Menu

Ogrlica ili orma, pitanje je sad!

Draga Rujana,
moj mali mješanac Jack Russella užasno vuče, ne uspijevam ga dobiti da hoda uz nogu predugo - ima 9 mjeseci i još uvijek radimo na tome, ali imam osjećaj da će se udaviti, nekad toliko vuče da čak kašlje.
Išli smo u školu i tamo su rekli da ne dolazimo s ormama jer to ničem ne služi. Vidim na tvojim slikama da su ti terijeri na ormama, možeš mi reći u čemu je razlika? Mogu li psa na ormi naučiti da hoda uz nogu? Moj ne voli kad mu stavim ormu, bježi čim je vidi a mene muči taj kašalj. Molim savjet.
A.

Draga A., join the club!

Takvi terijeri nisu ni zamišljeni da ih se vodi na uzici, već da trče za konjima i love pod zemljom, ali moguće ih je naučiti, doduše uz dosta više truda nego neke druge pse. U stvari, mnoge druge pse :)
Klikni OVDJE za tekst Ane Odak o toj važnoj temi!


Ali zbog njihove sigurnosti, bolje je da su vezani u blizini prometnica - u stvari, nemoj nikada ni pokušavati voditi Jack Russella bez uzice u blizini ceste, previše su brzi i nepredvidivi da bi čovjek stigao na vrijeme reagirati ako takav pas spazi ili nanjuši, recimo - mačku preko ceste. Stoga uzica svakako - e sad - orma ili ogrlica pitanje je sad?!
Mislim da ovo pitanje (dakle, ne samo tvoje pitanje nego općenito pitanje ogrlice ili orme) zaslužuje malo detaljniju analizu...

Kao prvo, ne bih nikada u potpunosti odbacila ogrlicu - pogotovo kada se psa pusti da trči i igra se, ogrlica je svakako zgodnija nego orma kroz koju može zapeti nečija noga, na primjer. Tako se pas može prestrašiti i na kraju može doći do tučnjave - nedavno sam vidjela upravo takvu jednu "šoru" uzrokovanu ormom.
Također, nedavno smo šetali po šumi i ja sam bacala loptice da ih traže - kad je odjednom Pixie krenula jaukati i bacati se po podu - ona jest plah pas, da se razumijemo - uzrok drami bio je neki suhi štap koji se valjda odlomio od veće grane na podu i nekako dospio kroz pojas na ormi pa ju je ubo u rebra i spotakao, a ona je jadna počela vikati kao da ju je napao nevidljivi neprijatelj....
Uglavnom, nakon godina na ormi - moje male kuje sada imaju i orme i ogrlice istovremeno! Po ulici ih vodim na ormi - jer iako znaju hodati opuštene uzice, to nikada ne traje cijelu šetnju, a Pixie se zna i prestrašiti pa ne bih željela da skoči u stranu i ozlijedi svoj tanki vrat. Ona zna kašljati i kad ju Joy malo gricka u igri, toliko joj je grkljan izložen - Joy pak poludi ako vidi mačku i neke pse koje ne voli, pa počne vući i trgati se kao luđakinja, pa zbilja ne vidim potrebe da si nagnječi grkljan, žile, tetive i mnoštvo drugih važnih anatomskih detalja - bacite uostalom pogled:

ogrlicaormica3 copy

A ovdje gore se ne radi o davilicama, ogrlicama sa šiljcima i ostalim – zakonom zabranjenim, ali još uvijek u prodaji – sredstvima prisile
.


Dapače, postoje slučajevi pasa koji su agresivni na uzici, da bi se kasnije ispostavilo da su agresivni samo dok na sebi imaju ogrlicu – agresija je prestala pri nošenju oprsnice, što je dokaz da je takvo ponašanje uzrokovala bol u vratu!
Najgore su ogrlice (ako na stranu stavimo ove koje sam gore spomenula) – tanke i metalne, pošto se dublje urezuju i mogu prouzročiti veću štetu nego one široke koje najčešće vidimo na hrtovima.

Moje osobno gledište – na koje je utjecalo preko 35 godina iskustva s vlastitim psima te mnoštvo pročitanih stranica koje su pisali različiti stručnjaci jest da bi štence, plašljive pse, mlade pse i pse malog rasta (a pogotovo one koji se šetaju na tzv. "produžnoj" tj. Flexi uzici) trebalo uvijek voditi na ormici. ALI – ormicu bi trebalo skinuti kada se igraju ili jurcaju negdje gdje se mogu zakačiti i ozlijediti. U stvari, tamo gdje se mogu zakačiti ne bi ih ionako trebalo ostavljati bez nadzora, pošto se može dogoditi da pas prilikom pokušaja da pobjegne iz vlastitog dvorišta – zapne za ogradu i uguši se ogrlicom.
No u šetnji smatram kako je potrebno da pas na sebi ima ogrlicu s markicom i brojem telefona – za zlu ne trebalo. Puno je veća šansa da pogine u prometu nego da se objesi.

Naravno, svakako bi pse trebalo naučiti da hodaju na opuštenoj uzici, a one koji su to svladali se zatim može voditi na ogrlici – Liza je takav slučaj.

Na psu mog susjeda, snažnom mužjaku od 40 i kusur kilograma kojeg već nekoliko godina šetam – isprobala sam sve osim tanke davilice, ogrlice sa šiljcima i elekrošok ogrlice.....na kraju sam otkrila ular za pse na kojem hoda savršeno pristojno, iako je na ormi ok – dok ne ugleda mačku. A pošto 4 psa nije baš lako voditi kroz sva iskušenja gradskog života, tako smo se sada ustalili na kombinaciji: Pixie i Joy – ogrlice i ormice (skidaju se kad ih pustim), Liza – ogrlica, Susjed – ogrlica i ular (ular se obavezno skida kada se psa pušta da trči).

ogrlicaormica4
E sad – kakva ormica i što ako je pas ne voli.....
Moji psi nisu najsretniji kada im preko glave prebacujem ormice, tako da sam već odavno uvela pravilo da provučem ruku kroz otvor za glavu i ponudim keksić te pustim psa da sam ušeta u ormu. Kada zakopčam ormu ponekad dam još keksić, a kako ne bi bilo zavisti, dam keksić i Lizi. Isto tako stavljam i Susjedu ular, naravno.
Što se tiče vrste ormice, od same vrste važnije je kako ona „sjedi“ - ne bi smjela stezati psa, ne bi smjela biti preblizu pazuha (limfne žlijezde, itd), niti bi smjela žuljati dlaku - na tržištu ih stvarno ima gomila, pa predlažem da povedete psa sa sobom u kupovinu - tako ćete najbolje isprobati odgovarajući model. Kod pasa koji vuku postoje orme na prednje vezanje koje dosta dobro djeluju na tu problematiku - u stvari, vuku psa iz njegovog "centra" pa samim time ga usporavaju - no na terijeru nisam uočila razliku! Oni kad polude, ništa ne pomaže, pa čak ni ako su na ogrlici - tada krkljaju i guše se ali ne usporavaju.

Ovo su najčešći tipovi ormica i način "oblačenja":

harness styles

Sve u svemu, postoji dakle razlog zašto recimo pojasevi za vezanje u automobilu ne idu preko vrata već preko prsa, koja su kako kod psa, tako i kod nas - najčvršći dio tijela!

ruff


Moji psi Joy i Pixie (na slici) furaju Ruffwear Front Range Harness iz Pet shopa Šape, pošto uz klasičnu alkicu na leđima ima i mogućnost vezivanja psa na "zakačku" sprijeda (iako to ne bih preporučila za veće pse pošto je zakačka tu za objesiti lampicu, ali kod manjih koji vole vući - čisto zgodno dođe!) - a i lijepo izgleda, udobna je i čvrsta oprsnica u širokoj paleti boja.
 
Eto, draga A., nadam se da sam pomogla, a sada još pogledaj što o ovoj temi kaže Turid Rugas, norveška trenerica i autorica jedne od najvažnijih knjiga o psima, Calming Signals:
Poruka drugim medijima/blogeri(ca)ma - uvijek nam je kompliment vidjeti svoje tekstove i teme prenesene na drugim web stranicama, portalima i časopisima - ukoliko već ne tražite dopuštenje, molimo navedite barem link na našu stranicu/ime autora/ice članka ;)

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK