati psa.

Kod pasa uriniranje može biti posljedica jednostavne fiziološke potrebe, ali i pokazatelj drugih zdravstvenih i/ili bihevioralnih problema. Zbog toga je uvijek pametno psa koji prečesto urinira odvesti veterinaru na pregled, kako bi isključili svaku mogućnost bolesti. Isto tako, ukoliko pas ima problema u ponašanju, na primjer živčano i stalno laje ili anksiozno reagira na svako odvajanje od vlasnika, tada je potrebno rješavati ove probleme, pri čemu bi uriniranje u kući trebalo prestati kada se oni riješe.

53549561 l


Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte stručnjakinju za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila vam precizan program rada sa Vašim psom.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK