Menu

Pas ljubomoran na novo štene - kako ih pomiriti?

Piše: dr.sc.Irena Petak

Hej bok!


Sviđa mi se Vaša stranica i pratim je već duže vrijeme. Prije tri dana smo udomili štene od 4 mjeseca, preslatko stvorenje iz azila. Već imamo psa, koji je isto spašen iz azila prije par godina. On je došao s godinu i pol starosti ... trenutno sam malo izgubljena, pa se obraćam jer on nije baš prihvatio novo štene. On inače nije pas koji se zna igrati, krade igračke i ne da nikome ili bježi s njima. Na štenca sad reži tu i tamo, ali ako imate kakav tekst ili savjet o tome bila bih zahvalna. Isto tako i za hranu, nemam uopće ideju kako ovog malog usisavača odmaknuti od njegove zdjelice. Jednom će morati skroz živjeti skupa, ali mali srče sve pred sobom, a stariji jede kad mu se prohtje, uvijek je u zdjelici hrana, obzirom da smo mi na sve strane pa nemamo ono hranjenje u neko doba... Oprostite na dugoj poruci, zahvaljujem unaprijed.

M.

O samom upoznavanju pasa, već je pisala Rujana, pa taj tekst pročitajte ovdje.

Nadam se da ste kod odabira šteneta poštivali i želje starijeg psa, te da je u odbiru novog člana obitelji i on bio s Vama u skloništu. Naime, kada u obitelji već postoji jedan pas, prvo bi trebalo razmisliti da li će on biti sretan ako dođe još jedan pas u kuću. Idealno bi bilo prije udomljavanja otići sa svojim psom nekoliko puta u sklonište kako bi unaprijed vidjeli da li se psi slažu. Kod udomljavanja psa drugoga spola njihovo zbližavanje biva nešto lakše.

Odlazak u sklonište je prilika da se psi upoznaju izvan Vašeg doma, koji prvi pas već isto smatra svojim. Neki psi su teritorijalni, neki nisu, ali je bolje postupiti na siguran način, a to znači upoznati ih na neutralnom teritoriju. Osim toga, upoznavanje u zatvorenom prostoru daje psima dojam da nemaju kamo pobjeći, a tada je veća vjerojatnost da će nastojati zastrašiti „uljeza“ pokazivanjem znakova agresije. Ukoliko se nisu upoznali u skloništu, kod dolaska novog psa trebali bi ih upoznati izvan Vašeg doma, na primjer na ulici ili u lokalnom parku.

Premda je na prvi pogled lakše da stariji pas prihvati štene, problem može nastati kada je štene napasno, željno druženja, igre, blizine drugog psa, a pri tome još i neodgojeno jer nije naučilo „pseći bonton“. Dobro socijaliziran stariji pas bit će strpljiv, i naučit će štene kako se treba ponašati, no ako i sam ima problema u ponašanju, mogao bi biti opasan za štene.

Nikada nemojte jednog psa gurati drugome! Onaj pas koga držite osjećat će se ugroženo i mogao bi ugristi i Vas! Mirisi između pasa će se prenositi postepeno, s obzirom da već žive u zajedničkom domu.

Za sada svi susreti Vaših pasa trebaju biti pod Vašom kontrolom. To znači da je najbolje da izađete s njima Van kuće, i da svatko šeta jednog psa – ako nemate drugih ukućana, uhapsite nekoga od prijatelja :).

32728237 l


Nagradite pse za pozitivne interakcije, ponesite pseće poslastice i puno dobre volje i veselja, kako bi Vaše šetnje učetvero bile ugodne i zabavne.

Ukoliko ste starijeg psa naučili osnove naredbe (npr. sjedi, dođi, ne), vježbajte s njim, a štene pustite da okolo njuška te zatim pomalo počnite sa štenetom raditi isto. Na taj način oboje će ostati usmjereni na Vas (ljude) u prisustvu drugog psa. Ako jedna osoba daje poslasticu psima, to treba učiniti istovremeno, dajući svakom psu iz druge ruke i na pristojnoj udaljenosti. Za sada izbjegavajte situacije u kojima bi psi mogli biti ljubomorni zbog toga što jednom poklanjate više pažnje.

Pse trebate hraniti u odvojenim prostorijama. Tek kasnije, ako sve bude u redu, moći ćete im dati jesti u istoj prostoriji.

slowfeederfordogs.com

www.slowfeederfordogs.com

Ako je štene prije dolaska u sklonište ili u skloništu iskusilo glad, onda će postepeno naučiti da se ne treba bojati za hranu jer će je kod Vas imati uvijek dovoljno. To će biti teže postići zbog prisustva drugog psa, a nemoguće ako štene ima nešto od genetike „proždrljivih pasmina“, kao što su npr. labradori. Za štene možete kupiti zdjelice koje su baš namijenjene za pse koji prebrzo jedu. Takve zdjelice imaju izbočine po dnu, tako da se pas mora više potruditi da dohvati zrna suhe hrane. Osim toga, možete hranu namočiti.
Što se tiče posesivnosti starijeg psa prema igračkama, o tome više pročitajte ovdje ali za sada maknite sve igračke a hranu nemojte stalno držati dostupnu.

Važno:
Ovaj članak nije zamjena za profesionalno savjetovanje o ponašanju psa. Ako vaš pas iskazuje agresivno ponašanje, kontaktirajte stručnjakinju za ponašanje pasa dr.sc.Irenu Petak kako bi napravila procjenu i napravila vam precizan program rada sa Vašim psom.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


  

KOMENTARI

Share
back to top