Menu

Pas mi odjednom više ne dolazi na poziv - što mu je?

Draga Rujana, psa mi puca pubertet... prestao je dolaziti na poziv, ne zanimam ga ni pola posto, jedva ga dozovem kad je vrijeme za ići kući, ponekad sam zbilja očajna.... ukratko - podemonio je!! Ima 15 mjeseci, mužjak je i mislim da ga sada zanimaju samo cure. što da radim?

MinaDraga Mina,

moja Pixie ima oko godinu dana i isto je u zadnje vrijeme počela zezati - dođe ona, ali tek kada Liza i Joy već odavno stoje kraj mene i krkaju mito i korupciju, ili kad se okrenem od nje i krenem u suprotnom smjeru. Ne pali se na klopu, ali sad sam skužila da je mogu dozvati tako da zapištim lopticom kao onaj dedica iz Maratonci trče počasni krug!Naravno, ako imam stvarno posebne nagradice, odmah je poslušnija - iako je prije dolazila i na normalnu suhu hranu....
Inače, kao prvo preporučam da psa šetaš uvijek na prazan želudac i da imaš jako jako fine nagradice. Ne znam puno pasa koji mogu odoljeti hrenovkicama (u malim komadićima naravno, ne moraš ih kuhati) ili korici od sira? Inače je šetnja na prazan želudac (a pogotovo ako se radi o istrčavanju) jako važna zbog toga da ne bi došlo do rotacije želudca, što je veliki zdravstveni rizik kod većih pasa dubokih prsa.


Naravno, ako si od onih vlasnika koji hranu svome psu uvijek drže dostupnu, savjetujem ti da to ne činiš. Razlozi su mnogi, ali za sada je bitan samo ovaj - motivacija!

I ne, pas te ne bi trebao automatski slušati, pogotovo ne u pubertetu. I da, vjerujem da mala djeca svoje mame zavole prvo kao izvor hrane, nježnosti i topline, a tek onda uvide njihove intelektualne i ine osobine, prema tome....igraj na istu kartu!

Ali pošto se ja profesionalno ne bavim odgojem pasa, tvoje sam pitanje proslijedila Ani Odak, pa da vidimo što ona kaže;


Pas u pubertet ulazi od šestog mjeseca pa nadalje, ovisno o pasmini i spolu.. Kod kuja je on najčešće obilježen i prvim tjeranjem, a kod muških naravno podizanjem noge iili najkasnije kad shvate da se kuje oko njih tjeraju pa imaju onaj unezvjereni pogled (kao i muškarci :)). Tada nastaje drama, postaju naglo gluhi, malo im se više neće biti s vama, jure na drugi kraj livade, njuše, zapišavaju, valjaju se u čudne mješavine svega i svačega po podu i još koješta drugo što im se odjednom hoće..

Što napraviti i kako ne dobiti slom živaca?!

beagle
...a bio je tako divno štene...

Ono štene koje vam je bilo stalno za nogama sada je jedan ludi pas koji je zaboravio sve što smo do sada radili?! Tko ima svoje vlastito dijete ili kao ja radi u struci u kojoj se svakodnevno susreće s adolescentima zna da je to faza, kao da su stavili neke lude naočale i sada piče tako kroz život i vi ih uvjeravate u jedno, ali oni kroz svoje naočale vide drugo i boljeee, punooo bolje. I okej, treba samo shvatiti da je to prolazni period i pokušati postići suradnju (vjerujte mi, znam da nije lako..). Prošla sam tri pseća puberteta i svaki dan prolazim kroz oko njih stotinjak i još im govorim da je fizika zanimljiva i znate što - vjeruju mi :)


Marljivim radom i adekvatnim smirenim pristupom treba i dalje svakodnevno nastaviti raditi sa svojim psom, točno onako kako ste si zamislili, jer kada ih pubertet pusti, oni će opet biti oni psi o kojima ste vi sanjali. Koliko sada popustite - toliko ćete poslije morati ispravljati.

Što se točno dešava i kako postupiti?!

igranje
Pa daaaj me pusti, vidiš da hengam s ekipom!

Najveći problem je što slabi koncentracija i to je ono što mi prepoznajemo pa znamo reći: “odjednom je sve zaboravio” ili “baš kad ga ja zovem je gluh”. Znači, pristupite tome u svoju korist, psa šećite u kvartu na povodniku, kada to želite pustiti pustite ga u šumi ili negdje na nasipu gdje nema opasnosti za njega (kao što je cesta), a također nema ni podražaja i veća je vjerojatnost da će kao i prije opet odabrati vas i doći na poziv.

Drugi problem je šta im njuškanje i mirisi postaju zanimljiviji od vaših kolačića. U ovoj fazi uzmite nešto što psa više motivira, ponesite želudčeke, srčeka, jetricu - ukratko - budite zanimljiviji od nekog zapišanog traga susjedovog psa.

begging
E, a što ti to imaš??

Svakako preporučam da sa psom u ovoj fazi više šećete, više se VI igrate s njim (a manje ga puštate da se igra s drugim psima). Bacajte loptice, planinarite, natežite se špagom ili kakvom drugom potezalicom, skrivajte mu igračke, vodite ga na nova mjesta, budite super zanimljivi - u ovoj fazi pas ne smije ni u jednom trenu zaboraviti da mu je tako cool s vama!!!

natezanje

Vau, ovaj moj gazda zna kako se ja volim natezati!

Već smo u jednom članku pričali i o interaktivnim igračkama. Ako vam tada nisu trebale, za fazu puberteta nećete fulati ako ih kupite :)

interactive toys main


Super izvor zabave vašem psu u stanu su i punjeni kong ili punjene lopte. Ako pak imate vremena, a već ste bili u šetnji onda možete i u stanu naučiti svog psa nešto novo, neki element poslušnosti, neki trik, postaviti pred njega novi izazov - to će ga potaknuti da provede vrijeme s vama u kojem ćete oboje istinski uživati.

labrador
Gordijski čvor - kako ga je ono Aleksandar Veliki riješio??

400px-Dog with black KONG toy
Moram doći do dna ove problematike....

POZITIVAN STAV PRIJE SVEGA - iako vam se sad čini da je sve izgubljeno, pubertet će sigurno proći, pa ako se sada potrudite živjet ćete sa super psom do kraja njegovog (nadajmo se, što dužeg) života!

frizbee
Ako se pas niti gladan ne "pali" na hranu, evo kako pobuditi tzv. plijenski nagon i zapaliti ga za neku igračku čije će vam posjedovanje također davati moć:

1. Odaberite igračku koja je vašem psu najdraža


2. Kupite ju u više komada iste veličine, oblika i boje


3. Nikad ju ne uzimajte silom 


4. Zamjena za uzimanje igračke je ili davanje hrane ili zamjena istom tom igračkom (na taj način psu postajete automat koji uvijek ima još jednu igračku i pas vam vjeruje)


5. Kad se igrate, radite to u kratkim serijama - max. par minuta


6. Završavajte kad pas još uvijek jako želi igračku


7. Spremajte igračku da pas ne može do nje 
kad on želi

8. To je igračka kojom se igrate samo vas dvoje, nikada on sam


9. Psa hvalite i bodrite cijelo vrijeme igre


10. To je igračka vašeg psa i ako imate više pasa, svaki mora imati svoju - i nikada je ne dajte tuđem psu na igranje!

Uzmite u obzir da je pristup svakom slučaju puberteta dosta individualan, pa ako vam treba dodatna pomoć, savjet ili ideja kako uposliti svoga psa slobodno me Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.!

Vaša Ana


P.S.
Evo jednog pasjeg komentara na ovu temu koji nam je stigao od čitateljice Jadranke Luković:

jadranka lukovic copy

Dakle, bržole i pancetu u džep!

KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK