Logo
Print this page

Ogrlica ili orma, pitanje je sad!

Ogrlica ili orma, pitanje je sad!
Draga Rujana,
moj mali mješanac Jack Russella užasno vuče, ne uspijevam ga dobiti da hoda uz nogu predugo - ima 9 mjeseci i još uvijek radimo na tome, ali imam osjećaj da će se udaviti, nekad toliko vuče da čak kašlje.
Išli smo u školu i tamo su rekli da ne dolazimo s ormama jer to ničem ne služi. Vidim na tvojim slikama da su ti terijeri na ormama, možeš mi reći u čemu je razlika? Mogu li psa na ormi naučiti da hoda uz nogu? Moj ne voli kad mu stavim ormu, bježi čim je vidi a mene muči taj kašalj. Molim savjet.
A.

Draga A., join the club!

Takvi terijeri nisu ni zamišljeni da ih se vodi na uzici, već da trče za konjima i love pod zemljom, ali moguće ih je naučiti, doduše uz dosta više truda nego neke druge pse. U stvari, mnoge druge pse :)
Klikni OVDJE za tekst Ane Odak o toj važnoj temi!


Ali zbog njihove sigurnosti, bolje je da su vezani u blizini prometnica - u stvari, nemoj nikada ni pokušavati voditi Jack Russella bez uzice u blizini ceste, previše su brzi i nepredvidivi da bi čovjek stigao na vrijeme reagirati ako takav pas spazi ili nanjuši, recimo - mačku preko ceste. Stoga uzica svakako - e sad - orma ili ogrlica pitanje je sad?!
Mislim da ovo pitanje (dakle, ne samo tvoje pitanje nego općenito pitanje ogrlice ili orme) zaslužuje malo detaljniju analizu...

Kao prvo, ne bih nikada u potpunosti odbacila ogrlicu - pogotovo kada se psa pusti da trči i igra se, ogrlica je svakako zgodnija nego orma kroz koju može zapeti nečija noga, na primjer. Tako se pas može prestrašiti i na kraju može doći do tučnjave - nedavno sam vidjela upravo takvu jednu "šoru" uzrokovanu ormom.
Također, nedavno smo šetali po šumi i ja sam bacala loptice da ih traže - kad je odjednom Pixie krenula jaukati i bacati se po podu - ona jest plah pas, da se razumijemo - uzrok drami bio je neki suhi štap koji se valjda odlomio od veće grane na podu i nekako dospio kroz pojas na ormi pa ju je ubo u rebra i spotakao, a ona je jadna počela vikati kao da ju je napao nevidljivi neprijatelj....
Uglavnom, nakon godina na ormi - moje male kuje sada imaju i orme i ogrlice istovremeno! Po ulici ih vodim na ormi - jer iako znaju hodati opuštene uzice, to nikada ne traje cijelu šetnju, a Pixie se zna i prestrašiti pa ne bih željela da skoči u stranu i ozlijedi svoj tanki vrat. Ona zna kašljati i kad ju Joy malo gricka u igri, toliko joj je grkljan izložen - Joy pak poludi ako vidi mačku i neke pse koje ne voli, pa počne vući i trgati se kao luđakinja, pa zbilja ne vidim potrebe da si nagnječi grkljan, žile, tetive i mnoštvo drugih važnih anatomskih detalja - bacite uostalom pogled:

ogrlicaormica3 copy

A ovdje gore se ne radi o davilicama, ogrlicama sa šiljcima i ostalim – zakonom zabranjenim, ali još uvijek u prodaji – sredstvima prisile
.


Dapače, postoje slučajevi pasa koji su agresivni na uzici, da bi se kasnije ispostavilo da su agresivni samo dok na sebi imaju ogrlicu – agresija je prestala pri nošenju oprsnice, što je dokaz da je takvo ponašanje uzrokovala bol u vratu!
Najgore su ogrlice (ako na stranu stavimo ove koje sam gore spomenula) – tanke i metalne, pošto se dublje urezuju i mogu prouzročiti veću štetu nego one široke koje najčešće vidimo na hrtovima.

Moje osobno gledište – na koje je utjecalo preko 35 godina iskustva s vlastitim psima te mnoštvo pročitanih stranica koje su pisali različiti stručnjaci jest da bi štence, plašljive pse, mlade pse i pse malog rasta (a pogotovo one koji se šetaju na tzv. "produžnoj" tj. Flexi uzici) trebalo uvijek voditi na ormici. ALI – ormicu bi trebalo skinuti kada se igraju ili jurcaju negdje gdje se mogu zakačiti i ozlijediti. U stvari, tamo gdje se mogu zakačiti ne bi ih ionako trebalo ostavljati bez nadzora, pošto se može dogoditi da pas prilikom pokušaja da pobjegne iz vlastitog dvorišta – zapne za ogradu i uguši se ogrlicom.
No u šetnji smatram kako je potrebno da pas na sebi ima ogrlicu s markicom i brojem telefona – za zlu ne trebalo. Puno je veća šansa da pogine u prometu nego da se objesi.

Naravno, svakako bi pse trebalo naučiti da hodaju na opuštenoj uzici, a one koji su to svladali se zatim može voditi na ogrlici – Liza je takav slučaj.

Na psu mog susjeda, snažnom mužjaku od 40 i kusur kilograma kojeg već nekoliko godina šetam – isprobala sam sve osim tanke davilice, ogrlice sa šiljcima i elekrošok ogrlice.....na kraju sam otkrila ular za pse na kojem hoda savršeno pristojno, iako je na ormi ok – dok ne ugleda mačku. A pošto 4 psa nije baš lako voditi kroz sva iskušenja gradskog života, tako smo se sada ustalili na kombinaciji: Pixie i Joy – ogrlice i ormice (skidaju se kad ih pustim), Liza – ogrlica, Susjed – ogrlica i ular (ular se obavezno skida kada se psa pušta da trči).

ogrlicaormica4
E sad – kakva ormica i što ako je pas ne voli.....
Moji psi nisu najsretniji kada im preko glave prebacujem ormice, tako da sam već odavno uvela pravilo da provučem ruku kroz otvor za glavu i ponudim keksić te pustim psa da sam ušeta u ormu. Kada zakopčam ormu ponekad dam još keksić, a kako ne bi bilo zavisti, dam keksić i Lizi. Isto tako stavljam i Susjedu ular, naravno.
Što se tiče vrste ormice, od same vrste važnije je kako ona „sjedi“ - ne bi smjela stezati psa, ne bi smjela biti preblizu pazuha (limfne žlijezde, itd), niti bi smjela žuljati dlaku - na tržištu ih stvarno ima gomila, pa predlažem da povedete psa sa sobom u kupovinu - tako ćete najbolje isprobati odgovarajući model. Kod pasa koji vuku postoje orme na prednje vezanje koje dosta dobro djeluju na tu problematiku - u stvari, vuku psa iz njegovog "centra" pa samim time ga usporavaju - no na terijeru nisam uočila razliku! Oni kad polude, ništa ne pomaže, pa čak ni ako su na ogrlici - tada krkljaju i guše se ali ne usporavaju.

Ovo su najčešći tipovi ormica i način "oblačenja":

harness styles

Sve u svemu, postoji dakle razlog zašto recimo pojasevi za vezanje u automobilu ne idu preko vrata već preko prsa, koja su kako kod psa, tako i kod nas - najčvršći dio tijela!

ruff


Moji psi Joy i Pixie (na slici) furaju Ruffwear Front Range Harness iz Pet shopa Šape, pošto uz klasičnu alkicu na leđima ima i mogućnost vezivanja psa na "zakačku" sprijeda (iako to ne bih preporučila za veće pse pošto je zakačka tu za objesiti lampicu, ali kod manjih koji vole vući - čisto zgodno dođe!) - a i lijepo izgleda, udobna je i čvrsta oprsnica u širokoj paleti boja.
 
Eto, draga A., nadam se da sam pomogla, a sada još pogledaj što o ovoj temi kaže Turid Rugas, norveška trenerica i autorica jedne od najvažnijih knjiga o psima, Calming Signals:
Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i časopisima - ukoliko već ne tražite dopuštenje, molimo navedite barem link na našu stranicu/ime autora/ice članka ;)

KOMENTARI

Share
Website developed @ mediaart.hr Sva prava pridržana.