Menu

Je li napad psa istraumatizirao moju kujicu?

Srdačan pozdrav!
Imam kujicu (6 mjeseci staru "avlijanericu", manjeg rasta) - vrlo mi je privržena, druželjubiva je, pametna, naj-pas. Međutim, prije par dana je prilikom šetnje doživjela iznenadni napad od strane susjedove bokserice, nesocijalizirane. Normalno, doživjela je šok.
Obožava ljude,djecu naročito, na ulici je pristojna, ali danas je uhvatila poštara za nogavicu, jučer majstora koji je došao popraviti klimu. To mi se ni malo ne sviđa, a ne znam šta napraviti niti kome se obratiti. Svaki dan se igra sa susjedovom labradoricom, sa njihovim mačorom i mojom mačkom. Zašto se tako počela ponašati? Moj unuk od 9 mjeseci joj stavlja ruku u usta, ona ga liže, sve mu dopušta ali stranac u naš dom nije dobrodošao. Molim vas, pomozite mi! Unaprijed zahvaljujem!

Jasna

Draga Jasna,
ja na to pitanje ne mogu odgovoriti - kujica je vrlo mlada, još je u razvoju, moguće je da je ovo s majstorom i poštarom koincidencija i da nema veze s bokseričinim napadom - moja je Joy s 6 mjeseci takor čvaknula majstora za veš mašine za tur, no na sreću je imao široke hlače :).
Poštar također nije omiljena osoba, stoga pse držim u kući kada otvaram vrata.

dog-mailman-300x300
Za razliku od vas, ja se nikada ne bih usudila psa od 6 i dijete od 9 mjeseci staviti u tako bliski kontakt, ali ja sam kontrolfrikuša.
Vaš je pas sada u fazi razvoja kada počinje isprobavati granice, tako da morate početi malo više paziti kod kontakta s drugim ljudima i psima.
Što se tiče napada drugog psa - neki moji psi su ostali trajno istaumatizirani takvim napadom, dok su se neki samo kraće vrijeme pribojavali puno većih pasa, tako da je teško reći sada kako će se vaša kujica ponijeti.
Ali kako rekoh, ja nisam savjetnica za ponašanje pasa, ali sam Vaše pitanje proslijedila Igoru Gaćeši koji to jest pa bih ipak njemu prepustila riječ:

"Poštovana,
prema informacijama koje ste napisali, ne vidim jasnu poveznicu između napada drugog psa na Vašeg psa i njezinog ponašanja prema ljudima koji dolaze u Vašu kuću.

Također, iz ovoga što ste napisali, nije jasno od kada problem sa drugim ljudima traje i manifestira li se isključivo kada netko dolazi u Vašu kuću. Nisu poznate niti Vaše reakcije, dakle ono što činite kada Vaš pas iskazuje problem. Za odgovoriti na pitanje zbog čega točno Vaš pas to radi i koje je emocionalna pozadina problema, bilo bi potrebno imati puno više informacija, zato Vam mogu ponuditi općenite savjete:
Prije svega, situacije u kojima dolazi do problematičnog ponašanja morate staviti pod nadzor. Prvi korak je prevencija situacija u kojima će pas iskazati problematično ponašanje..
To neće dovesti do rješenja problema, no time postižemo da se problematično ponašanje više ne potkrjepljuje, odnosno "učvršćuje". Svaki put kada Vaš pas primjerice ugrize nepoznatu osobu za nogavicu, pas uči taj obrazac ponašanja u toj situaciji, što vremenom postaje navika. Stoga, kada netko dolazi, bitno je da Vam najavi dolazak, tako da Vi možete psa ili staviti na povodnik ili u drugu prostoriju ili koristiti određenu pregradu kako pas ne bi mogao doći do osobe.

x pen copy

Ako koristite pregradu (primjerice baby gate), tada na ogradicu stavite i deku ili nešto slično kako bi postigli vizualnu barijeru.
Ako je pas u drugoj prostoriji,
tada mu ostavite KONG igračku punjenu poslasticama kako bi pažnju usredotočio na igračku, a ne na pokušaje da izađe van.

10 puppy with kong


Nakon što ste postigli prevenciju situacije u kojima pas iskazuje problem, možete raditi na rješavanju problema, postupnim podučavanjem psa željenom ponašanju. Za to je također potreban dogovor s psu nepoznatim osobama. Prije rada s psom i nepoznatom osobom, osobi dajte vrlo jasne upute kako da se ponaša prema psu: važno je da se ne obraća psu, ne gleda u njega, te da mirno stoji. 

U početku rada, pas je na povodniku, a vi imate pripremljene jako fine nagradne poslastice za pse. Nepoznate osoba neka uđe u stan, no neka bude mirna. Vi se zajedno s psom nalazite na udaljenost najvećoj mogućoj od osobe. Svako poželjno ponašanje kod Vašeg psa nagrađujete, primjerice samo ako pogleda prema osobi, bez nasrtanja do te osobe. Postupno smanjujte udaljenost između Vas i psa i nepoznate osobe, sve dok ne dođete skroz blizu osobi. Psa hvalite i nagrađuje za svaku željenu i prihvatljivu reakciju. Nakon što može pas biti blizu kraj osobe koje se ne kreće, ponovite cijeli postupak (iz početka) s osobom koja se kreće, a potom s drugim, psu nepoznatim osobama.


Važno je da niti u kojem trenutku ne vičete na psa, ne obraćate mu se grubim tonom, ne kažnjavate ili korigirate. Takvi postupci, iako kratkoročno katkad mogu zaustaviti ponašanje, dugoročno pogoršavaju problem.

Molim Vas, uzmite u obzir da su ovo vrlo okvirni savjeti, na temelju nepotpune slike cijelog slučaja s Vašim psom i mojih pretpostavki, koje ne moraju biti točne. "

I na kraju, ne bi bilo loše javiti se stručnjaku koji bi došao kod vas kući i procijenio situaciju - pogotovo ukoliko ove metode koje vam je Igor naveo ne urode plodom.KOMENTARI

Share
back to top
The most visited gambling websites in The UK