Menu

Kako brzo naučiti malo štene da obavlja nuždu gdje treba?

Piše: Zrinka Bojanić

Draga Rujana,

ima tjedan dana da sam kupila psića. Star je malo više od mjesec dana. Pokušavam ga naučiti da obavlja nuždu na pelenu, ali on nikako da shvati. Znam da je još malen, ali moram mu pokazivati. Svaki put kada obavi gdje ne treba kažem mu: "NE tu piškiti!" i stavim ga na pelenu. Ne znam je li dobro radim i koliko treba vremena...otprilike.
Unaprijed hvala,
L.

Draga Linda,

imaš jako jako malo štene i za početak - naoružaj se s puno strpljenja.
Učenje piškenja na pelenu, a onda i izvan kuće je ipak određeni proces i vrlo je nezahvalno prognozirati koliko može trajati, zaista varira od psa do psa.
Ako već imaš priliku odgajati svog psa otkad je štene, u određenoj si prednosti - pa ako se pridržavaš nekoliko jednostavnih pravila maleni će brzo shvatiti što se od njega očekuje.
Za početak, važno je da ne padneš (još dublje) u zamku zvanu "NE! Ne! Neeeee!", "Novinama po guzi", " Treba mu gurnuti njušku u ono što je popiškio ili pokakio" i slične mudrosti koje se usmenom predajom šire generacijama "stručnjaka s livade", kako ih volimo zvati :)

pis1

Zašto?
Zato što ne želiš da pas sam čin piškenja ili kakanja poveže s negativnim emocijama, kaznom ili (nadam se da to nije niti opcija) batinama. U redu je obavljati nuždu, dapače, samo je potrebno to činiti na za to predviđenom mjestu. A kako to psu objasniti?

Malo štene piški najčešće:
a) nakon spavanja
b) nakon igre
c) nakon klope

d) prije izlaska u šetnju
e) dok nas nema kod kuće (dok su tako mali kao tvoj, ne mogu "držati" duže od dva sata)  

Dakle, evo naputaka po točkama:
Nakon spavanja - kao i nama ljudima, tako se i psu piški kada se probudi. Kada vidite da se štene razbuđuje, čim ustane podigni ga i odnesi na pelenu (ili ako imaš mogućnosti, možeš odmah i van). Pričekaj da se popiški i obilno nagradi nekim finim zalogajem. Pošto štene veliki dio dana spava i budi se nekoliko puta dnevno, s ovim trikom već si nekoliko piškenja "uštedila" i unaprijed izbjegla nekoliko nezgoda.


Nakon igre - ako se igraš sa štenetom, ili ono samo luduje po stanu, obrati pažnju, jer vrlo često je samo nekoliko sekundi nakon što konačno stane, dovoljno da mališa čučne i obavi nuždu. Hvataj taj trenutak i podigni štene (rijetko će piškiti dok ga se nosi) pa spusti na pelenu. Pričekaj s njim koliko treba, a kada obavi što mora, obilno nagradi.

Nakon klope - mali štenci jedu u pravilu oko 4 puta dnevno, a obično moraju vršiti nuždu ubrzo nakon toga - sve ti je jasno, dakle: čim završi s jelom, odnesi ga na pelenu i pričekaj da obavi (najvjerojatnije i malu i veliku nuždu) - obilno ga nagradi, to je već jasno.
 

Prije izlaska u šetnju - iako je tvoje štene vrlo vjerojatno premlado za šetnje, uskoro će doći i taj trenutak pa eto - kao što je Ana Odak savjetovala jednu drugu čitateljicu, izbjegavaj da proces oblačenja i pripreme traje predugo, jer se maleni psić vrlo lako uzbudi, a kada se uzbudi... znaš već što slijedi. Ostavi ga u drugoj sobi i dođi po njega spremna s ogrlicom/ormom i povodnikom pri ruci, podigni štene i tek mu tada stavi ogrlicu/ormu i povodnik. Štene podigni u ruke ako treba, da izbjegneš piškenje prije vremena. Naravno, kada izađeš iz kuće, čim obavi nuždu vani, obilno ga nagradi jer princip ne vrijedi samo za kuću!

Dok te nema kod kuće - jedini i najjednostavniji način da ovome doskočiš jest da psu ograničiš kretanje. Idealno za to je imati tzv. puppy pen, ogradicu za štence:

puppy pen

Na jednu polovicu tog prostora stavi mu dekicu ili njegov jastuk za spavanje i nekoliko igračaka koje su sigurne za štence, a na drugu polovicu pelenu. Štene će tako vrlo brzo shvatiti gdje je "dnevni boravak" i igra, a gdje se piški i obavlja nužda. Ogradica je idealna i protiv uništavanja namještaja i različitih drugih nezgoda kojima se mali vragec može zabavljati dok je bez nadzora. Nemoj imati osjećaj da si psa stavila u zatvor, njemu je to sasvim prihvatljivo kao mjesto boravka i uvelike mu olakšava suradnju s tobom, pogotovo dok je tako mali. Svakako ga nagradi ako si prisutna kada obavi na pelenu a ne u "dnevni boravak" unutar ogradice!


Važno je da na svim ovim poljima radiš istovremeno, jer svaki put kada malenom pobjegne i ti se iznerviraš pa hodaš za njim po kući s krpom psujući u bradu, vraćaš se korak unazad. Imaj puno strpljenja i ne očekuj da štene u dva-tri dana sve shvati i nauči. Nezgoda će biti, griješiti ćeš u tajmingu i ti i štene, ali ako se budeš pridržavala ovih nekoliko uputa, pomoći ćeš mu da brže shvati što se od njega očekuje.
Kada štene pogriješi (ili ti zakasniš) nemoj vikati na psa ili ga kažnjavati, jer ono što ćeš time dobiti jest da će se pas, smatrajući da je piškenje loše samo po sebi, početi skrivati po stanu da bi obavio nuždu. Pa ćeš tako produkte tih grešaka nalaziti ispod kreveta, iza ormara te različitim kutovima kuće u koje inače ne ide....
Kada si kod kuće, pokušaj što više štene držati "na oku", ograniči mu kretanje po stanu i neka bude u prostoriji u kojoj si i ti, kako bi mogla pravovremeno reagirati i poskočiti da ga u pravom trenutku staviš na pelenu.
Ne zaboravi na nagradu i pohvalu SVAKI PUT kada obavi nuždu na za to predviđenom mjestu, bilo to pelena ili livadica ispred kuće.
Moja je mlađa kujica, primjerice, vrlo brzo skopčala ovaj koncept nagrađivanja i, očito pametnija od mene, počela je vani fingirati piškenje i dotrčavati po nagradu. Trebalo mi je kojih desetak dana da shvatim što mi radi. Situacija jest smiješna, ali govori i o tome kako psi vrlo brzo upijaju naše obrasce ponašanja i kako ih vrlo brzo možemo naučiti i ono što hoćemo od njih, ali i (kao u ovom slučaju) - ono što ne želimo.
Otvori oči, prati malog popišanca i uz malo prakse i sreće s hvatanjem pravih trenutaka tvoj štenac za nekoliko tjedana neće niti trebati pelenu.

pis3


Čisto iz radoznalosti, željeli bismo znati koliko je vama, dragi/e čitatelji/ce trebalo da naučite svoje pse da piške gdje treba?
Evo, Zrinka vam je rekla kako je učila Ravu - ja sam koristila novine a ne pelenu jer volim kad se lokvice šire na face političara - Joy je imala 10 tjedana kada sam je donijela kući, u roku od 4 tjedna uz nagradice i moju budnost uglavnom nije imala nezgode - osim ponekad noću.
Liza je imala oko 5-6 mjeseci kada sam je našla i naučila je nakon dvije nezgode!
Pixie je imala oko 4 mjeseca i trebalo joj je oko 7-9 tjedana da prestane piškiti u kući, a oko 3 mjeseca da se okani jednog tepiha na katu koji je iz nekog razloga obilježavala.
A sad vi:
{minipolls id="KakoBrzoNaučitiMaloŠtene" title="Koliko je vašem psu trebalo da nauči da ne obavlja nuždu u kući?"}2-4 tjedna||4-7 tjedana||Duže od 2 mjeseca....ufff.{/minipolls}


KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK